Ostatní
Kontrolní komise
Ví někdo, zda se můžeme někde dočíst o možnosti pouhým hlasováním na dílčím shromáždění prohodit mezi sebou osoby s funkcemi člen výboru a člen kontrolní komise? Dle mého názoru toto hlasování a případný souhlas či nesouhlas s každou konkrétní osobou přísluší jen shromáždění vlastníků. Do doby možného schválení či neschválení totiž obě osoby, které tyto funkce již nyní de facto vykonávají, jsou přinejmenším ve velkém sporu. Na mé upozornění, že tak jednoduše to nelze provést, mi bylo řečeno, že to ví a jednoduše kontrolní komisi prostě zrušíme.
Vyúčtování za vodné/stočné
Prosím o radu jak postupovat při vyúčtování vodného/stočného za r.2004–2006, k dnešnímu dni nebylo za uvedené roky provedeno,díky.
financování výstavby
V našem bytovém domě jsme nuceni z důvodu ukončení dodávky tepla a TUV vybudovat vlastní kotelnu. Shromáždění rozhodlo zhruba 95 % hlasů, že příspěvek na tuto akci bude jednotný bez ohledu na plochu bytu. Tomuto předcházela před shromážděním neformální diskuze a další vyjasnění stanovisek proběhlo na shromáždění. V současné době, kdy je třeba uhradit příspěvek, se ozývají protesty, že výše příspěvku měla být určena velikostí bytu. Je rozhodnutí shromáždění v pořádku?
Jedná se o překročení pravomoci výboru ?
Společenství vlastníků schválilo jednu ze tří nabídek na výměnu oken v celém domě.(Jedná se o 22 bytů.)Mezi těmito nabídkami byla také jedna na vchodové dveře.Měla jsem k tomu připomínky, že je to málo jedna nabídka a také po technické stránce se mi ta nabídka nelíbila. Správce, který celou schůzi vedl (není majitel žádného bytu) mi sdělil, že dnes se řeší pouze okna. Nyní mi přišla faktura na poměrnou část nákladů společných prostorů a jsou zde zahrnuty i vstupní dveře (jedny na hlavní vchod a jedny na zadní vchod).Předsedkyně výboru na můj dotaz,kdo rozhodl o dveřích odpověděla, ať nedělám problémy a dál se se mnou bavit nebude.
"použití fondu oprav"
Dobrý den, náš výbor společenství vlastníků nám tvrdí, že vlastníci bytových jednotek si mohou vybrat peníze z jimi nastřádaného „fondu oprav“ a použít je na výměnu oken v jejich bytě. Musí prý podepsat čestné prohlášení, že v případě potřeby opravy na domě částku doplatí. Zároveň při prodeji bytu si můžou vyžádat peníze se svého fondu oprav a ty jim budou vyplaceny. Tato částka pak bude požadována na novém vlastníkovi, který si to prý má hlídat, aby měl tuto částku ve smlouvě. Nesouhlasím s tím, ale nemám v ruce argumenty, můžete poradit zda se fond oprav proplácí odcházejícímu vlastníkovi?
PRASKÁNÍ V TOPENÍ A JEHO ODSTRANĚNÍ
Dobrý den, prosím Vás o radu. Před rokem jsem se nastěhovala do panelového domu. V prosinci 2006 nám byly instalovány ventily s termoregulačními hlavicemi a měřáky na všech radiátorech. Od té doby ve stoupačkách v ložnici praská takovým způsobem, že již 4. měsíc spím v obyváku. Tento problém nastal až po uvedených úpravách. Jsem ale jediná, která si stěžuje a výbor se mnou nekomunikuje. Navíc jsem zjistila, že nebyla s topenářskou firmou sepsána žádná smlouva a faktura byla na vyšší částku, než která byla schválena na členšké schůzi. Chtěla bych dílo reklamovat, ale nevím, jak postupovat.
Neshody
Dobrý den, jsme dům o 4 vlastnících, takže nejsme SVJ, ale nevím, kam se obrátit, tak píši sem. Prosím o radu. Minulý rok v červnu jsme koupili byt v tomto domě. Jsme vlastníky bytu a společných prostor (vč. zahrady a pozemku na kterém stojí dům). Snažím se vyjít ve všem a všem vstříc, poněvadž jsme tu nejkratší dobu, mimo nás tu bydlí samí starousedlíci. Pořád mají vůči nám výhrady. Máme malé dítě (4měsíce) a nelíbil se jim kočárek u vchodu, tak se s ním tahám až ke dveřím do bytu, tak jim ovšem taky vadí. Dále na dvorku si mám dávat svoje šňůry na prádlo, nesmím používat ty, co tam jsou.
revizní komise SVJ - její funkce
Dobrý den, v anšem spol. vlastníků byla zvolena revizní komise. Domnívám se, že její funkcí není jen prohlížet faktury,ale měli by se např. starat o dodržování bezpečnostních předpisů, zákonů a domovního řádu v domě. Např.by se měli zapojit do řešení parkování motorek v kolárně, kt.není kolaudovaná jako garáž. Aj.
děkuji, dr. Cempírková přesedkyně Společenství vlastníků Vidov 37
Odměna členům výboru
Dobrý den,měla bych dotaz ohledně vyplácení odměn členům výboru. Nechala jsem se přemluvit ke zvolení do výboru a teď v některých věcech tápu. Vyplácení odměn v našem společenství bylo dříve praktikováno snížením příspěvku do fondu oprav.To se mi zdá ne zcela podle práva. Myslím, že by to mělo být na základě Dohody o provedení činnosti, tedy příjem přiznat a zdanit. A teď k dotazu samému.Lze na vyplácení odměn použít prostředky z fondu oprav?Pokud ne,kde vzít peníze? Děkuji za odpověď. M. Bobková
Prodej nebytu SVJ
Prosím o radu. Za jakých právních podmínek může SVJ prodat nebytový prostor vzniklý z původních společných prostor? Podobně to dělala a dělají družstva třeba s půdami.

Poslední komentáře