Ostatní
protečení vody z horního patra
Dobrý den, prosím o radu, jsme společenství vlastníků. Chci se zeptat, jak moc je povinen výbor SVJ zasahovat do toho, když z bytu do bytu proteče voda, jde o jednorázový problém, a majitelé horních bytů tvrdí, že závada není ani u jednoho z nich a majitelka bytu spodního, která má na stropě nyní již dle jejího sdělení plesnivý flek o velikosti cca 40cm2, který se sice již nezvětšuje, trvá na tom, aby někdo z horních bytů sjednal nápravu, t.j.odstranil jí plíseň a vybílil postižené místo, přičemž se domnívá, že by to mělo být zaplaceno z FO.Výbor vyzval nájemníky z horních bytů, aby zhodnotili stav instalace a pak se domluvili s paní na nápravě.Odbyli ale paní s tím, že jim nikde nic neprotéká a že se jich tedy její problém s flekem netýká.Paní se tedy opakovaně obrací na výbor, že je potřeba s tímto problémem něco udělat.Navrhli jsme tedy, že pozveme inst.firmu, která zhodnotí z kterého bytu voda zatekla, budeme doufat, že nás nájemníci do bytů budou ochotni pustit, a po zhodnocení stavu bude určeno, kdo co uhradí. Máte prosím v tomto ohledu nějaké zkušenosti.
Nové stanovy "versus" změna stanov
Jaký je rozdíl mezi schválením nových stanov a změnou stanov? Jinými slovy; máme nějaké stanovy. Vytvoříme nové znění, které bude vyhovovat NOZ. Jedná se o změnu?
Mzdové listy v svj
Máte někdo zkušenosti s vedením mzdových listů v svj. Jak takový mzdový list má vypadat, co má obsahovat a kde se dá sehnat formulář, Jak dlouho se skladuje. Koho a co je potřeba na mzdových listech evidovat.
Evidence pošty v svj
Můj jednoduchý a hlupý dotaz zní: 1.proč se musí v svj evidovat pošta, jaký to má význam, k čemu je to dobré 2. musí se evidovat i přihlouplé reklamní písemnosti, které jsou zasílány na adresu svj. Když ano, tak proč. Když ne, tak proč.
Pavel navrhuje novelu § 1186 (poslance prosím nečíst)
Pavel navrhuje toto znění § 1186:
„Převádí-li vlastník vlastnické právo k jednotce, dochází k převodu jednotky včetně všech práv a povinností s tím spojených a to včetně všech dluhů převodce vůči společenství vlastníků a dluhů společenství vlastníků vůči převodci, které souvisejí s užíváním jednotky. Za dluhy splatné ke dni převodu jednotky, které na nabyvatele jednotky přešly, ručí převodce osobě odpovědné za správu domu.“
Hlasitě protestuji, bubnuji na buben a pískám na píšťalku. Jsme svědky radikální změny pojetí SVJ. Pokud by toto bylo schváleno, SVJ přestane být pouhým správcem.
Vklad do rejstříku
Měl bych dotaz – při vkládání nových stanov (+notářský zápis) do veřejného rejstříku se staré stanovy vymazávají, nebo ponechávají? Díky Jars.
Žaloba na poskytnutí podkladů z vyúčtování + kontrola z SFÚ
Tady na portálu se často diskutuje o teoretické kontrole z FÚ.
Náhodou jsem narazil na článek http://www.mesec.cz/…site-dostat/ odkazující na rozhodnutí NS – 26 Cdo 1261/2015
Nahlédl jsem do sbírky listin daného družstva (ičo 26190834)
Mrkněte na zápis z představenstva – konkrétně str. 2
https://or.justice.cz/…is-sl-detail?…
Zajímavé čtení.
Jak je to skutečně s plnou mocí na schůzi SVJ
Chtěl bych Vás požádat o upřesnění Jak je to skutečně s plnou mocí (PM) na schůzi SVJ. Předseda SVJ tvrdí že ti kdož jsou manželé, nebo nesezdaní a figurují v katastru nemovitostí (KN), vystavili při volbě SVK podle NOZ tzv. generální plnou moc, která platí i pro schůze SVJ. Mam za to, že je to špatně. Neb PM, je platná pouze pro určitý právní nebo jiný úkon, pro který byla PM vystavena. Splněním PM jeho platnost končí. Veškerá hlasování kde není zmocněn jeden z manželů, nebo partner figurující v KN, jsou podle mne tak neplatná. Např. SVJ uzavřelo „nákup a poskytování“ služeb. Podle mne je to špatně a smlouva by neěla platit.
Společná koalice několika SVJ, založit společnost dle § 2716, nebo spolupráci ošetřit smluvně jinak?
V mé hlavě se rýsuje plán, že výhledově spojíme několik SVJ ke vzájemné spolupráci (spolu sousedících domů v okruhu cca 100 metrů), kdy by nebylo nutné využívat služeb správcovské firmy, společně najmeme účetní, která povede účetnictví jen těmto SVJ. Každé SVJ zaplatí malou částku, která ale dohromady vytvoří určitý balík peněz akceptovatelný pro paní účetní. Pak bychom nepotřebovali žádnou správcovskou firmu. (Zatím jsem nepromyslel ošetření prostojů dovolené, nemoci, nutnost záskoku, ale vše je řešitelné.) Důvodem angažmá „vlastní“ účetní je praktická nemožnost nabourávat zažitou praxi a zvykové právo, každá správcovská firma má svoje, navíc jsou závislé na softwarovém vybavení, které bylo naprogramováno pro družstva a velké majitele nemovitostí, ale moc nepočítá se specifiky SVJ. Což mě přivádí k myšlence, aby správu dělal sám výbor a jen někoho pověřil účetnictvím a vyúčtováním. Můžeme pak koupit licenci na software,jaký se potřebám SVJ nejvíce blíží.
Přecházejí dluhy z dědictví?
Tady se neustále básní o přechodu dluhů. Dávám do placu konkrétní usnesení notáře o vypořádání dědictví.
Vlastník zemřel roku 2010 bez zanechání závěti a bez dědiců. Soud nařídil likvidaci dědictví v roce 2013.
Jediný majetek činil výtěžek z prodeje bytu v r. 2014, ve výši 185 tisíc Kč (jde o byt 1+1 v severních Čechách, kde mají byty přibližně tuto tržní cenu). Výtěžek si rozdělil dražebník, notář a banka.
Společenství vlastníků dlužil pán 11.000 Kč, jenže než se dědictví vyřídilo (2010–2014) za prázdný byt nikdo neplatil a dluh narostl na 140.000 Kč.

Poslední komentáře