Ostatní
Dotace SVJ
Dobrý den, dle §18/2/f – u SVJ nejsou předmětem daně „dotace“
- SvJ dostává dotaci poskytnutou od čsob za to, že
si u nich vzalo úvěr, předpokládám, že na tuto dotaci se to nevztahuje:
- tj. SVJ podá DP
- úroky účtuji na účet 544
- přijatou dotaci na účet 691
- úroky kryté přijatou dotací budu daňový náklad, přijatá dotace daňový výnost tj. daňová
povinnost bude nulová, uvažuji správně? Děkuji
Samostatne rozhodovat POUZE v NUTNYCH zalezitostech
Predesla diskuse tykajici se rozhodovani vyboru bez predesleho souhlasu shromazdeni se rozsirila na diskusi s pani Magdou.
Proto si dovoluji opakovat puvodni otazku zda by nasledujici ci jina vhodna formulace umoznila efektivni praci vyboru bez nutnosti frekventnich hlasovani tykajicich se ev neocekavanych vydaju ci potreby vysokych limitu bez predesleho souhlasu shromazdeni?
Doufam, ze nasledujici formulace by zavazovala vybor pouze k rozhodovani o nutnych vydajich a k presentaci vsech dalsich vydaju k rozhodnuti shromazdeni. Chapu, ze tato formulace je vhodna pouze pro vybor ke kteremu mame duveru, nebot neni definovano co je nutna zalezitost. Vlastnici se by rozhodovali ”o vsem” krome opakujicich se kazdodennich zalezitostech souvisejicich se spravou domu a pozemku ( povinne technicke kontroly, nove zarovky, pojisteni , opravy vrat atd) ktere by byly svereny rozhodovani vyboru.
informace
Dobrý den,
mohl by mě někdo poradit jak postupovat když představenstvo bytového družstva odmítá poskytnout informace a pokud už nějakou informaci poskytne tak není možné ( dle jejich výkladu ) pořídit kopii a nebo záznam. V nových stanovách ( tyto jsme napadly u soudu, návrh na zrušení usnesení schůze, kde se stanovy schválily ) není přístup k informacím vůbec řešen. Rád bych věděl jestli je nějaký paragraf, který přístup k informacím u bytového družstva řeší a zda je nárok na pořizování kopií a nebo záznamů dokumentů které se týkají pouze družstva ( např. poptávkové řízení, smlouvy, faktury ) a ne členů
§ 253 NOZ
Zdravím diskutující.
Myslel jsem si, že jednu větu ze zákona lze pochopit jen jedním způsobem. Ale zjistil jsem, že nikoli.
§ 253 NOZ v odstavci 3 říká: Záležitost, která nebyla zařazena na pořad zasedání při jeho ohlášení, lze rozhodnout jen za účasti a se souhlasem všech členů spolku oprávněných o ní hlasovat.
Pochopil jsem z toho, že když konkrétní záležitost (oprava, modernizace, pořízení movité věci atd.) není na pozvánce vypsána, zkrátka o ní nelze hlasovat, když nejsou na schůzi všichni vlastníci. V tomto výkladu mne ujistilo zatím vše, co jsem k tomuto četl.
Kontroly kotlů a kotelen
Zák. 406/2000 nařizuje pravidelné kontroly kotlů nad 20 kW. Jak často ?? Není uvedeno.
Vyhláška 91/1993 nařizuje kontroly kotelen nad 100 kW a s kotly nad 50kW. Ve vyhlášce je však uvedeno, že se to vztahuje na osoby a organizace provozující podnikatelskou činnost. Takže by se vyhláška neměla vztahovat na SVJ – je to tak ?
Ceník TECHEM
Nemáte někdo ceník Techemu? Cena za odečet vodoměru, indikátoru a zpracování rozúčtování tepla?
domovni schuze
Mam byt v najmu (os.vl),zajima me byt v cem ziji ja ne problemi a reseni spolecnych prostor…chodim do prace a nikdo mi nebude porad davat volno ze je to a ono ve vchode!!!!!Majitel bytu je duchodce a je vlastnik tak at neni linej si na schuze chodit sam!Je to ma povinnost chodit na schuze za nej????Platim si byt a zajima me co se deje v nem!A ne okolo bytu!JSEM ZE ZAKONA POVINNA CHODIT ZA NEJ NA SCHUZE???????Dekujj za odpoved.F
opět § 1186
Shromáždění vlastníků našeho SVJ přijalo dostatečnou většinou hlasů usnesení, že provede revitalizaci domu. Pověřilo za tím účelem statutární orgán (výbor), aby revitalizaci zajistil jménem SVJ. Výbor spočítal, že pro finanční zajištění revitalizace bude SVJ potřebovat bankovní úvěr. Jednáním s bankou výbor došel k závěru, že když dočasně, tj. po dobu splácení úvěru, zvýší měsíční příspěvek vlastníků na účet dlouhodobých záloh o 25 Kč/m2, bude mít po celou dobu splácení dostatek peněz na měsíční splátky bance. Shromáždění proto přijalo s dostatečnou většinou hlasů další usnesení, kterým se vlastníci zavázali přispívat na účet dlouhodobých záloh měsíčně výše zmíněnou vyšší částkou.
Je SVJ stát ve státě ?
Ze zde probíhajících diskusí se zdá že SVJ je stát ve státě. „Většina“ 25,1 procenta pod vedením statutárů vytváří vlastní příkazy, zákazy, které hodlá vymáhat pokutami. Zbývá už jen zavedení práva první noci a práva šaria.
Výbor nebo předseda
Lze ve stanovách podle NOZ nějak obejít § 1205/1 a stanovit si, že bude výbor nebo předseda ??

Poslední komentáře