Ostatní
Odměny výboru
Dobrý den,
poprosil bych Vás o názor.
Předem snad jen, že máme vzorové stanovy.
Jedná se o věc, zda je možné, aby se odměny výboru čerpali z tzv. fondu oprav, lépe řečeno z dlouhodobých záloh. Výbor navrhuje schválit odměnu za poslední rok jeho práce, schválenou částku by rád čerpal právě tímto způsobem a je zde názor, že toto není možné. Není prý možné, aby částka na odměny byla vzata z „FO“ dlouhodobých záloh.
Proti tomuto nemám osobně vůbec nic a připadá mi to i běžné, ale to dost možná pro mou neznalost v této věci.
Vracení záloh na správu
Vložil lake, 8. Květen 2012 – 10:09
SVJ si částku při neuskutečnění záměru nesmí ponechat. Přijaté zálohy vrací (4 miliony nezdaněné). Vlastník jednotky má zákonné právo na vrácení záloh, uhrazených z důvodu který odpadl (§ 451 ObčZ, bezdůvodné obohacení). Stejné právo má pokud SVJ použije zálohy na jiný účel, než na který byly vybírány.
Vracení záloh na správu
Vložil Šplíchalová (bez ověření), 8. Květen 2012 – 10:18
„SVJ si částku při neuskutečnění záměru nesmí ponechat. Přijaté zálohy vrací (4 miliony nezdaněné). Vlastník jednotky má zákonné právo na vrácení záloh, uhrazených z důvodu který odpadl (§ 451 ObčZ, bezdůvodné obohacení). Stejné právo má pokud SVJ použije zálohy na jiný účel, než na který byly vybírány.“
Děkuji za přehledné shrnutí.
- SVJ má povinnost vracet zálohy na správu při neuskutečněném záměru bez vyzvání, nebo až na žádost člena? V jakém termínu?
- Jak postupovat, pokud SVJ tuto povinnost neplní? Existuje nějaký vzor výzvy/žádosti o vrácení záloh na správu při neuskutečněném záměru?
- Jak postupovat v případě, kdy zálohy na správu byly čerpány (pro jednoduchost řekněme, že ve schválené výši), ale na jiný záměr než bylo deklarováno?
- Nebyl by nějaký judikát, na který bych mohla odkázat a tím zvýšit šanci, že mi budou zálohy vráceny?
Šplíchalová
Pro paní Šplíchalovou
Potíže menšinových vlatníků
Dům v SVJ ze 45% vlastní majitelé bytů a 55% jeden většinový,který byty pronajímá.Většinový vlastník přispívá do fondu oprav 5 Kč za m2 a na stabu domu mu nezáleží. Dům je nejzanedbanější v okolí. Nájemníkům zvýšil nájem a hrozí dalším zvyšováním. Nájemníci začínají dům opouštět a nahrazují je nepřizpůsobiví. Byty nenšinových vlastníků se staly neprodejnými. Menšinoví vl. investovali do svých bytů a teď žijí v nepořádku a v rámusu. Jak mají ochránit svůj majetek?
Prodej bytu - zakotvení ve Stanovách
Dobrý den, prosím buďte tak laskavi a poraďte mi ,zda je možné a není to v rozporu se zákonem dát do Stanov SVJ:
- oznámení ostatním vlastníkům pokud chci byt prodat
- je možné zakotvit předkupní právo ?
Děkuji za odpověď Millada
nedodržení termínu 4 měsíců při vyúčtování SVJ
Před pěti lety byl zvolen nový výbor, který zajišťuje i účetnictví ( ti jsou za to placeni, předchozí to dělali zdarma).Od té doby nikdy nebylo předloženo Vlastníkům bytů vyúčtování do konce dubna. Lze je „donutit“ aby se respektoval zákon a jak? Děkuji za odpověď!
pronájem nebytového prostoru v domě
Dobrý den,mám pronajaté nebytové prostory v domě kde podle smlouvy musím mít pouze žárovku 60W a to dodržuji,ale letos jsem měla problém,že tam máme topení kde není měřák na teplo ale ve smlouvě nemám toto určeno mám za to,že nájemné pokryje náklady na energie a teplo.Mohou to po mě chtít zaplatit teplo.Děkuji
Fond oprav
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak je to s rozpočítáváním částek do tzv.fondu oprav(rezerva na opravy) u SVJ.Neustále mám spory s ostatními byty, které chtějí, aby všichni přispívali do fondu oprav stejnou částkou.Já s tím nesouhlasím(mám nejmenší byt) a chci, aby se to počítalo dle spoluvlastnických podílů.Zatím to tak fungovalo.Chtějí si ale na schůzi odhlasovat placení stejnou částkou pro všechny byty.Jsem povinná odsouhlasenou částku platit, tak jak mi to předloží(jako nový předpis záloh)nebo mám platit stále tu částku, co doposud?Nemůžou to pak na mě nějak vymáhat a požadovat doplatek na konci roku?Vím, že podle zákona mám pravdu já,ale jak mám postupovat konkrétně.O správu našeho domu se stará SBD a tam jsem již písemně předkládala nesouhlas s rozpočítáváním částky do fondu oprav na každý byt stejně.
reklamace vyúčtování
Dobrý den,ve všech vláknech uvedených k tomuto tématu se řeší hlavně vyúčtování služeb.Jak je to v případě záloh na správu domu,když se přeplatky nevrací?V prohlášení vlastníků je stanoveno „zálohy na správu domu představují mj.zejména spotřebu energií a úklid ve společ.částech domu“.Jelikož nedošlo k dohodě spoluvlast.tak v souladu ZoVB §15,odst.1,nesou náklady vlastníci poměrně podle velikosti spoluvlast.podílů. P.místopředseda SVJ se před lety o své vůli rozhodl a nařídil správci,že náklady se budou vyúčtovávat podle počtu osob v bytech.Mám písemný doklad s jeho podpisem.
Komu patří studna?
Dobrý večer, prosím o radu. Koupili jsme v roce 2010 spolu s ostatními spoluvlastníky byty a s nimi podíly na pozemcích v okolí domu. Na jednom z těchto pozemků se již v době koupě nacházela vrtaná studna s pažením, kterou investor musel v roce 2008 vybudouvat kvůli dodávce pitné vody do nyní našeho domu. Později však dosáhl povolení k připojení na veřejný vodovodní řad a tak studnu využíváme pouze k zalévání zahrady. Nyní po nás investor chce zaplatit náklady na vybudování studny a její technologii, kterou však podle podmínek stavebního povolení musel vybudovat. Investor argumentuje tím, že studna je stále jeho, neboť na ni má stavební povolení a že je vedena jako samostatná stavba.
Zatékání do bytu
Dobrý den, chtěla bych požádat o váš názor, popřípadě zkušenost se zatékáním do bytu, bohužel na zcela netypickém místě, a to přes šroub upevňující radiátor ve zdi ( panelu ). Voda se neobjevuje nad ním, vedle něj, ale vytéká přímo ze zdi. V případě silnějšího deště je toto zatékání poměrně intenzivní. Dům ( z roku 1983 )je již několi let zateplený, v bytě jsou již delší dobu plastová okna a doposud se tato situace nevyskytovala, teprve v loňském roce jsem se tím setkala poprvé, ale nikdo není schopen říci, jaká je příčina. Vloni se opravovala střecha domu, ale tímto místem nezatéká.

Poslední komentáře