Ostatní

Rezignace členů výboru - nikdo jiný to dělat nechce, co pak?

Vložil alishka, 1. Září 2016 - 20:03 ::

Jsem necelý rok v roli předsedkyně a popravdě jsem tou funkcí dost znechucená..

Když pominu to, že mám teď poslední dobou dost práce ve svém zaměstnání a volného času není tolik a v něm musím řešit záležitosti kolem SVJ, tak se lidi v našem domě chovají jako dobytek a dělají různé naschvály..

Ničí vybavení výtahu, pozvrací ho celý, pomočí atd.. a podobné věci..

Už ani mě, ani místopředsedkyni toto nebaví.. Třetí člen je jen do počtu, už ani v domě nebydlí a nezasahuje do dění výboru..

Uvažujeme o tom podat rezignaci.. Nemáme z toho nic, jen nervy v háji.. Jenže problém se zvolením nového výboru byl už minule po smrti předsedkyně a odstěhování místopředsedy.. Nikdo to dělat nechtěl – jsou tam buď samí důchodci nebo sice mladí, ale totální negramoti nebo mají ještě méně času než já..

vedení přehledu vlastníků jednotek výborem SVJ

Vložil Anonymous, 1. Září 2016 - 15:32 ::

Prosím o radu – obrátil se na nás náš výbor SVJ s tím, že jeho povinností je vést přehled vlastníků v domě a pokud někdo z vlastníků byt přenechá jinému do užívání, tedy byt pronajímá, má nahlásit výboru jméno a trvalé bydliště těchto osob.Výbor má mít k dispozici přehled pro to, pokud někdo z nás ostatních vlastníků bude chtít vědět kdo bydlí např. s ním na patře. Výbor určitě nezneužívá takovéto informace, slouží jen k potřebě SVJ.

Na to reagovala jedna naše sousedka-vlastnice nebytového prostoru a upřímně řečeno mě zmátla.

Koupě půdních prostor Praha

Vložil Nina Orlová, 1. Září 2016 - 13:55 ::

Dobrý den, jsme mladý manželský pár, který by rád realizoval v Praze půdní vestavbu. Za jakékoli informace nebo tip na půdní prostor budeme vděční. orlova­.nin@gmail.com

Může SVJ uložit pokutu za znepřístupnění bytu

Vložil Věra (bez ověření), 31. Srpen 2016 - 22:17 ::

Podle zákona musí vlastník umožnit přístup do bytu.

Když potřebujeme provést dezinsekce proti štěnicím a vlastník odmítá pustit so bytu, můžeme proti němu uplatnit pokutu a dát si jí do stanov?

Doručení podkladů pro hlasování per rollam

Vložil podkopcem, 31. Srpen 2016 - 20:15 ::

Potřebujeme v našem domě odhlasovat vnitřní směrnici, pro kterou je potřeba souhlas 100% všech vlastníků. Protože víme, že na schůzi by se nikdy všichni nesešli, chceme to udělat per rollam, tak jak nám to umožňují stanovy.

Když to pošleme poštou, je možné, že někteří lidé si zásilku nevyzvednou nebo ji pak neodešlou, takže to chceme udělat, že je výbor všechny obejde osobně (přes 30 bytů) a podklady předá a „vybere“ podpisy.

Správce nám tvrdí, že pro hlasování per rollam je potřeba nastavit pro všechny stejné podmínky, takže prý nelze někomu hlasovací lístek poslat poštou a někomu osobně. Je to pravda?

JUDr. Jiří Čáp říká, že vlastník nemá právo pořizovat kopie dokumentů SVJ

Vložil udivený (bez ověření), 31. Srpen 2016 - 16:52 ::

https://magazin.sousede.cz/…lanek/id/205

Co si myslíte o tomto fundamentalistickém názoru pana advokáta a aktivisty družstevního svazu? Upozorňuji, že tento pán je autorem konkurenčních vzorových stanov SVJ na zakázku SMBD – tzv. malého svazu (první vzorové stanovy sepsala JUDr. Kabelková na zakázku SČMBD – tzv. velkého svazu).

Stanovy, které dr. Čáp sepsal přitom rovněž obsahují zákaz pořizování fotokopií.

Cituji:

