Ostatní
Může SVJ vytvořit ztrátu?
V nových stanovách máme, že člen je povinen „podílet se na úhradě ztráty společenství“.
V dalším článku je „ztráta společenství bude uhrazena z fondu dlouhodobé zálohy na opravy, pokud nerozhodne shromáždění jinak“.
Může SVJ vytvořit ztrátu?
Může SVJ vybírat manipulační poplatky?
V návrhu stanov, které sepisoval právník, je celá řada manipulačních poplatků za úkony SVJ vůči členovi, které si člen vyžádal. Právník vysvětluje, že SVJ může vybírat poplatky.
Podle mě v zákoně je stanoveno, že SVJ může vybírat jen:
- příspěvek na správu domu (rozvržený dle podílu na společných částech)
- provozní příspěvek (rozvržený na každou jednotku stejně)
- zálohy na služby
- dále samozřejmě též úrok z prodlení 8,05 % za pozdní platby
- a pokutu 50 Kč za porušení povinností vlastníkem dle zákona 67/2013 Sb.
Hluční sousedé
Prosím stanovisko ke hlučným sousedům. V portálu je dost článku, ale všechny vycházaejí ze starého OZ. Prosím odpověď na základě nového, stávajícího OZ. Děkuji.
Kamera v domě
Jeden z nájemníků v domě má trvalé problémy-někdo mu dává smetí a odpadky do schránky a před dveře bytu.Je to nájemník bytu,ale má od majitele bytu trvale plnou moc ho v leččems zastupovat. Nainstaloval si před dveře bytu kameru-možná je to atrapa,ale kdo ví?Kamera snímá vstup do bytu a část schodiště. Jeden z majitelů mě jako předsedu společenství požádal o odstranění kamery. Zajímalo by mě,pokud by to byla atrapa,je to v pořádku? Nájemník ji odmítá odstranit,prý díky ní má klid.
Správa domů a SVJ před a po NOZ
Lake a např. Magda3 tu dlouhodobě vylučují názor, že se správa domu v domech s jednotkami vzniklými podle ZoVB (a to i v případech, kdy SVJ ještě nevzniklo), řídí podle oddílu 5 – Bytové spoluvlastnictví NOZ. Podle nich se bytové spoluvlastnictví NOZ neuplatní a řídí se nadále podle ZoVB a uplatní se jen obecná ustanovení NOZ.
U SVJ vzniklého po účinnosti NOZ s jednotkami podle ZoVB Lake alespoň připouští, že by se mohlo řídit dle bytového spoluvlastnictví NOZ přiměřeně, Magda ani v tomto případě nepřipouští přiměřené řízení podle bytového spoluvlastnictví NOZ.
ODVOLÁNÍ PŘEDSEDY A JEDNOHO ČLENA
Dobrý den, je v plánu odvolání člena a předsedy SVJ. Musí se na shromáždění odvolat celý výbor, nebo pouze tyto 2 osoby? Díky za odpověď
Pronájem plynové kotelny
Měl bych dotaz. Nedaří se nám sehnat nikoho na obsluhu plynové kotelny pro dům ze 30 bj. Máme jednu nabídku od jedné topenářské firmy , že si kotelnu od nás pronajme , bude ji provozovat ,bude nakupovat plyn a vodu a bude nám prodávat teplou vodu a teplo. Chtěl jsem se zeptat. Máte někdo s takovou konstrukcí zkušenosti ? Vyplatí s to nejen pro tuto firmu , ale i nájemcům ??
Může takhle vypadat zápis na ustavující schůzi?
Čeká nás ustavující schůze, za přítomnosti notáře, kde budeme měnit i původní vzorové stanovy. Již jsme se s vlastníky na všem dohodli, jak na stanovách, na volbě předsedy (SO – mě), tak na tom, že nám někdo povede účetnictví. Toto zasedání povedu já a chci být na něj připraven, aby proběhlo řádně jak má.
Připravil jsem si tedy zápis ze shromáždění. Moje představa je, že si jej vytisknu a pojedeme bod po bodu. Tam kde jsou tečky se ručně zapíše počty %, popř. jiné požadované údaje. Po skončení to přepíši do pc, aby to nebylo jen propiskou, a vytisknu ke zvěřejnění jako oficiální dokument. Je moje představa vhodná, nebo to děláte jinak? Doposud jsem viděl jako řadový člen pouze prezenčku, předseda (stávající družstevní samosprávy) něco projednal, nikdo nic nikam nepsal a hotovo. Chci to dělat lépe, tak si nechám poradit, díky.
Odstoupení z funce místopředsedy z důvodu prodeje bytu
Dobrý den,
chci se zeptat. Můj dotaz zní. Jak odstoupit z funkce místopředsedy SVJ, když prodávám byt?
Projistotu přikládám odstavec ze stanov, který o tomto mluví. Můžete mi někdo poradit a vysvětlit doslovně? Stačí, když předsedovi a členovi výboru doručím dopis o odstoupení z funkce z důvodu prodeje bytu?
děkuji mockrát a přeji pěkný den Kuba
Volba výboru
Dobrý den chtěla bych radu v listopadu r. 2015 našemu výboru skončilo 5ročné období stále ale nemáme výbor ani předsedu o našem účtu rozhoduje ještě stále starý předseda. Je možné to někam nahlásit, veď předsa by to mněl nový předseda zanést někam na soud anebo se mýlím mněla by při tom být i právnička???
Štve mně to protože rozhoduje i o tom kdo nám bude dělat společné stoupačky
Děkuji za radu
Jana Ř.

Poslední komentáře