Ostatní

Oznamovací povinnost vlastníka - počet osob v bytě

Vložil Lucie K. (bez ověření), 11. Říjen 2016 - 15:24 ::

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu:

Podnikatel koupil byt, který spravuje SVJ. Samozřejmě byl dotázán na počet osob, které budou byt obývat. Nicméně podnikatel chce byt využívat jako malou kancelář. Kolik osob má nahlásit? Řekněme, že do kanceláře chodí pravidelně tři zaměstnanci, cca 4 dny v týdnu – několik dalších lidí pak chodí nepravidelně.

Moc děkuji za odpověď.

Podmínky pro výkon funkce člena SVJ

Vložil Jan Klimeš, 11. Říjen 2016 - 11:40 ::

Dobrý den,

pokud je proti členovi SVJ vedena exekuce je to překážkou pro výkon funkce?

Předem děkuji za odpověď.

výše příspěvku do "fondu oprav"

Vložil VolakE, 11. Říjen 2016 - 6:20 ::

Zdravím všechny!Řešíme v našem SVJ s 18 ti BJ problém : zjistili jsme náhodně, že výše příspěvku do FO je stanovená dle naprosto nejasného klíče. Někdo platí víc než by měl, někdo míň. A je to zdá se dlohodobá záležitost tahnoucí se min. 14 let. Vznesli jsme dotaz na našeho správce nemovitosti a ten tvrdí, že při určení výše postupoval dle našich pokynů. Ale žádné pokyny či nějaký zápis z našíschůze v ruce nemá. Jak je to správně? Díky za nějakou přínosnou radu, jak situaci řešit.

Schvalování stanov

Vložil Hana Kramářová (bez ověření), 10. Říjen 2016 - 16:34 ::

Dne 26.9.2016 byla na nástěnku v domě vyvěšena pozvánka na schůzi vlastníků konanou dne 3.10.2016 za účelem schválení nových stanov. Na schůzi předseda ukázal papíry, které držel v ruce s tím, že je potřeba schválit nové stanovy. Mimo mně neměl nikdo výhrady, takže stanovy byly schváleny. Dodatečně jsem zjistila, že například moje sousedka, důchodkyně, vůbec neví, co ve stanovách je. Existují, prosím, nějaké povinné úkony, například čtení stanov, o kterých se má rozhodnout? Celé se mi to nelíbí. V domě je šest jednotek, z toho dvě vlastní důchodkyně, které v podstatě kývnou na všechno.

výmaz člena výboru

Vložil Mifr1950, 9. Říjen 2016 - 20:24 ::

Dobrý den, byl jsem členem výboru do 1.2.2016, kdy jsem předsedovi předal písemnou rezignaci. Stále jsem však veden v obchodním rejstříku jako člen. Chci se zeptat, zda je možné vymazat mě v obchodním rejstříku, i když není nikdo třetí do výboru za mě. Děkuji.

členství v několika SVJ

Vložil agnes (bez ověření), 9. Říjen 2016 - 6:48 ::

Dobrý den, v prosince 2015 prodala stará paní u nás v domě byt a koupil ho nový mimopražský vlastník. Do července 2016 ho předělával, vlastnictví nahlásil a ž po vyzvání, když to výbor zjistil z katastru. Vlastník nemá hlášenou trvalou adresu u nás, ale v jednom severočeském městě, tam není také k zastižení Doporučené dopisy se vracejí jako nedoručené. V bytě bydlí nyní 5 osob, mají nájemní smlouvu s vlastníkem. Vlastník nadále hlásí a platí pouze za 1 osobu.U nás 5ti členná rodiny platí vedle FO asi 2 500 – 3000,– Kč na služby, on 500,–.Teď se na nás obrátil výbor SVJ z Mladé Boleslavi, který má stejné problémy a v místě hlášeného trvalého bydliště mu řekli, že pán bydlí v Praze, tak nás našli.

Prodej klíčů vlastníkům a EET

Vložil Vladimír Vratný (bez ověření), 7. Říjen 2016 - 12:19 ::

Dobrý den, v rámci služeb vlastníkům našeho SVJ výbor organizuje hromadný nákup bezpečnostních klíčů od vstupních dveří do domů, které pak na vyžádání prodává za nákupní cenu. Nebude někdo od nás chtít, abychom na prodej těchto klíčů vystavovali paragony přes EET? Byl by to problém, protože vlastní elektronická pokladna by se nám nemohla nikdy zaplatit. Děkuji. V.V.

Minimální záloha do fondu oprav ze zákonu

Vložil Anonymous, 7. Říjen 2016 - 7:46 ::

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaký zákon stanovuje minimální zálohu do fondu oprav, chtěli jsem zateplit a půjčit si peníze s tím že nebudeme muset moc navyšovat platby že se větší částka bude splácet s toho co dáváme do fondu oprav. Splátka by byla třeba 800Kč a 200Kč by šli do fondu oprav, původně bylo 1000Kč na byt. Bohužel nám bylo oznámeno od správce že to není možné že ze zákona je minimální platba na byt do fondu oprav 500Kč. Nikde jsme takový zákon nenašel a ani správce nic nedoložil jen furt říkal že je to ze zákona!

Jsme SVJ, všichni máme byty ve vlastnictví.

Je takové SVJ v pořádku?

Vložil Elis (bez ověření), 6. Říjen 2016 - 17:52 ::

Dobrý den, prosím o rady, někoho kdo tomu aspoň trochu rozumí. Je takové vedení Svj v pořádku? Já už vážně nevím, co mám dělat a jsem vděčná za každou radu. Bude to dlouhé čtení, není lehké to vše vypsat do pár řádků, ale budu se snažit. Rodiče (se kterými bydlím) mají byt v OV. Jsme obyčejný bytový dům s 10 byty ve společném vlastnictví. Největší problém je asi to, že trvale obývaných bytů je jen šest (z toho jeden člověk vlastní byty dva, takže vlastně pět).

V SVJ máme předsedu a zároveň správce domu + dva členy výboru, zvolené jen do počtu. Předseda dělá všechno – vybírá poplatky do svj, zařizuje revize komínů, účetnictví atd. A teď se konečně dostáváme k jádru problémů:

Příklad rozúčtování nákladů na vytápění podle předpisů platných od r. 2016

Vložil Olda. (bez ověření), 6. Říjen 2016 - 16:16 ::

Rozúčtování nákladů na vytápění upravuje zákon č. 67/2013 Sb. a vyhláška č. 269/2015 Sb. Rozúčtování způsobem popsaným v citovaných předpisech je závazné v případech, kde je povinná instalace měřidel podle zákona o hospodaření energií (dnes je instalace povinná až na málo výjimek vyplývajících ze zvláštních technických řešení).

Od rozúčtování za r. 2016 by měly uvedený postup uplatňovat všechny rozúčtovací společnosti a poslytovatelé služby vytápění. Měla by skončit dosavadní praxe, kdy rozúčtovací společnosti používaly vlastní často utajované know how (v některých případech pochybné kvality) a příjemci služby si tak nemohli zkontrolovat přesný výpočet rozúčtování.

Syndikovat obsah