Ostatní

Výklad zákona o vlastnictví............................

Vložil Anonymous, 14. Duben 2007 - 9:38 ::

Naše družstvo vzniklé při privatizaci obecních bytů se chystá převádět do vlastnictví. V domě je nebytový prostor, dříve sušárna, nyní rekolaudována na domácí dílnu. Nájemce má zájem převést do O.V. tento prostor. Na úpravě se podílel vlastními prostředky i podílem při koupi domu. Není mi jasný rodíl mezi §23, a §24 zákona. Má na převod právní nárok? Děkuji za pomoc. Kalašová

Změna správce

Vložil Anonymous, 13. Duben 2007 - 17:02 ::

Zajímalo by mě zda je skutečně nutná 3/4 většina přítomných nutná ke schávlení změny správce objektu nebo stačí prostá většina.

V prohlášení vlastníka je zapsán stávajcí správce a v zákoně o vlastnictví bytů se uvádí:

§ 11 (4) K přijetí usnesení o věcech, které jsou obsahem prohlášení podle § 4, o schválení nebo o změně stanov, o uzavření smlouvy o zástavním právu k jednotkám a o rozúčtování cen služeb na jednotlivé vlastníky jednotek podle § 9a odst. 2 je zapotřebí tříčtvrtinové většiny přítomných hlasů.

§ 4 2) Prohlášení podle odstavce 1 musí obsahovat

Pozarni predpisy?

Vložil Anonymous, 10. Duben 2007 - 15:18 ::

Existuji nejake zavazne pozarni predpisy nebo doporuceni pro obvykly cinzovni dum? Mam na mysli takova temata jako „motorka v kocarkarne,“ „benzin ve sklepe,“ „predmety na chodbach,“ „pristup na pudu,“ atd.

Odměna notáři

Vložil Anonymous, 10. Duben 2007 - 12:07 ::

Zdravím všechny a prosím o radu. Tuším, že odměna notáři je stanovena nějakým sazebníkem a není smluvní. Nevíte, jak je to konkrétně s odměnou za „přítomnost“ a sepsání zápisu ze zakládající schůze? Rád bych ověřil, že nás původní vlastník „nenatáhnul“. Dě­kuji

Trojdílná okna

Vložil Anonymous, 9. Duben 2007 - 17:17 ::

V našem SVJ vznikl problém s výměnou trojdílných oken. Mají totiž společný rám, kde střední část je do chodby a krajní jsou v komorách. Na katastru jsou komory zapsány, že dispozičně patří k bytům. Mezi společnými částmi budovy jsou jmenovány „okna přímo přístupná ze společných částí“. Jak máme dům zateplit, když mnozí vlastníci tvrdí: střední společná si vyměňte, ale „svá okna“ si měnit nenecháme? Dodatečná výměna po zateplení by byla dosti problematická. Neví někdo jak je to definováno v novém zákoně, který měl nabýt účinnosti v březnu 2006?

Co vše platit do fondu oprav za garáž

Vložil Anonymous, 8. Duben 2007 - 21:54 ::

vlastním garáž v panel.domě,kde nebydlím.Musím platit do fondu oprav za popelnice,el.e­nergii ve spol.prostorách,vý­tah,když přes dům vůbec nechodím?

změna pověřeného vlastníka

Vložil Anonymous, 6. Duben 2007 - 10:09 ::

Dobrý den, rád bych se zeptal, jakou cestou je možné změnit ve společenství vlastníků skutečnost, aby nefiguroval pověřený vlastník, ale fungoval výbor? Nejsme s pověřeným vlastníkem, kterým je bytové družstvo spokojeni, rádi bychom o dvěcech rozhodovali sami. Děkuji za odpověď. Pavel

Poplatek za správu na m2 či byt jednotku

Vložil Anonymous, 4. Duben 2007 - 18:02 ::

Podle smlouvy o zajišťování správy společných částí domu je v našem případě poplatek za správu účtován ve výši 2,10 Kč/ m2 podlahové plochy . Protože náklady na správu jsou v podstatě na velikosti bytu nezávislé dochází k tomu, že v připravovaném SV s celkem 72 menšími či většími byty jsou rozdíly u této položky mezi malými a většími byty téměř dvojnásobné.

1. Je možno účtovat správu ne dle m2 nýbrž na byt?
  2. Jak postupovat je-li změna možná ?

Děkuji

Motorka ve sklepě panelového domu

Vložil Anonymous, 2. Duben 2007 - 9:03 ::

Dobrý den. Máme v SVJ problém s lidmi co parkují motocykly ve sklepích. Třebaže jsem jim napsal, že porušují Zákon 243/2001 Sb. O požární prevenci §44, nedocílil jsem toho, že by si motocykl někdo přestěhoval. Jeden vlastník mi dokonce napsal, že provedl na motocyklu úpravy které mu umožňují vypustit palivo vždy, když bude parkovat ve sklepě a tudíž ho bude i nadále ve sklepě parkovat… Tak nevím zda je někde stanoveno zda toto stačí. Dle mého názoru, bude provádět manipulaci s palivem, palivo někde skladovat, další věcí jsou úniky ropných látek… a časem se na to vypouštění paliva stejně vyprdne.

Odvolání správce

Vložil Anonymous, 30. Březen 2007 - 8:56 ::

Zdravím,moc by mi pomohla odpověď na otázku,kdy a za jakých podmínek je mozné odvolat správce majetku SVJ,když jsme se s ním v kupní smlouvě zavázali podepsat dohodu o tom,že bude náš majetek spravovat.Nemyslím si,že jsme povinni tohoto správce i přes závazek ve smlouvě smlouvě mít do smrti.Díky A.

Syndikovat obsah