Ostatní
Ze sušárny posilovna - kvorum
Hlasovali jsme per rollam, že by se z jedné nevyužívané sušárny udělalo domovní fitko s příspěvkem z naspořených dlouhodobých záloh.
Ve starém zákoně je kvorum pro změnu užívání spol. prostoru 100% všech. V novém zákoně jsem toto specifikované nenašel, ale máme ve stanovách pro toto 2/3 všech. Nicméně v Prohlášení vlastníka jsou všechny tyto prostory označené pouze jako „společné prostory“, nikde není zmínka, že „to a to jsou sušárny, že tamto je mandlovna a tamto technická místnost…“ Jen kóje jsou vyznačené. Proto si myslím, že nepůjde o změnu užívání, protože „společný prostor“ v PV bude i nadále „společný prostor“, a proto se bude jednat o běžnou správu, kde máme jen nadpoloviční většinu.
Neuznaná reklamace vyúčtování, nedoplatek a platební rozkaz od soudu
V r. 2015 shromáždění SVJ schválilo nové stanovy, které určily, že společná elektřina a úklid se rozúčtovává podle velikosti bytu.
Až doposud (od r. 2000 do r. 2015) se rozúčtovávaly tyto dvě služby podle počtu osob. Žádné rozhodnutí shromáždění na to nebylo, nebylo to ani ve stanovách, nebyla žádná písemná pravidla pro služby. Jednalo se o zvykové právo, které plavně přešlo z 90. let od města.
Letos mi došlo vyúčtování za rok 2015, ve kterém se už tyto dvě služby rozúčtovaly podle velikosti bytu. Měl jsem malý nedoplatek (cca 1200 Kč).
Fond oprav
Na portálu o bydlení je dotaz: Podle čeho stanovit splátky do fondu oprav, když družstvo nechce podle podlahové plochy. Odpověď: Co se týče samotného fondu oprav, tento fond je typický především pro společenství vlastníků jednotek. atd, atd...... Odpovídá JUDr. xy Advokátní kancelář ........ Odpověď je zcela v souladu s NOZ, částí Bytové spoluvlastnictví pane doktore, že ano. Ach, jo, kam kráčíš české právo?
Sledování stavu spotřeby vody na webu SVJ
Viděl jsem někde na webu SVJ nebo družstva online náhledy na sledování stavu spotřeby vody, byl to jednoduchý graf s denní křivkou. Nemůžu nyní web daného SVJ/družstva najít.
Sjednocení fondu oprav
Měl bych takový dotaz. V momentu , kdy jsem se dostal do čela bytového družstva jsem zjistil , že i když vedle bytového družstva v domě působí dva vlastníci nebytových prostorů , spřátelený správce fakturuje platby za revize a opravy jenom nám. Na fond oprav spoříme také jenom my. V domě vzniklo SVJ dle ZoVB , avšak ustavující shromáždění , volba orgánů a zapsání do OR neproběhlo. Já toto chci dát nějakým způsobem do pořádku. Problém je v tom , že tento stav již trvá nějakých 8 let. Mám dotaz. Ve fondu oprav je nějakých 300 Kč/m2 u jednotek ve vlastnictví družstva.
Koupě bytu s dluhem do FO
Dobrý den. Prosím zdejší přispěvatele o radu ve věci koupě bytu u SVJ, který má dluh do FO. Skutečnost. Byt byl nabídnut realitní kanceláří, která dala písemně vyrozumění, že na bytu neváznou žádné dluhy!! Následně jsem byl vyrozuměn předsedou SVJ, že musím uhradit dluh ve výši desítek tisíc korun, které neuhradila původní majitelka bytu, jinak prodávající! Po celou dobu výbor SVJ nevyžadoval na této majitelce dlužné peníze. Realitce zalhala dluh, která její vyjádření vzala na vědomí!! Dnes po odmítnutí daného dluhu výbor SVJ na mně cestou svého právníka tyto peníz vyžaduje s odkazem na nový zákon, že veškeré dluhy přechází na mnou osobu! Kdo jaký má prosím na věc názor a případnou radu postupu? Děkuji za rady. Pavlásek
Všem diskutujícím !
Pro všechny diskutující – připomínky, rady, odpovědi a pod. řádně číslujte za názvem dotazu původního tazatele. Jinak je v tom nepřehledný guláš.
Plná moc pro shromáždění SVBJ
Dobrý den, jedná se o byt v osobním vlastnictví manželů. Výbor SVBJ tvrdí, že na plné moci musí být jako zmocnitelé uvedeni oba manželé s tím, že zplnomocňují partnera, t.j. třeba manžela k zastupování při hlasování a pod. Není to postavené na hlavu, když manžel zplnomocňuje sám sebe? Je to parlamentní paskvil a nebo špatný výklad § 1185 zák.89/2012? S pozdravem Jaroslava Haška „Solnohrad je hlavní město Solnohrad“ Doležal Petr, důchodce, 70let.
vyúčtování vodného
dcera jednoho vlastníka studuje VŠ, je na kolejích, takže přijíždí domů velmi málo (jednou za 1/4 roku), ale trvalé bydliště má pořád u vlastníka. Jak to bude s rozpočítáváním vodného?(dle osob, jelikož nejsou všude instalovány vodoměry)On totiž do tohoto čtvrtletí si ji nazapočítal.Je to tak správě?
stanovy
prosím, jak mám dál postupovat po vypracování Stanov.Děkuji

Poslední komentáře