Ostatní
Volba výboru
Dobrý den chtěla bych radu v listopadu r. 2015 našemu výboru skončilo 5ročné období stále ale nemáme výbor ani předsedu o našem účtu rozhoduje ještě stále starý předseda. Je možné to někam nahlásit, veď předsa by to mněl nový předseda zanést někam na soud anebo se mýlím mněla by při tom být i právnička???
Štve mně to protože rozhoduje i o tom kdo nám bude dělat společné stoupačky
Děkuji za radu
Jana Ř.
Otazka pro p. Lake: Rozdil mezi pojmy pusobnost a pravomoc ?
použitymi ve stavajicich stanovach a navrhu ”novych” stanov? Cim (kromě vyššich kvor v hlasovani SVJ(2000) se liši hlasovani o změne prohlašeni a technickem zhodnoceni mezi SVJ(2000) a SVJ(2014)?
Cast Stavajicich stanov z roku 2010, SVJ(2000) řika: Do výlučné působnosti shromáždění náleží rozhodování o
- změnách ve věcech, které jsou obsahem prohlášení vlastníka budovy podle § 4 zákona o vlastnictví bytů,
- změně účelu užívání stavby, změně stavby, jakož i o podstatných změnách týkajících se společných částí domu,
Společenství zajišťuje se souhlasem všech členů společenství změny stavby (nástavby, přístavby, rekonstrukce a modernizace) a změny v užívání stavby
Stanovy a "okupace" společného prostoru
Chtěl jsem se zeptat, výbor SVJ nám vlastníkům dle NOZ předložil k připomínkování nové stanovy, a: 1.)píše se v nich, že krom mnohého jiného…„Společenství“ odpovídá za ÚDRŽBU, ÚKLID atd. společných prostor, ale v bodě „Výbor“ se již neobjevuje věta typu výbor odpovídá za ÚKLID, ÚDRŽBU…chápu to tak, že se výbor zbavuje odpovědnosti za třeba „bordel“ v kolárně? 2.) společný prostor-místnost, kde je umístěn hlavní uzávěr vody a je samozřejmě výborem uzamčena, je využívaná i jako dílna/sklep/úložna (proč ne, je to velký prostor), neměl by ten, kdo tuto místnost využívá platit nájem?
platby do tzv. fondu oprav
Nedávno jsem zjistil, že platby dlouhodobých záloh (tedy platby do tzv. fondu oprav) v našem SV se neřídí jen odhlasovanou sazbou na m2 podlahové plochy bytové jednotky, ale také jakýmsi koeficientem, který byl odhlasován již před téměř deseti lety. Nikdo mi nedokázal vysvětlit proč a podle čeho byl stanoven. V praxi znamená jediné – sice máme stanovenu jednu sazbu na m2, ale některé byty platí sazbu jinou, např. ty s koeficientem 1,5 tedy 34,50 Kč na m2. Správce ani nemá v softwaru kolonku na nějaké koeficienty a tak musí mít sazby takto rozdílně zanesené, aby výsledek seděl.
SVJ
Chci se zeptat zda má někdo zkušenosti s realizací zateplení a výměny kotle na tuhá paliva za vytápění tepelnými čerpadly.Do realizací těchto zakázek jsem se pustil na vlastní pěst jako předseda SVJ,začal jsem od nuly,neměl jsem se čeho chytit ale přesto jsem to dotáhl do zdárného konce,potřebuji radu zda s tím někdo má zkušenosti a případně jakou výši odměny si mám tedy určit.děkuji
zdanění nájemného z nebytových prostor
Dobrý den,
mám dotaz ohledně danění nebytového prostoru SVJ. SVJ pronajalo nebytový prostor za 3500,– Kč/měsíc. Nevím jak se zdaněním této částky. Na shromáždění se majitelé dohodli, že nájem půjde do „fondu oprav“. Kdo bude danit příjem z tohoto pronájmu? Děkuji za pomoc
Diakritika pro prudce inteligentní
Domnívám se, že tento portál je určen zejména těm, kteří se snaží řešit problémy hospodaření SVJ. Těm co zde hodlají řešit své mindráky ohledně diakritiky, či překlepů v textech příspěvků, doporučuji najít si na internetu jiné stránky věnující se rozvoji českého jazyka, např. v českých médiích.
Výbor nepředkládá zprávy o hospodaření 2
Přišla mi odpověď na mou žádost o nahlédnutí do zpráv
o hospodaření, které schvalovalo shromáždění současně s účetní
závěrkou.( do 20.4.2015 byly platné vzorové stanovy č. 371/2004 Sb. )
K požadovaným účetním závěrkám Vám sdělujeme, že zákon č. 72/1994
Sb. nevyžadoval schválení nejvyšším orgánem SVJ. Tato povinnost byla
zakotvena v původních stanovách SVJ. Proto došlo pouze k porušení
dřívějšich stanov, nicméně nedošlo ke vzniku žádné škody. Na
základě smlouvy o zajišťování správy spol. prostor v domě a o vedení
účetnictví bylo se správcem sjednáno, že tuto povinnost zajistí. Došlo
tedy k porušení smlouvy, ale nedošlo k žádné škodě, tudíž nemůže
být po správci žádána žádná náhrada škody. Tyto účetní závěrky
byly schváleny vždy výborem. Vzhledem k tomu, že účetní závěrky nebyly
za roky 2012, 2013, 2014 schvalovány shromážděním, nemůžou Vám být
poskytnuty ani zápisy ani přílohy.
Smlouva o obstarávání správy domu
Dostali jsme nabídku na smlouvu o obstarávání správy domu ve znění, které přikládám. Rád bych se zeptal na vaše názory, zda je smlouva v tomto znění standardní.
Bohužel nejdou přidat soubory, posílám tedy přes ulož.to
Statutární orgán - ženy na mateřské/rodičovské dovolené
Dobrý den,
marně na internetu hledám nějakou vzorovou smlouvu pro pověřeného vlastníka. Nemáte prosím nějaký tip?
Druhá otázka se týká zdravotního pojistného: jsem na mateřské dovolené a zdravotní a sociální příspěvek za mě platí stát. Musím platit zdravotní pojistné ze své odměny za výkon funkce pověřený vlastník?
Děkuji,
Vendula T.

Poslední komentáře