Ostatní

Vyklizení společných prostor

Vložil Ribanna, 4. Březen 2016 - 12:16 ::

V našem domě bydlela nájemnice s dětmi.Protože majitelce neplatila nájem vyzvala ji aby se odstěhovala.Udělala to,ale všechny věci z bytu nastěhovala do společné kočárkárny.Celá je zaplněná jejími věcmi už měsíc.Nikdo neví kam se odstěhovala ani majitelka tohoto bytu.Můžeme s těmi věcmi něco udělat?Klíče mají všichni,ale mě jako předsedu vyzvali abych to řešila.

převod družstevního podílu - výlučné vlastnictví

Vložil Mirek Klíma (bez ověření), 4. Březen 2016 - 11:22 ::

Dobrý den, převádíme na sebe za úplatu družstevní podíl (členský podíl v byt. družstvu) a právo k nájmu bytu – tj. „kupujeme družst. byt“ Navržená smlouva je mezi námi (nabyvatel) a paní, která má manžela, ale ten nemá podíl v SJM (mají zúžené SJM) – paní je jediný převodce. Manžel ve smlouvě tedy nefiguruje jako převodce, ale vystupuje jen v kolonce „za účasti manžela…“ a pouze souhlasí s převodem podílu. Co byste doporučovali mít ve smlouvě, chceme-li se pojistit proti tomu, že manžel nabytí podílu jako výlučného vlastnictví své ženy v budoucnu zpochybní a bude se snažit prohlásit převod za neplatný a my se budeme soudit o svůj byt:

nájem pozemku od města

Vložil velsak (bez ověření), 3. Březen 2016 - 21:55 ::

Může si SVJ pronajmout pozemek u domu od města?

klíče

Vložil coromoro (bez ověření), 3. Březen 2016 - 19:48 ::

Prosím, ráda bych se zeptala, zda se dá něco dělat s nastalou situací – v sušárně suší pět lidí, klíče mají ovšem jen tři rodiny. Jsem jednou z těch, která chce v sušárně sušit, ale ti, jenž v sušárně suší jsou proti tomu, aby mi byly vlastní klíče vydány. Přístup do sušárny mi neznemožňují, jen nesouhlasí s tím, abych klíče měla vlastní. Bohužel je to skupinka důchodců, která jako jediná chodí na schůze, tudíž nehrozí, abychom si nějakou změnu tímto směrem odsouhlasili. Je toto v zákoně nějak dáno, není možno se na něco odvolat? Ze současného stavu jsme momentáně vedle, nečekala jsem, že by se mohla zvednout taková vlna odporu.

Problém s nájemcem

Vložil Helča, 3. Březen 2016 - 18:01 ::

Dobrý den, nájemce mi sdělil, že zdědil byt a chce nájem opustit. Přinutila jsem ho 21. 2. 2016 napsat písemnou výpověď, protože mi v podstatě odmítl uhradit nájemné, s tím, že si ho mám vzít z kauce. Protože nájem z něj násilím nedostanu, a když tam nechce bydlet ať jde, napsali jsme, že s výpovědí souhlasím a on potvrdil, že byt předá 5.-6.3. 2016, den a čas telefonicky upřesní. Nyní je telefonicky nekontaktní – nedostupný. Mám připravený dopis, který chci zítra odeslat na korespondenční adresu uvedenou ve smlouvě. V dopise uvádím, že nájem skončil z jeho strany výpovědí, se kterou jsem souhlasila a ať si vystěhuje věci do 10.3. 2016, že mám nového nájemce.Jen si nejsem tak úplně jistá, jestli mu to pak můžů vyhodit na hnůj, nebo někam uzavřít a vydat za úplatu, protože s vyklizením budu mít náklady. Postačí jako svědci osoby, které budou vyklízet? Mimochodem dopis se asi vrátí jako nedoručený a s dědictvím asi kecal.

Účtování o předpisech záloh

Vložil N. Klainová (bez ověření), 3. Březen 2016 - 17:49 ::

Na www.klaiex.webnode.cz mám v rubrice Postupy na konci titulní strany důležité upozornění, které se mi sem bohužel nepodařilo správně zkopírovat. Uvádím tedy jenom odkaz.

N. Klainová

Zastoupení statutárního orgánu

Vložil Milanek, 3. Březen 2016 - 17:17 ::

Dobrý den

nastíním situaci v našem SVJ2000. Statutárním orgánem je jednočlenný orgán – předseda. Některé činnosti správy domu zajišťuje smluvní správce na základě mandátní smlouvy. Předseda pracuje v zahraničí. Bylo svoláno shromáždění na základě pozvánky, bez podpisu předsedy. Smluvní správce předal nové evidenční listy opět absence podpisu předsedy. Shromáždění se mimo jiné usneslo na opravách domu. Tyto práce zajistil smluvní správce, včetně vystavení objednávek s jeho podpisem. V případě havárií jedná opět smluvní správce svým jménem. Faktury jsou vystaveny na jméno správce.Podle jeho vyjádření, tyto činnosti může zajišťovat na základě e-mailové pošty s předsedou. Je třeba, aby smluvní správce měl zplnomocnění udělené statutárním orgánem, že v těchto případech může jednat jménem společenství, nebo postačí ústní dohoda?

SVJ, úvěr, zateplení a žumpa

Vložil ivanq, 3. Březen 2016 - 17:01 ::

Dejme tomu, že vlastníkem domu je skupina osob, organizovaná do SVJ. Domluvme se též, že všechny osoby v SVJ budeme symbolicky označovat jménem pan Novák. V bílém tričku bude pan Novák jednat jako člen SVJ (a vlastník jednotky), v modrém jako volený člen statutárního orgánu a v červeném jako člen shromáždění. Pan Novák přitom může trička převlékat a některých okamžicích může mít na sobě i více triček různé barvy. Proces zateplení začíná.

1. krok: Shromáždění (pan Novák v červeném tričku) přijalo usnesení, že je nutné zateplit dům. Zároveň zjistilo, že SVJ nemá na svém účtu pro tento účel žádné peníze. Rozhodlo proto, že si SVJ vezme úvěr od banky a uložilo výboru (panu Novákovi v modrém tričku), aby vše zařídil.

Cestne prohlaseni za svj o pojistne skode

Vložil Kesumat (bez ověření), 3. Březen 2016 - 13:09 ::

Zdravim, Kvuli pojistne skode po nas pojistovna chce cestne prohlaseni za svj ze skodu uplatnujeme pouze u ni a ja marne hledam nejaky vzor:( nemate prosim nekdo nejasky po ruce? Predem moc dekuji za jakoukoliv odpoved.. Kamila

úklid společných prostor

Vložil Barbora (bez ověření), 2. Březen 2016 - 15:22 ::

Dobrý den, naše firma má pronajaté kanceláře u soukromé osoby. V nájemní smlouvě stojí, že máme pronajaté pouze 4 kanceláře, ale na patře máme k užívání 2 WC a kuchyňku, které majitel domu odmítá uklízet. Kuchyňku užívá pouze naše firma, ale WC je společné s firmou majitele domu. Existuje nějaká páka na majitele, aby tyto společné prostory uklízel alespoň, jednou v týdnu? Děkuji.

Syndikovat obsah