Ostatní
Převod družstevního bytu do OV
Dobrý den, ráda bych „prodala“ družstevní byt, celý družstevní podíl je vyplacen, na bytu není ani koruna dluh. V našem bytové domě jsou jak družstevní byty, tak bylo některým obyvatelům umožněno převést byt do OV. Vzhledem k tomu, že nechci byt prodat přes družstvo, ale mám svého makléře, přes kterého to chci byt prodat, mi bylo sděleno, že novému majiteli nebude z tohoto důvodu umožněn převod do OV. Jak se bránit, předpokládám, že zamezit tomu nemohou? Leda by to družstevníci neodsouhlasili? takže je člověk, který toto v našem domě řeší všechny obejde a řekne jim, že mi to nemají podepsat?
Hodinový hotel v bytovém domě
Dobrý den, jsem nově zvolenou předsedkyní SVJ (ještě to ani není zapsané v OR). Do své role se teprve dostávám a potřebovala bych se poradit, zda jako SVJ máme možnost udělat něco s tím, že se z bytu, který byl krátkodobě pronajímán (AirB&B, booking.com, atd) nyní potichu stal hodinový hotel ? Jedna z majitelek náhodou narazila na webové stránky. Děkuji předem za Vaši pomoc/radu. PD
Transparentní účet
Naše SVJ má transparentní účet,ale často se stává,že není udán účel,nejedná se o drobné,ale již statisíce. Je to v pořádku?
Čištění legionelly v domě - reference na DK CHEMO s.r.o.
Obrátila se na nás společnost DK CHEMO s.r.o., která nám nabídla čištění otopné soustavy v našem domě chemickou cestou. Je to z důvodu, že se v České republice přemnožila bakterie legionella a v mnoha městech museli zastavit přívod teplé vody. Jsme na sídlišti a připojeni k CZT. Teplárenská společnost provádí občasné čištění napouštěním vody do výměníku o teplotě cca 70°C, která bakterie zahubí. Obchodní zástupce DK CHEMO s.r.o. nám provedl prezentaci a vysvětlil, že v domě máme plastové trubky, které prý takovou teplotu nevydrží, zejm. na záhybech a spojích a jedinou metodou je čištění chemické. Tepelné čištění je prý jen dočasné řešení, vydrží jen asi 3 měsíce, zabije jen živou bakterii (odplaví), hrozí popraskání plastových trubek, resp. uvolnění spojů. Naopak chemické čištění má odstranit i inkrusty, aby se pak bakterie neměly kde zachycovat, zahubí i zárodky bakterie, které jsou schované v inkrustech. Čištění není zrovna levné, mělo by nás vyjít na 500 tisíc Kč, záruku firma dává 5 let, po kterou garantuje, že se bakterie neobjeví a pokud objeví, provedou čištění zdarma.
Smutná zpráva pro vlastnické hnutí - § 1186, přecházet budou i "dluhy" ze služeb
Ač se díky připomínce Nejvyššího soudu podařil v připomínkovém řízení malý zázrak – zrušit přechod dluhů ze služeb (v původní variantě byl, ale po připomínkách MMR ustoupilo a z novely přechod zmizel), aktivní družstevní lobby se zákulisně podařilo na poslední chvíli zmanipulovat úředníky MMR a ještě před odesláním novely NOZ do legislativní rady vlády do § 1186 přechod dluhů ze záloh na služby vrátit; nově budou přecházet nejen dluhy na zálohách na služby, ale rovněž nedoplatek a přeplatek z vyúčtování. Jinak řečeno, vyúčtování za celý rok obdrží vlastník, který je vlastníkem k 30.4., resp. ke dni vyhotovení vyúčtování.
Dílna na místě garážového stání
Dobrý den, už si nevíme rady s naším problémem, třeba někdo bude vědět. Jsme SVJ s 72 byty ve třech domech, pod celým trojblokem jsou podzemní garáže. Jeden z vlastníků se rozhodl, že své parkovací stání využije pro jiné potřeby – skladuje tam stavební materiál, udělal si tam malou dílnu, používá rozbrusku (jiskry samozřejmě létají na zaparkovaná auta). Několikrát jsme ho oficiální cestou žádali, aby toho zanechal a parkovací místo zbavil té skládky, kterou na něm vytvořil. Absolutně nekomunikuje a je mu to jedno. Myslel jsem si, že bych ho mohl dostat na protipožární ochraně, ale firma, která nám dělá preventivní protipožární prohlídky garáže vůbec neřeší (ani co tam kdo skladuje).
souhlas spoluvlastníků s krátkodobým pronájmem bytu
Dobrý den, pronajímám byt turistům (také přes Airbnb), jde tedy o krátkodobý pronájem. Kontrola z ŽÚ mi sdělila, že musím mít souhlas 2/3 spoluvlastníků ostatních prostor v paneláku. Je tomu opravdu tak?
Zmocnění manželů, zastupování manželů § 1185 a § 696 - dotaz pro Justitianus-e
Můžete zde prosím vysvětlit, proč v bytovém spoluvlastnictví v případě manželů nelze použít § 696? Je to jenom nedopatření zákonodárce, nebo to má nějaký hlubší smysl a význam? Pro mne je to naprosto nepochopitelné. Děkuju za odpověď.
(Ne)usnášeníschopné shromáždění nesvolané dle stanov
ZDE se rozvinula pěkná diskuze, kde i soud uznal platnost neusnášeníschopného shromáždění, protože se nejednalo o "důležitý důvod".
Nechci aby můj dotaz zapadl a prosím o vyjádření zdejších odborníků.
Jsem členem SVJ, kde několik posledních shromáždění SVJ svolalo pouze SBD (tedy pouze jeden vlastník), které je vlastníkem cca 40% a je také Správcem. Momentálně nemáme výbor. Dle našich stanov:
Člen kontrolní komise.
Vlastníkem bytu je paní, která je členem SVJ. Může být její manžel členem kontrolní komise? Ve Stanovách máme uvedeno: „Členem kontrolní komise může být pouze člen či společný člen tohoto společenství nebo pověřený zástupce člena společenství, který je právnickou osobou.“ Petr

Poslední komentáře