Ostatní
67/2013Sb - Způsob rozúčtování ... rozhodne družstvo. To znamená představenstvo nebo členská schůze?
V našich stanovách o způsobu rozúčtování nic není. Členská schůze schvaluje podle stanov zásady hospodaření.
Podle nového občanského zákonníku § 163 Statutárnímu orgánu náleží veškerá působnost, kterou zakladatelské právní jednání, zákon nebo rozhodnutí orgánu veřejné moci nesvěří jinému orgánu právnické osoby.
Zákon 67/2013 Sb. říká, že o způsobu rozúčtování může rozhodnout družstvo.
Může to rozhodnout představenstvo jako statutární orgán nebo to musí rozhodnout členská schůze jako nejvyšší orgán? Můj názor je, že to může rozhodnout představenstvo.
Účetnictví SVJ jinak
Návrh k posouzení v příloze.
Jak a kdy uplatnit pokutu za pozdě dodané vyúčtování
Dobrý den, prosím o názor na téma kdy a jak vymáhat pokutu za pozdě dodané vyúčtování del zák. 67/2013, par.13, odst. 1. Máte někdo praktickou zkušenost?
Děkuji ABD
Zjištěná záměna měřidel tepla - opravné rozúčtování nákladů na teplo
V našem domě o 40 bytech s centrální dodávkou tepla a s měřením spotřeby tepla na vstupu do každého bytu bylo po 10 letech zjištěno, že developer chybně označil u 17 bytů měřidla, takže po celých 10 let se u těchto 17 bytů vyúčtovávalo teplo podle jiného měřidla. Tak proběhlo rozúčtování nákladů i za rok 2014, protože k tomuto zjištění došlo až v průběhu léta. Po prázdninách správce provedl nové rozúčtování nákladů na teplo za rok 2014 podle správně přiřazených měřidel a shromáždění vlastníků v říjnu tyto výsledky potvrdilo.
Usnesení a zápis do stavov
Pokud se na schůzi SVJ dohodneme,že hlasování bude počitáno jako kus/člověk jedinec a dáse to do STANOV porušíme tím něco. Ty metry čtvereční mi nesedí.Copak vodby do Senátu atd. jsou pedle čtverečních metů. Mohu vycházet z §ll80 nebylo li jinak určeno
správa a údržba domu
Dobrý večer, Model. situace: SVJ 2003, vlastníci bydlící v jednom ze 3 domov. vchodů se rozhodnou instalovat v něm např. bezkontaktní osvětlení schodiště. Musí se k tomu vyjádřit Shromáždění SVJ? Je možné tuto akci hradit pouze z jejich záloh na správu a údržbu?
hlasování
Dobrý den, je možno aby se člen SVJ při hlasování o své odměně hlasoval? Neměl by se zdržet hlasování?
Děkuji.
zmena v rejstriku
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat na vaše zkušenosti s tím, jak dlouho trvá než soud zapíše návrh změny na složení výboru SV do rejstříku. Všechny podklady jsme odeslali na Městský soud v Praze, do 2 týdnů přišel od nich dopis, že změna bude provedena, ale že je ještě 15 ti denní lhůta na připomínky. No už je to 1,5 měsíce a změna stále neproběhla ani nám od nich nic nepřišlo.
Pátrání po "vývoji" SVJ
Pokouším se zpětně prokousat případem kdy vzniklo ex lege SVJ doručením třetímu vlastníkovi podle 72/1994. Zajímá mne:
- Dostává oznámení jen třetí vlastník a ten má oznamovací povinnost vůči ostatním vlastníkům i bytovému družstvu?
- Co se stane, když se třetí vlastník neujme své role a nesvolá ustavující schůzi a nepřijmou se stanovy s notářem? Přechází role organizátora na družstvo (pověřený vlastník). Pokud ano, tak kdy k tomu dojde?Předpokládám, že v tom případě je svolavatelem ustavující schůze družstvo.
- Předpokládám, že ve všech případech platí vzorové stanovy 371/2004 ve znění 151/2006 (dokud se nepřijmou stanovy s notářem).
Volba výboru - příbuzný v řadě přímé
Dobrý den,
mám dotaz k formulaci ve stanovách, kde máme napsané:
Členem voleného orgánu společenství nemůže být současně ten, jehož příbuzný v řadě přímé, sourozenec nebo manžel(ka) je členem voleného orgánu společenství. Členství v jednom voleném orgánu společenství je neslučitelné s členstvím v jiném voleném orgánu tohoto společenství.
Chápu dobře, že příbuzný v řadě přímé je matka a syn.
Můžeme podle nového Občanského zákona změnit toto ve stanovách? Aby mohl být syn i matka součastně ve výboru nebo to změnit nelze?

Poslední komentáře