Ostatní

Soudní žaloba na neplatiče

Vložil Eva Zemanová, 12. Září 2016 - 18:41 ::

Naše SVJ chce podat soudní žalobu na neplatiče,jedná se o muže,který bydlel ve společném bytě se svou matkou kde má i trvalý pobyt.Matka – vlastník bytu již zesnulá,dosud nebylo vyřízeno dědické řízení-tudíž matka je stále vedena jako majitel bytu.Syn (schizofrenik)je nepřizpůsobivý ( rušení nočního klidu,jeho pes napadá ostatní nájemníky domu…)byl částečně zbaven svéprávnosti,o­patrovník navrhuje na dlužnou částku splátkový kalendář-s čímž všichni ostatní vlastníci bytů nesouhlasí.Na koho ( a lze-li vůbec) podat soudní žalobu?

Pronajaté byty

Vložil Verka, 12. Září 2016 - 12:16 ::

Na každé schůzi se snažím výboru připomenout,že majitelé bytů mmají právo vědět,kdo v našem domě bydlí – zatím jsem neúspěšná.Panelák o 27 bytech má asi 8 bytů pronajatých nájemníkům,někteří jsou zde jen krátce.Přijede pošta,hledá adresáta,nikdo ho nezná.Je to náš společný dům a já nemám právo vědět,kdo tu bydlí?Majitele si najdu na katastru,jak je to s nájemníky? Poradí někdo? Děkuji Verka

Platnost plných mocí - jak je to s možností zastoupení na schůzi?

Vložil betka (bez ověření), 11. Září 2016 - 11:32 ::

Je starší soudní nález podle kterého se nelze nechat na schůzi zastoupit, pokud plné moci neumožňují stanovy.

My jsme už přijali nové stanovy podle Nového Občanského Zákoníku, ale zapomněli jsme možnost plných mocí do stanov začlenit.

Vloni jsme měli schůzi, bylo 60 %, ale osobně bylo přítomno jen 40 % – ten zbytek tvoří právě plné moci. A jeden vlastník podal žalobu, že shromáždění nebylo usnášení způsobilé (nesouhlasil s opravou střechy, kterou jsme odhlasovali). Blbé je, že už máme podepsanou smlouvu s firmou a úvěr a tento měsíc začnou práce.

Přechod pohledávky vůči SVJ z převodce na nabyvatele

Vložil JK (bez ověření), 10. Září 2016 - 20:59 ::

SVJ vzniklo 1. července 2000 a bylo zapsáno do rejstříku. Pověřeným vlastníkem (statutárním orgánem) SVJ bylo družstvo. To bylo v květnu 2015 odvoláno z funkce a zvolen byl výbor, který se hned zapsal do rejstříku.

Jeden vlastník reklamoval „včas“ vyúčtování za rok 2013 (v dubnu 2014). Družstvo reklamaci vyřídilo, ale vlastník nebyl s vyřízením spokojen. (Podle mého názoru vlastník tehdy udělal chybu, že reklamaci formálně adresoval družstvu, nikoli SVJ.) Následně družstvo i žaloval. Soud vlastníka upozornil, že družstvo není pasivně legitimováno a vlastník roku 2016 žalobu stáhl.

Odpovědnost výboru za vedení účetnictví. Jak se má nově zvolený výbor zachovat, když zjistí, že účetnictví bylo vedeno špatně?

Vložil TN (bez ověření), 10. Září 2016 - 15:13 ::

Pověřeným vlastníkem SVJ bylo družstvo, které mělo v popisu povinností vést účetnictví (za vedení účetnictví je ze zákona odpovědný statutární orgán, na to ani nemusí být písemná smlouva). Družstvo fakturovalo za správu domu 150 Kč/měsíčně/jed­notku.

Družstvo bylo odvoláno z funkce pověřeného vlastníka, shromáždění zvolilo 3-členný výbor.

Měl by výbor po předchozím statutárovi vymáhat vrácení peněz fakturovaných za správu za poslední 3 roky (s ohledem na promlčení), když zjistí, že předchozí statutár vedl účetnictví špatně? Možná ne vše, ale poměrnou část, např. polovinu z těch 150 Kč.

Musí vlastník platit na neznámý účel? Výbor nechce doložit důvod platby. Odpovídá výbor za škodu?

Vložil tazatel z hor (bez ověření), 10. Září 2016 - 15:08 ::

Koupil jsem byt v domě, kde je SVJ.

Obdržel jsem předpis záloh, kde je položka nazvaná „příspěvek na správu domu a pozemku“ 2100 Kč a zálohy na služby 1800 Kč. Služby jsou mi jasné, jsou položkově vyjmenovány (voda, topení, elektřina, výtah, úklid, odpad).

Není ale rozklíčována položka nazvaná „příspěvek na správu domu a pozemku“ 2100 Kč.

Vyzval jsem výbor k doložení účelu platby 2100 Kč.

Výbor mi odpověděl, že mi poslal předpis záloh, který je tím doložením a víc dokládat nemusí.

Vyzval jsem písemně výbor, aby mi poskytl staré zápisy ze schůzí, ze kterých by vyplývala povinnost platit 2100 Kč měsíčně, nebo pravidla tvorby příspěvku (rozpočet apod.).

Zvětšení lodžie

Vložil Sonny, 9. Září 2016 - 13:43 ::

Jsem tu opět pro radu.Oslovila jsem několikrát stavební úřad, katastrální území a kde koho, ale jsem opět na začátku. Změna podílu to nebude, změna stavby jo, můžu být účastníkem řízení, ale záleží, kolik nás přehlasuje ( většina ze 3/4). Takže co? Zde jsou poznatky: U nás chtějí vystavět nové lodžie. U bytů 3+1 je lodžie velká 6,9 m2. Při přistavění se zvětší o 1 m, a tudíž bude mít 12,9 m2. 2KK, které nemají žádnou lodžii, tak budou mít úplně stejně zvětšeno o 1 m, tedy o 6m2. Každá vyjde na 200 000 kč. Do fondu oprav však dávají 2kk jen 60% částky než kterou dávají 3+1.

omezení možnosti svolat shromáždění

Vložil AutorX (bez ověření), 9. Září 2016 - 12:30 ::

Dobrý den,

prosím někoho znalého o reakci:

Platím za podíl 40 procent. V našich stanovách SVJ je možnost svolat shromáždění pro vlastníka s alespoň 25 procenty omezena dodatkem, že musí jít alespoň o tři vlastníky současně, ne pouze jednoho. Je to možné to takto omezit? To by tam snad příště mohli doplnit, je to jde jenom na Vánoce…

S poděkováním

AutorX

Co to je splatný dluh (existuje fond oprav?) aneb má SVJ majetek?

Vložil TN (bez ověření), 9. Září 2016 - 10:15 ::

Insolvenční spis KSPL 52 INS 13721/2015

Řeší se, zda má SVJ nějaký majetek (obvykle se mezi vlastníky traduje, že SVJ žádný majetek nemá). Ano SVJ má majetek:

• peníze na bankovním účtu (cca 90 tisíc Kč)
  • movité věci (zde v řádu tisíců)
  • pohledávky za vlastníky, tj. příspěvky, které ještě nejsou zaplaceny, pokud příspěvek na správu schválilo shromáždění
  • může vlastnit jednotku, pozemek pod domem (bývá časté u velkých bytových domů, kde byl pozemek od města převeden později a nebylo možné získat podpisy pod kupní smlouvy všech vlastníků, tak město pozemek převedlo na SVJ)
Syndikovat obsah