Ostatní
Pravidelné udržování společného pozemku
Již delší dobu hledám, ale zatím jsem nenašel odpověď, které bych úplně rozuměl.
Bydlíme v bytovém domě se 4 byty. Později se koupil pozemek o výměře asi 1500 metrů čtverečních a rozdělil se na 4 díly pro každý byt. Až do teď jsme každý sekaly svou část, kterou jsme si vyměřily. Zakoupila se na to společná sekačka na jejíž údržbu pravidelně přispíváme do fondu oprav.
Ovšem jeden majitel nyní umřel a dědic se nechce o pozemek starat, že ho sekat nebude protože bude v bytě jen občas. Přeci jen by vypadalo blbě nechat část pozemku neposekanou.
Obdržel jsem výzvu k plnění dle §142a z.č.99/1963
Obdržel jsem výzvu k plnění dle §142a z.č.99/1963 od Správce SVJ. Správce SVJ (tj. SBD) chce zaslat částku na jeho bankovní účet za měsíce květen-srpen (zálohy-měsíční platby). Tyto zálohy jsem vlastně zaplatil na poštovní adresu SVJ, ale vrátily se mi nevyzvednuté. Potřebné dokumenty a podrobnosti jsem popsal v dotazu s názvem Zaplacené měsíční zálohy se mi vracejí nevyzvednuté.
Investice/oprava cizího majetku
Mám prosím dotaz,
je možné z fondu oprav financovat opravu cizího majetku? Například brány a plotu u domu za předpokladu, že přilehlý pozemek, plot a brána jsou v majetku města? Na schůzi si to všichni přítomní odhlasovali. Já mám za to, že z fondu je možné financovat jen to co je v majetku společenství (tedy samotný dům a pozemek pod domem).
Zverejneni anuity a osobnich udaju
Dobry den, obracim se s dotazem, protoze jsem tuto zaležitost nikde nenasel, treba mi poradi nekdo tady. Predseda druzstva vyvesuje na nastenku domu informace, kolik komu zbyva doplatit anuity na byt.
- cislo bytu
- clenske cislo u druzstva
- jmeno a prijmeni
- uzitna plocha bytu
- zustatek anuity
podle me jsou tohle osobni udaje, a tykaji se jen jednotlivych majitelu bytu a myslim ze nikomu jinemu do toho nic neni.Podle meho nazoru je toto poruseni osobnich udaju.
S pozdravem
Účast na shomáždění SVJ
Dobrý den. Může být na shromáždění SVJ přítomna i manželka vlastníka jednotky? Může skákat do řeči členům společenství? Kdyby měla plnou moc od manžela, může potom diskutovat i manžel? Omlouvám se, ale na našich shromážděních je jedna taková neřízená střela. Byl bych rád, kdyby mluvil jen jeden. Děkuji předem za odpověď. Jiří
§ 1195
Vážení diskutující, dokáže někdo uvést pár konkrétních příkladů, kdy se použije ustanovení § 1195 NOZ?
(1) Společenství vlastníků může nabývat majetek a nakládat s ním pouze pro účely správy domu a pozemku.
(2) K právnímu jednání, kterým společenství vlastníků zajistí dluh jiné osoby, se nepřihlíží.
Tuším, že ustanovení odst. (1) zmíněného paragrafu nějak souvisí s jeho ustanovením v odst. (2). Jinak by totiž nebyl důvod, proč by tato ustanovení byla seskupena pod jeden paragraf. Ale neumím si představit ani jeden konkrétní příklad.
Zaplacené měsíční zálohy se mi vracejí nevyzvednuté
Jsem členem SVJ, které bylo založeno 12/2015 podle §24 z.č.311/2013 Sb. Ve stanovách nemáme stanoveno jakým způsobem ((bez)hotovostně) a kam platit měsíční zálohy na služby s příspěvkem na správu domu a pozemku. Taktéž o tom není žádná zmínka v zápisu ze shromáždění vlastníků. Když jsem v 4/2016 obdržel listinu, která se dá pokládat za předpis měsíčních plateb, začal jsem tyto platby posílat na poštovní adresu SVJ, protože ani v 5/2016 nebyl stále zveřejněn zápis ze shromáždění z 12/2015. Když jsem o něj požádal, tak mi ho odmítli nechat ofotit (ofotit mi ho umožnili až v 7/2016, když jsem pohrozil trestním oznámením).
Žaloba mezi spoluvlastníky domu
Jsem zvědav , jestli mi někdo dokáže odpovědět na moji specialitku. Jde o bytový dům , který má 3 spoluvlastníky. Nazvěme je spoluvlastník I , spoluvlastník II , spoluvlastník III. Bytové jednotky jsou ve spoluvlastnictví spoluvlastníka I a spoluvlastníka II.Nebytové jednotky patří spoluvlastníkovi III. V domě nevzniklo SVJ , neboť není splněna podmínka jeho vzniku.(3 různí vlastníci a min.5 jednotek) . Podíly na domě jsou cca následující . Spoluvlastník I. …cca 48% , spoluvlastník II… 43%, spoluvlastník III ..... 9%… O dům pečuje spoluvlastník II , o poplatky na provoz domu (revize , údržba , opravy) se dělí spoluvlastník I a spoluvlastník II. Spoluvlastník III. platit odmítá. Já jako zástupce spoluvlastníka II. jsem nejprve usiloval o dohodu se spoluvlastníkem III. , bohužel bezvýsledně. Chtěl jsem po spoluvlastníkovi I , abychom podali společnou žalobu. Toto bylo ze strany spoluvlastníka I odmítnuto. Dle mého názoru proto , protože spoluvlastníkem I je město a spoluvlastníkem III developer a mezi nimi panují „velice přátelské vztahy“.
Promlčuje se nárok na podání reklamace vyúčtování?
Promlčuje se nárok na podání reklamace vyúčtování? Je možné ještě podat žalobu na nevyřízenou reklamaci za služby za rok 2012, kdy vyúčtování bylo doručeno 20.4.2013? Nebo je zde také 3-letá promlčecí lhůta? Reklamace byla podána 5.5.2013, nebyla ze strany SVJ vyřízena.
nezletilý vlastník
Dobrý den, nebudu popisovat proč, ale chci svůj byt darovat vnukovi,kterému je 15,5 roku. Trvám výslovně na tom, aby byl do KN zapsán od jako jediný vlastník. Právní problémy jsou nezajímavé,to je věc právníků, ale zajímá mne, zda může být členem SV nezletilý vlastník jednotky a vstoupit tak do všech práv a povinností, se kterými nepovedený OZ operuje.

Poslední komentáře