Ostatní

Zateplení a okna

Vložil Josef Soukup, 21. Listopad 2015 - 11:19 ::

Franta Šramota zase dělá potíže. Franta Šramota je vlastník jednotky v našem SVJ(2000), kde jsme si na shromáždění odsouhlasili zateplení domu. Vše probíhalo v klidu, až došlo na okna. Okna podle dnes již historického prohlášení vlastníka (stavebního bytového družstva) a podle našich stanov nepatří do společných částí domu; patří nám, vlastníkům, stejně jako nám patří byt a k němu vstupní dveře do bytu, vana v koupelně, kuchyňská linka atd.

Když chceme dostat dobrou dotaci z fondu Zelená úsporám, musíme stará dřevěná okna vyměnit za nová plastová. Většina z nás to už udělala, jenom Franta dělá potíže. Na nová okna prý nemá peníze. Franta je starobní důchodce, žije v garzonce sám, táhne mu na devadesátku a nějaká plastová okna mu mohou být ukradená. Jinými slovy, poslal nás do háje.

Dluhy předchozího vlastníka na nabyvatele přecházejí, říkají advokát a daňový poradce

Vložil PELE (bez ověření), 20. Listopad 2015 - 22:40 ::

Na školení organizované agenturou VOX přednášela advokátka a insolvenční správkyně JUDr. Kabelková a daňový poradce RNDr. Brychta. Agentura Vox školí zejména účetní a myslím, že mezi podnikovými účetními je dobře známa a široce respektována. Tohoto školení se konkrétně účastnili účetní a referenti správcovských firem, které spravují domy v Praze a pro SVJ vykonávají externí správu, vč. vedení účetnictví, vedení členské evidence, vymáhání nedoplatků, komunikace s vlastníky apod. Co se tedy účastníci školení naučili a jaké nové znalosti mohou nyní ve své praxi aplikovat?

Posunutí termínu shromáždění vlastníků

Vložil K Dolům 939 a 944, 20. Listopad 2015 - 17:22 ::

Dobrý den. Dle NOZ se má konat shromáždění vlastníků nejméně 1× za kalendářní rok. Naše SVJ vzniklo v listopadu, shromáždění pořádáme v listopadu či prosinci, bohužel nemáme v této době tak atraktivní program, aby se vlastníci na shromáždění dostavili. Potřebovali bychom jej posunout na květen příštího roku, avšak to bychom nesplnili požadavek zákona na jedno shromáždění v kalendářním roce, neboť bychom jej tento rok nesvolali. Mohu požádat o radu, jak tento paragraf obejít a uspořádat shromáždění až v příštím roce, ale abychom nebyli v rozporu s příslušnými paragrafy zákona?

Převod družstevního podílu - povinnost prokazovat, že podíl se stal součastí společného jmění manželů

Vložil Anonymous, 20. Listopad 2015 - 12:34 ::

Má nabyvatel (kupující) družstevního podílu v bytovém družstvu za povinnost prokazovat:

1, že je svobodný/ženatý, 2, že nabyl družstevní podíl do svého výlučného vlastnictví nebo do společného jmění manželů a 3, mám manželka právo nájmu, i když nabyl podíl do svého výlučného vlastnictví? 4, musím být na smlouvě o převodu dr. podílu podpisy úředně ověřeny?

Děkuji předem za odpověď

Žaloba na uhrazení dluhu na člena výboru za vzniklou škodu, kterou způsobil svým jednáním.

Vložil Novák (bez ověření), 20. Listopad 2015 - 9:20 ::

SVJ chce podat žalobu na uhrazení dluhu po bývalém členu výboru za to, že v době jeho působení ve výboru SVJ nepříhlasilo pohledávku člena SVJ, který na sebe podal návrh na oddlužení u insolvenčního správce. SVJ mělo pohledávku přihlásit v r.2011. Tímto výbor způsobil škodu SVJ a nový výbor resp.SVJ podává žalobu. Má toto vůbec u soudu šanci na úspěch, resp. zkoumá soud oprávněnost dluhu. Jak zde bylo mnohokrát psáno, že doplanosti NOZ člen výboru nenese odpovědnost za své jednání.

