Ostatní

Jsou tato ustanovení stanov v pořádku?

Vložil Nikola Scuka, 21. Únor 2016 - 20:14 ::

Na jiném místě jsem psal o našem SVJ (Problém s příliš aktivním předsedou – vloženo 19.2.-20:30) ve kterém jeden vlastník, a jeho bratr mají většinový podíl, a tak si schválili 3/4 většinou přítomných změnu stanov podle NOZ. Zajímal by mě názor ostatních diskutujících na některá ustanovení schválených stanov, které zde uvádím:

_podílet se na úhradě ztráty společenství (moje poznámka: tento bod zařazen v členských právech?)

_V souvislosti s výkonem práva nahlížet do dokumentů podle odstavce 1) písmeno e) a f) nemá člen společenství právo požadovat vydání dokumentů do jeho dispozice, ani právo

Splácení úvěru.

Vložil Jaru, 21. Únor 2016 - 8:46 ::

V červnu 2015 jsem koupili byt v osb. vl. a kde je psáno, že smluvní strany uzavřeli mezi sebou kupní smlouvu dle zákona § 6a 72/1994 Sb. v návaznosti na § 3063 zákona č. 89/2012 Sb. Dále je uvedeno: prodávající prohlašuje, že na bytové jednotce neváznou žádná věcná břemena, závazky, zástavní a nájemní práva, pachty ani jiné právní závady. 2. Prodávající nemá nedoplatky na daních a jiných platbách, pro které by příslušný správce daně mohl zřídit zástavní právo. 3. že bytová jednotka není předmětem soudního, rozhodčího, insolvenčního vyvlastňovacího, exekučního řízení a řízení o výkonu rozhodnutí, ani mu nejsou známy důvody, na základě kterých by k zahájení takových řízení mohlo dojít.

Lze rozúčtovat náklady na vytápěni při vícero druzích otopu?

Vložil Honza79, 20. Únor 2016 - 20:01 ::

Dobrý den, potřebovali bychom radu. Máme teplo každý jinak. Je zde výmeník teplo z teplárny, ten používá necelá polovina. Ostatní využívají elektřinu nebo tuhá paliva. Jak to rozůčtovat dle nové vyhlášky? Lze to vůbec? Všude se hovoří jen když se odebíra jeden zdroj tepla. Děkujeme

Katastr nemovitostí - Návod pro správu KN (únor 2016)

Vložil sky78, 20. Únor 2016 - 16:58 ::

NÁVOD PRO SPRÁVU KATASTRU NEMOVITOSTÍ

Vydal: Český úřad zeměměřický a katastrální

Dne 10. února 2016 č.j. ČÚZK-03030/2016–22

http://www.cuzk.cz/…0303022.aspx

Užitečné. Přehledné. – „Je tam všechno…!“

:-)

Změna stanov - přítomnost notáře po r. 2014

Vložil VRnotar (bez ověření), 20. Únor 2016 - 14:13 ::

Žádám o odpovědi ty, nejlépe statutáry, kteří už podali změněné stanovy k soudu od účinnosti OZ v r. 2014.

1. Pokud máte v původních stanovách, že není potřeba při změně stanov účast notáře, byla pro tuto změnu, zápis do veřejného rejstříku po r. 2014, od kr. soudu přítomnost požadována?
  2. Když jsem prohlížel VR, tak jsou vloženy někdy původní stanovy, třeba z r. 2006 v roce 2015. Bez zápisu notáře.
  3. 1/4 vlastníků si sezvala shromáždění, sepsali si program, pozvali notáře (ve stanovách není jeho účast požadována) ke změně stanov aniž by byly předem na shromáždění projednány a vedli shromáždění. Vlastníkům to nevadí.

SVJ

Vložil HORNYCHOVÁ VĚRA (bez ověření), 20. Únor 2016 - 11:57 ::

Dobrý den,

Jsme malé SVJ a narazily jsme na problém, před 4roky při revizi bylo řečeno, že mám již špatné odkouření od plynového kotle že musím mít podle norem nový komín s vyvložkováním. Bylo mě řečeno, že komín k plynovému kotly je mé vlastnictví a tudíž musím hradit já sama ze své kapsy. Dnes je tady problém, že soused musí po revizi komína nechat si tento vyvložkovat a požaduje úhradu z fondu oprav. Když jsem se bránila že jsem si vše musela hradit sama odbyl mě že je to moje hloupost musíme mu to hradit byť třeba jen z části když je to k plynovému kotly krerý je součástí jeho bytu a kotel je jeho majetkem.

Požadavky na hlasování.Uplatnění § 1132 a §1133

Vložil Petr Nováček, 19. Únor 2016 - 20:10 ::

Dobrý den,

v rámci plánované rekonstrukce řešíme pro naše SVJ (vznik 2002, bez změny stanov) sjednání úvěru na dobu delší než 10 let. Řešíme, jak velkou většinou je tento úvěr nutné schválit. Dle § 1132 a § 1133 by dle našeho názoru měla postačovat 2/3 většina, avšak jeden vlastník s rekonstrukcí nesouhlasí a tvrdí, že je nutný souhlas všech. Prý se bude zrušení domáhat i soudní cestou. V případě, že bychom nezískali jeho souhlas je možnost zkrátit dobu splácení, ale tím by se zvýšila i měsíční splátka a to bychom neradi. Děkuj

Volby do výboru - formulář

Vložil Pominka (bez ověření), 19. Únor 2016 - 16:00 ::

Dobrý den, prosím, máte, nebo víte někdo, jak má vypadat Kandidátní lístek, který vlastníci vyplní jako přihlášku k volbě statutárního orgánu SVJ? Díky

Kamarádka v bytě

Vložil žaneta (bez ověření), 17. Únor 2016 - 22:11 ::

Zdravím, pravidelně přespávám u kamarádky (byt v osobním vlastnictví její matky, která tam ale nebydlí), jsem tam jednou až třikrát týdně. Stejně tak je na bytě asi třikrát týdně její přítel. Na bytě je nahlášena jedna osoba (kamarádka, která tam má i uvedené trvalé bydliště). Nahlášený počet osob se využívá k rozpočítání stočného apod. Nicméně já se ptám (jelikož její sousedi nemají na práci nic lepšího, než sledovat kdo chodí po chodbách :)) jestli má kamarádka povinnost nás nahlašovat, když oba většinu týdne bydlíme jinde, a vlastně tam ani nebydlíme, spíš občas přespáváme.

Zeteplení, přechod dluhů - jak přesvědčit účetního

Vložil Werewolf, 17. Únor 2016 - 16:00 ::

Měl jsem dnes schůzku s kandidátem na vedení účetnictví u nás. Kromě tohoto problému si rozumíme, takže jej chci přesvědčit i v tomto. Neraďte, ať najdu jiného, je jediný, kdo je vůbec ochoten se o tom bavit narozdíl od ostatních…

Možná někdy budeme chtít zateplovat (vlastníci). Trval jsem, aby tato situace, až jednou přijde, byla řešena, jak se zde radí.

1. Tedy vlastníci se dohodnou na zateplení, využijí k tomu SVJ-právnickou osobu. SVJ si zajistí firmu a úvěr. SVJ si dohodne s vlastníky jejich dluhu vůči SVJ buď splacením alikvótní části najednou nebo odkladem splátek. Do rozpisu plateb se tedy zavede nová položka „splátka zateplení např.“ pro ty, co si dohodnou odklad splácením.
Syndikovat obsah