Ostatní
Smysl kontrolních komisí (revizora)
V čem vidíte smysl zřízení kontrolní komise, která by bez členství právníka, účetního, auditora, nebo alespoň člověka s ekonomickým vzděláním, případně bývalého emeritního dlouholetého člena výboru asi postrádala smysl? Daleko rozumnější se mi jeví maximální transparentnost SVJ, zveřejňování dokumentů a široké právo na informace.
U nás v SVJ jeden důchodce neustále šije do výboru, že nechceme kontrolní komisi zřídit. My se nebráníme, ale nejsou kandidáti (ani onen důchodce nehodlá kandidovat).
Když zvolíme jen formální komisi, do které usadíme lidi, kteří účetnictví neviděli ani z rychlíku, tak co by proboha kontrolovali?
Zplnomocnění společného zástupce
Dobrý den, máte někdo zkušenost? Členem SV jsou manželé, kteří mají byt ve SJM a nikdy nepodepsali zplnomocnění společného zástupce – neúčastnili se schůzí… V současné době se připravuje shromáždění SV. Pánovi zemřela manželka, není vyřízeno dědictví, v katastu stále zapsaní oba jako vlastníci v SJM a pán se chystá na schůzi. Jak s ním naložit? Jakou platnost by měl jeho hlas a účast na shromáždění? Děkuji za názory
Zpolatnění vydání kopie PENB
Zdravím, jaký je Váš názor na případné zpoplatnění vydání kopie PENB vlastníkovi, který prodává/pronajímá byt?
Nejde o poplatek za ověření shody s originálem, ale o částečnou úhradu nákladů na jeho vyhotovení.
PENB v podstatě naše SVJ na nic nepotřebuje, žádnou jednotku SVJ nevlastní, podlahová plocha do 1500 m2, takže povinnost vyhotovení byla až k 31. 12. 2016, což novela zrušila. Realitka tlačí na vlastníka, že potřebuje PENB, vím, že názory jsou různé.
Napadá mě tudíž řešení, dobře vlastník písemně požádá, SVJ nechá vyhotovit a ověřenou kopii poskytne např. za poplatek 3 000 Kč. Pokud neuhradí, nedostane nic.
schůze výboru
Chtěla bych se zeptat, zda lze do nových stanov napsat, že se výbor bude scházet pouze dle potřeby. Ve starých stanovách máme sice napsáno, že se výbor schází minimálně 1× ročně, ale většinou se vše vyřeší na schůzi shromáždění a výbor se sejde jen v případě, že se řeší něco akutního. Je někde dáno, že tam ten počet musí být udán?
Má někdo zkušenost s odpisem dluhu vůči neplatiči?
V našem případě neplatič před 3 roky na sebe vyhlásil insolvenci, dluh vůči němu naše SVJ včas uplatnilo v insolv.řízení a insolvenční správce dluh uznal. Insolvenční řízení dosud nebylo ukončeno, jelikož insolv.správce soudně napadl prodej majetku (dům, obchod) dlužníka těsně před vyhlášením insolvence (soudy dosud nerozhodly). Nyní náš správce navrhuje dluh vůči tomuto dlužníkovi odepisovat z důvodu 3 leté promlčecí lhůty. Má pravdu? Insolv.řízení dosud nebylo ukončeno,tak snad k promlčení v 3leté lhůtě nemůže dojít.
Sezení na venkovních schodech
Chtěla bych se zeptat, jak zakročit proti dětem / ti sedí nejvíc/ a dospělým, kteří nám denodenně vysedávají na venkovních schodech u paneláku. Ignorují jak vyvěšení městské vyhlášky, tak i MP, byl jim vyhozen i dopis o vyhlášce města od právničky – vše jim je fuk !! Bohužel bydlím v přízemí a přes x vysvětlování, že se na schodech nesmí sedět, tak se mi doslova vysmívaji a sedí a nebo poléhavají dál, a hlasitě se baví, já toto vše musím ve svém bytě poslouchat. Jedná se vesměs o podnájemníky.. Tímto Vám moc děkuji za radu, která mi pomůže toto negativum odstranit. Je vůbec nějaká možnost se bránit?
Stanovy - schválení od notářky nutnost?
Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli se odsouhlasené stanovy shromážděním můžou poslat na rejstříkový soud a nebo se k tomu přizve notář, který je musí ověřit. Děkuji Nováková
Opakované vytopeni koupelny
Dobrý den,pprosim o radu co mám dělat. Sousedka bydlící nade mnou má od 05/2016 vyzděné bytové jádro. Od té doby jsem byla již min. 10× vytopena ne nijak katastrofálně, ale nyní se mi již začíná odlupovat štuk na strope .Sousedku jsem na to upozornila a ona mě na to odpověděla že to má nový. Jsem bezradná, při nahlášení České pojišťovně kde mám uzavřenu pojistku bytu mi bylo vyplaceno směšných 290,– kč. V podstatě nemá cenu to opravovat , protože stav vytopeni mám od 12.9.2016. po každé sousedů koupeli. Podotýkám, že se jedná o Romy. Děkuji za případné rady.
Rozhodnutí SVJ o nezateplení domu vs. individuální zateplení…
Dobrý den,
jménem několika členů našeho SVJ se na Vás obracíme o radu.
Začátkem léta jsme si na schůzi SVJ mimo jiné všichni odsouhlasili (celkem se jedná o 39 bytových jednotek), že dům se prozatím zateplovat nebude.
Včera jsme však obdrželi zápis ze schůze výboru, která proběhla zhruba před týdnem, kde jsme našli následující sdělení:
„Výbor dále bude se správcovskou firmou a s právníkem konzultovat individuální zateplení, neboť někteří vlastníci (vzhledem k tomu, že zateplení celého domu je v nedohlednu) uvažují o zateplení pouze části domu ze severní strany (vchodu, kde bydlí).“
Napojení elektriky
Dobrý den, Elektriku ve společných prostorech máme odpojenou cca 2 roky. Nyní si začaly okolní byty napojovat určité společné prostory na své byty, bez vědomí všech majitelů bytů, je to v pořádku? Jakou mám jistotu, že nás za nějaký čas nebudou stíhat za černý odběr? Jak vím, že to nenapojili třeba na můj byt? A jak je možné, že k tomu nepotřebují souhlas všech? Moc děkuji.

Poslední komentáře