Jak je to s platností neusnášeníschopného shromáždění

Vložil fedr (bez ověření), 19. Listopad 2015 - 23:14 ::

Zdravím. Před více než 5 měsíci se konalo shromáždění, výbor na začátku uvedl, že podle prezenční listiny je přítomno 78 % vlastníků a schůze začala, opticky by to odpovídalo, ale na schůzi chodí i nájemníci a kamarádi z okolních domů, proto nejde spolehlivě odhadnout, půjčujeme si celý kinosál. Výboři strašně dluho odmítali poskytnout zápis ze shromáždění (na schůzi zapisovatel píše poznámky rukou, pak doma přepíše do PC, vytiskne a výboři podepíší, vč. zapisovatele). Nejdřív se vymlouvali na prázdniny, pak že nemají čas. Nakonec se mi podařilo zápis vyžádat přes správce, kterému výbor zápis dodal před týdnem (správce nám vede archiv).

Rejstříkové řízení - je možná žádost dle zákona 106/1999 Sb. nebo dle právního zájmu?

Vložil asd1 (bez ověření), 19. Listopad 2015 - 10:25 ::

SVJ, kde jsem člen, poslalo na rejstříkový soud návrh na změnu údajů, znám jednací číslo. Soud vydal usnesení, že je třeba návrh opravit a doplnit (obsahoval vady) a stanovil hůtu 30 dní, toto usnesení mi dal výbor k dispozici.

Protože uběhlo 3 měsíce, domnívám se, že soud návrh odmítl (což je možné, v rejstříku změny dosud nejsou).

Potřeboval bych se dostat k usnesení soudu o odmítnutí, výbor tvrdí, že nic nemá a přijde mi nejjednodušší se prostě soudu zeptat a vyžádat si kopii toho usnesení, protože mě buď výbor oblbuje nebo nevím.

právnická osoba jako člen SVJ

Vložil JB (bez ověření), 19. Listopad 2015 - 9:29 ::

jedním ze členů našeho SVJ je nově právnická osoba – původní vlastník bytu tento převedl na svoji účelově založenou PO. Mění se něco pro něho, příp. z hlediska SVJ na právech a povinnostech..??

Odvolání předsedy SVJ

Vložil Lukin, 18. Listopad 2015 - 23:28 ::

Dobrý den,
Máme již delší dobu velké nepříjemnosti v SVJ ,především spojené s výkonem funkce předsedy,který zároveň zajišťuje i správu a zastává i funkci výboru.
Momentálně jsme v situaci,kdy nadpoloviční většina (ve skutečnosti se jedná o 2/3) vlastníků zažádali o svolání mimoř. shromáždění s daným programem,kde navrhují jeho odvolání z funkce a kde jsou podpisy všech zúčastněných.O­riginál byl doručen předsedovi doporučeně s potvrzením o převzetí.
Asi po týdnu předseda svolal shromáždění ale s odlišným programem,kde se hodlá vzdát funkce ale jako první bod navrhuje k projednání dále své speciality(roz­dělení společných prostor,jejich vzájemný odprodej a dokupování bez ohledu na 100% souhlas a smlouvu o výstavbě atd.).

Vymezení společného nádvoří

Vložil Svatopluk Bartoš (bez ověření), 18. Listopad 2015 - 18:54 ::

Dobrý den,

rád bych se zeptal na postup ohledně využívání společného pozemku, který je ve správě SVJ (bytový dům stoji na pozemku definovaném jako zastavěná plocha a nádvoří)

• Nádvoří (zabetonované) je před domem a je společné. Na nádvoří vede vjezd, kam se vejde pouze jedno auto.
  • Pokud tam nějaké auto zaparkuje, mám velmi omezený vstup do svého nebytového prostoru, který je pouze z tohoto nádvoří.
  • Vjezd je pro mě velmi nepraktické zrušit, protože tam občas potřebuji vjet právě kvůli zásobování.

Požádal jsem ostatní vlastníky, aby tam auta neparkovali. Odpověď byla, že je to společný prostor, a že si na něm mohou parkovat, jak chtějí.

Syndikovat obsah