NOZ sice nově upravuje toto právo vlastníka jednotky výslovně (zatímco v ZOVB takové ustanovení chybělo), jde však o úpravu rámcovou, přičemž je nezbytné, aby stanovy SVJ podle § 1200 odst. 2 písm. c) NOZ toto právo člena SVJ blíže upravily v rámci úpravy členských práv a povinností, a upravily také způsob jeho uplatňování. Právo vlastníka jednotky uvedené v § 1179 NOZ bude platit přímo ze zákona, a to i v případě, že by vůbec nebylo uvedeno ve stanovách SVJ. Je však nezbytné toto právo a způsob jeho uplatňování blíže upravit ve stanovách SVJ, když navíc jde podle § 1200 odst. 2 písm. c) NOZ o povinnou náležitost stanov SVJ; stanovy musí upravit také členská práva a povinnosti vlastníků jednotek, jakož i způsob jejich uplatňování. V rámci toho bude potřebné (ve vztahu k právu člena nahlížet do písemností SVJ) ve stanovách SVJ výslovně určit, že jde o právo nahlížet do písemností SVJ v prostorách určených stanovami nebo usnesením shromáždění za přítomnosti určených osob za SVJ, přičemž nejde o právo vydat na určitou dobu písemnosti do dispozice člena SVJ, ani o právo pořizovat si fotokopie těchto dokumentů, pokud nejde o údaje, které se týkají výlučně osoby člena SVJ. Stejně tak bude nezbytné blíže upravit ve stanovách SVJ způsob uplatňování práva uvedeného ve větě první § 1179 NOZ, tj. práva člena SVJ seznámit se s hospodařením a správou domu a pozemku. V prvé řadě by se mělo jednat o možnost člena SVJ seznámit se s písemnými podklady pro jednání a shromáždění (podobně, jak bylo toto právo upraveno ve vzorových stanovách SVJ), přičemž toto právo bude člen SVJ současně uplatňovat svou účastí na shromáždění, kde bude s těmito záležitostmi seznamován a bude mít právo žádat o vysvětlení v rámci jednání shromáždění a spolurozhodovat v rámci hlasování na shromáždění. Při uplatňování uvedeného práva i dalších práv si bude muset být každý člen SVJ současně vědom toho, že také pro něho platí obecné ustanovení NOZ o korporacích, podle něhož každý člen korporace je zavázán chovat se vůči korporaci – v daném případě vůči SVJ – čestně a zachovávat její vnitřní řád (tedy především stanovy SVJ). Přitom z § 1176 NOZ (o právech a povinnostech vlastníka jednotky) plyne, že za podmínek zde uvedených je vlastník jednotky povinen řídit se také pravidly pro správu domu.

List vlastníka a úvěr SVJ

Vložil Olous35 (bez ověření), 31. Srpen 2016 - 13:02 ::

Banka požaduje k uzavření úvěru od vedení SVJ zápis ze schůze s počtem hlasů pro úvěr. Vedení SVJ usiluje o získání listu všech vlastníků na katastrálním úřadu, přestože ke schválení úvěru ještě nedošlo a zřejmě ani nedojde. Má na to vedení SVJ právo? Může listy vlastníků získat bez jejich souhlasu? Lze se bránit? Jak?

Mám nárok na účetní osonovu?

Vložil Lanka (bez ověření), 31. Srpen 2016 - 11:07 ::

V rámci nahlížení do účetních knih jsem požádala rovněž o poskytnutí účetní osnovy s vysvětlením volitelných čísel analytického členění. Našemu SVJ vede účetnictví správcovská firma, která používá určité softwarové vybavení (o jaký program jde, nevím) a v něm má nějak nastaveno účetnictví. Do účetních knih mého SVJ mě sice umožnili nahlédnout, avšak účetní osnovu odmítli předat s odůvodněním, že jde o jejich interní know-how (rozuměj: vlastnictví správcovské firmy). Nicméně neznalost účetní osnovy nevnese větší světlo do účetnictví. Je mi jasné, že na účetní osnovu cizí firmy nárok nemám, ale nepochybně mám nárok na účetní osnovu svého SVJ. Pokud správcovská firma používá pro moje SVJ svou účetní osnovu, neměl by snad činit problém ji poskytnout. Nerozumím, co je na ní tak tajného.

Převedení přeplatků do ,,fondu oprav"

Vložil Štěpánka (bez ověření), 31. Srpen 2016 - 7:25 ::

Dobrý den, vím, že se toto téma zde již několikrát řešilo, ale nikde jsem se nedočetla konečný výsledek. Máme SVJ s 11 byty. Každý rok od založení SVJ, vždy na schůzi jednohlasně souhlasíme, aby vzniklé přeplatky za služby (teplo, světlo, pojištění domu aj.) bylo ponecháno na bankovním účtu SVJ a účetně se převedlo do tzv. fondu oprav. Téměř vše je v bytovém domě původní a vždy po našetření potřebné částky se provede rekonstrukce. Žádný úvěr si SVJ brát nechce. V letošním roce se jeden vlastník proti tomuto rozhodnutí postavil a požaduje vrácení přeplatku dle zákona 67/2013 Sb. o službách. Na shromáždění vlastníků, kde se toto rozhodnutí o převodu přeplatků všemi zúčastnění jednohlasně odsouhlasilo ale nebyl a nehlasoval (ale dle stanov hlasování proběhlo řádně, z 8 zúčastněných vlastníků bylo 8 pro). V zápisu ze schůze toto rozhodnutí máme, četl jej, žádnou námitku neměl a nyní téměř po 4 měsících po schůzi požaduje vrácení přeplatku.

Hluk ze vzduchotechniky ve světlíku

Vložil ziri15 (bez ověření), 30. Srpen 2016 - 9:36 ::

Dobrý den,

náš byt sousedí se světlíkem, který se nachází mezi dvě bytovými domy. V sousedním přízemí sídlí restaurace. Ta má nově udělanou vzduchotechniku s potrubím do světlíku.

Vzduchotechnika vydává neuvěřitelný hluk. V kuchyni máme okno do světlíku. Při otevřeném okně jsme naměřili 75db, při uzavřeném 50db. Na světlík také navazuje roh obývací pokoje. Tam je hluk přes zeď 45 – 50db. Zeď v rohu lehce vibruje. Hluk se navíc rozléhá i do dvora, kam máme orientovaná všechna okna směřující do volného prostoru. Při zavřeném okně máme v ložnici 35db. Dřív byla vzduchotechnika spuštěná třeba jen hodinu denně. Teď v horkých dnech jede 24 hodin v kuse. Jedná se o velmi nepříjemný konstantní zvuk, který nám velmi znehodnocuje spánek a způsobuje bolest hlavy. V bytě není kam se před ním schovat.

Syndikovat obsah