Ostatní

Inkasní agentury v SVJ

Vložil TN (bez ověření), 22. Září 2016 - 7:55 ::

https://www.novinky.cz/…ekutori.html

Zajímalo by mne, jak si může soukromá osoba, která pro SVJ vymáhá dluh 5000 Kč, k němu přičíst jentak z oleje další 3000 Kč a že to předsedovi vlastníci trpí? V severních Čechách asi žijí trochu jednodušší lidé neznalí svých práv. Ale je dobře, že se o tom píše.

Společenství vlastníků jednotek má majitele, říká zákon

Vložil TN (bez ověření), 21. Září 2016 - 22:48 ::

Nemoc šílených krav prolezla naším parlamentem. Pvěřit můžete při četbě zákona § 4 odst. 4 písm. c) zákona č. 253/2008 Sb. http://www.zakonyprolidi.cz/…eni-20170101

Více v článku http://www.epravo.cz/…-103153.html

U spolků, obecně prospěšných společností, společenství vlastníků jednotek, církví a náboženských společností se bude mít za to, že skutečným majitelem je fyzická osoba:

– která disponuje více než 25 % hlasovacích práv;

• která má být příjemcem alespoň 25 % z jí rozdělovaných
prostředků; nebo

Výška Vchodu do koje

Vložil Aleš S. (bez ověření), 21. Září 2016 - 16:38 ::

Dobrý den,

zajímalo by mě, jestli lze dohledat vyhlášku, kde jsou informace o nejnižší povolené výšce vchodu do koje.

Děkuji za odpověď

Aleš S.

právní subjektivita

Vložil vladan na půjčeném úřtu. (bez ověření), 20. Září 2016 - 12:05 ::

Dobrý den, náš výbor zásadně odesílá výzvy typu ..Vážení,.. bylo zjištěno,.. vyzýváme všechny členy společenství, aby zanechali jakkoli jednání, které narušuje pořádek v domě atd. Nikdy neuvede Vážený pane YX, dne .. výbor zjistil, že jste .. všechny výzvy k odstranění nedostatků jsou bez datumu, bez podpisu (tam je uvedeno Společenství)a binec v domě je pořád, protože na to nikdo nereaguje.Navíc tyto výzvy nejsou společenstvím projednány na shromáždění, takže většina z nás se o tom dozví na nástěnce a neví o co jde.Má výbor takové výzvy psát adresně a podepisovat je předseda? Co pak u soudu,kdyby se výbor chtěl soudit? Vnučka mi říká něco o právní subjektivitě, ale já tomu nerozumím, jen si myslím, že by měl být výbor adresný.

Celoročně otevřený suterén

Vložil Linda (bez ověření), 19. Září 2016 - 19:18 ::

Dobrý den, potřebovala bych jasnou odpověď na následující problém. Máme v domě /SVJ/ starou paní, která nechává celoročně otevřenou ventilačku ve sklepě, který je v jejím ov, ale přímo pod mým bytem. Jde mi o zimní období. Ventilačka není jen otevřená, ale vyvěšená. Dělá to kvůli svým kočkám, které tudy chodí ven. Jsou to dvě staré / bohužel asi nesmrtelné/ kočky a že lítají po domě by mi ani nevadilo. To okno je ale letitý problém, domluva se sousedkou není možná. Je velmi arogantní a vede si svou. V rámci SVJ taktéž neřešitelné, protože nemáme možnost žádných sankcí.

výbor svj a roční vyúčtování služeb

Vložil Blecha (bez ověření), 17. Září 2016 - 15:10 ::

Dobrej…může tady někdo rozumně napsat,jak se zachovat v případě,že celý výbor v domě skončil a nikdo jiný to asi nechce dělat…předseda odstupuje a prý vše řeší přes právníka a ten nám přidělí (nebo tedy soud)opatrovní­ka.Ani neudělal nyní ,když je zúčtovací období vyúčtování za služby,kdy mělo být hotovo nejpozději do konce září,ale prý bude až nám dají opatrovníka.Sám nasmlouval projekty se kterými polovina stejně nesouhlasila a vysoké půjčky,projekt je napůl nedokončen..a teď se sám rychle stěhuje z domu pryč…co s tím…

Je takto možná pokuta ve stanovách?

Vložil Silva (bez ověření), 17. Září 2016 - 12:23 ::

Dobrý den, obracím se na znalejší ohledně toho, co si dát do stanov za sankce za dluhy vůči SVJ. Ve starých jsme měli nějaké ty promile, jako to bylo dřív. Stejně jsme je po nikom nechtěli, protože pro pár drobných jsme nechtěli dávat DP (je nás 9 bytů a skluzů v neplacení málo). Teď dávám dohromady stanovy nové – zákonný úrok z prodlení po určité době nezaplacení a pokud dotyčný po 4 měsících bude dlužný dál, dostane výzvu a pokud do dalších 30 dnů nezaplatí, bude následovat soudní platební příkaz. No a za tuten úkol bych dala 2000,– pokutu jako kompenzaci za administrativu s tím spojenou, a tu zaplatí ve prospěch SVJ.

Tip na vzorná a demokratická družstva v ČR (pouze SBD)

Vložil JiK (bez ověření), 17. Září 2016 - 9:29 ::

Máte prosím tipy na vzorná bytová družstva, v nichž vnitrodružstevní demokracie funguje a představenstvo si družstvo neprivatizovalo? Ptám se jen na větší družstva, kde kvůli velikosti mají shromáždění delegátů.

Osobně jsem narazil na SBD Praha, které má docela vstřícné a rozumné stanovy a volební řád. Jeho šéf pan Kroh se účastní jako lektor vzdělávacích seminářů Akademie bydlení a má docela rozumné názory, podle toho asi i funguje jeho družstvo, které mi přijde správně nastavené (vzhledem k omezením daných jeho velikostí, tuším mají 5 tisíc členů).

Dotaz na účetní zápočet pohledávky

Vložil sed (bez ověření), 17. Září 2016 - 8:48 ::

Mohu prosím poprosit, jak správně započíst pohledávku za tzv. nebydlícím členem u družstva?

Člen družstva dluží na poplatku za správu (jde o roční poplatek tzv. nebydlících členů), který je splatný ke konci roku, tj. k 31.12.

Je evidován jako pohledávka za členem a po 31.12. se překlopí do pohledávky po splatnosti.

Následně v dubnu družstvo vystaví vyúčtování s přeplatkem za služby.

A teď k otázkám:

Musí družstvo členovi poslat oznámení o započtení pohledávky? Nebo to není jeho povinnost? Prostě si započte a takto poníženou částku vyplatí nižší poplatek, bez toho, aby dali členovi na vědomí, proč mu vrací méně? Bylo by to v pořádku?

Syndikovat obsah