Ostatní

Pravomoci kontrolní komise ve stanovách

Vložil pavlinaes, 3. Prosinec 2015 - 14:13 ::

Dobrý den, hledám stanovy, se smysluplně definovanými pravomocemi kontrolní komise (nejen těch pár větiček ze zákona). Máme špatně fungujícího pověřeného vlastníka (resp. předsedu) a v nových stanovách potřebujeme co nejlépe vydefinovat pravomoci KK a povinnosti předsedy vůči kk. Máte nějaký tip? Díky.

Způsob rozúčtování společné elektřiny

Vložil revu (bez ověření), 3. Prosinec 2015 - 13:44 ::

V našem domě rozpočítáváme společnou elektřinu na tzv. osoboměsíce. Platím tak i za děti od narození, je to v pořádku? Nemělo by se jednat jen o dospělé lidi? A pokud bychom chtěli změnit způsob rozúčtování, je nutné schválit na shromáždění a poté nové stanovy společenství opět zaregistrovat na OR?

Neexistuje plán oprav, natož reserve study - tak jak ???

Vložil Vlastiks, 3. Prosinec 2015 - 13:26 ::

… jak tedy přimět statutáry aby tyto materiály zpracovali a předložili jako součást stanovení plateb (příspěvků, záloh) ???

P.S. Na tento požadavek „dlouhodobě“ nereagují.

Zfalšovaný podpis na prezenční listině

Vložil Jonas (bez ověření), 3. Prosinec 2015 - 12:20 ::

Nebyla mi předána pozvánka na schůzi našeho SVJ, když jsem se na jaře ptal, kdy bude schůze, předseda jen opakoval, že se včas vše dozvím. Předseda asi obcházel byty a pozvánky předával proti podpisu – zjistil jsem, že tento můj podpis někdo zfalšoval (protokol se mi podařilo získat od správce až v srpnu), ani zdaleka se nepodobá mému podpisu, dotyčný tedy ani nevěděl, jak se podepisuji. Schůze se konala už v dubnu, já se o jejím konání dozvěděl v červnu, ale teprve nyní se mi přes soud podařilo získat i prezenční listinu ze samotné schůze a tam je také můj podpis zfalšovaný (správce dal zápis a prezenční listinu do Sbírky listin, protože se dovoloval výbor).

Zajištění zednických prací členem společenství

Vložil Loreta, 3. Prosinec 2015 - 8:45 ::

Dobrý den, prosím všechny zainteresované o radu. Je v pravomoci člena společenství zajistit zednické práce, které byly usneseny na shromáždění? Statutární orgán neprojevuje žádný zájem a je nečinný. Děkuji.

Hlasování

Vložil jirka (bez ověření), 2. Prosinec 2015 - 17:51 ::

Dobrý den, předseda výboru našeho SVJ zaslal členům emailem vyjádřit se a hlasovat o zvýšení příspěvku do FO a o úvěru na revitalizaci domu. Hlasoval jsem proti, protože se ani jeden bod neprojednával na poslední schůzi shromáždění. Teď mi přišel opět emailem výsledek hlasování, a to že v obou případech nadpoloviční většinou se to odsouhlasilo. Je tento postup správný? Přeci hlasování mimo shromáždění tzv.per rollam je možné, když je zapotřebí hlasů všech vlastníků, tento způsob hlasování však nemáme v našich stanovách. Nikde jsem se nedočetl, kolik hlasů je potřeba ke zvýšení příspěvků na správu (FO), revitalizace domu spadá zřejmě do „změny stavby“ a zde je zapotřebí souhlasu všech vlastníků, hlasování se zúčastnilo ale jen 78,37%.

výměna zámku u chodby společné pouze 2 jednotkám

Vložil Taisa, 2. Prosinec 2015 - 11:14 ::

Dobrý den, mám dotaz ohledně správy prostor společných pouze některým jednotkám. V našem domě mají 2 byty společnou uzamykatelnou chodbu a majitel jednoho z bytů nechce novému majiteli druhého bytu předat od společné chodby klíč. Může SVJ vyměnit zámek se souhlasem pouze jednoho ze dvou majitelů? Druhý majitel byl o této možnosti informován (odpověděl na mail), ale výslovný souhlas nedal. Děkuji předem za Vaše odpovědi.

SVJ zamýšlí vydražiit byt

Vložil ivanq, 2. Prosinec 2015 - 11:14 ::

Vážení diskutující,

vyzývám vás k diskusi na jedno důležité téma. Konkrétně se jedná o to, že v jednom SVJ se jeden vlastník dostal do finančních problémů a jeho jednotka má být vydražena. Tím vznikají problémy nejen pro toho vlastníka, ale také pro ostatní vlastníky zmíněného SVJ.

Na tomto portálu jsme se již dohodli, že je možné, aby toto SVJ vydražilo jednotku pro sebe. Také se zde ale vyskytl názor, že by to rozumní členové SVJ neudělali.

Zadávám tedy vstupní otázku do diskuse: Jaké jsou výhody pro vlastníky jednotek z toho, když se jejich SVJ stane vlastníkem jednotky a jaké to pro ně přinese nevýhody?

Úvěr FO

Vložil Petr (bez ověření), 2. Prosinec 2015 - 9:10 ::

Dobrý den, měl bych dotaz. Vím, že už to tu asi několikrát padlo, ale myslím,že každý případ je jiný. Před rokem jsem koupil byt v OV, byl jsem seznámen kolik se kde platí záloh. Bylo mi řečeno že do FO se posílá skoro 2000 Kč měsíčně, voda atd… Problém je, že ve FO je zahrnutý i úvěr na zateplení a okna,který si společenství odhlasovalo a vzalo. Problém je v tom,že jsem rozpis záloh na své jméno ani po více než roce nedostal, dostal jsem jen roční vyučtování na svoje jméno, ze kterého jsem se poprvé dočetl o 1300 Kč měsíčně, které jdou ze záloho na FO na placení úvěru.

Může SVJ koupit byt?

Vložil zlitvínova (bez ověření), 1. Prosinec 2015 - 19:22 ::

V našem domě je dlužnice, má povolené oddlužení a zástavní věřitel-banka dal pokyn insolvenčnímu správci k prodeji bytu 2+kk, dražba je už stanovena a vyvolávací cena je 130.000 Kč.

Dále je v našem domě jeden dlužník v exekuci a exekutor také už vydal příkaz k nařízení prodeje bytu 3+1, dražba ale asi ještě nebyla stanovena, aspoň na webu exekutora termín dražby není.

Není v zájmu našeho domu, aby byty koupila realitní kancelář, které bohužel pak do bytů umisťují nepřizpůsobivé nájemníky, kteří do domu natahají štěnice, hromadí v bytech odpadky, kradou elektřinu, celou noc hlasitě halekají a devastují výtahy, chodby a vchodové dveře,které pak musíme několikrát do roka opravovat. A my, co chodíme do práce se na to musíme dívat a nemáme možnost nic ovlivnit a bránit se.

Syndikovat obsah