Ostatní
Sdělování výše přeplatků jednotlivých bytů
Dobrý den, zajímalo by mne, zda je účetní povinna hlásit předsedovi SVJ, v jaké výši má který byt (uživatel bytu) přeplatky plynoucí z vyúčtování za služby. Předem moc děkuji. Katka
SVJ & BD
Dobrý den, v domě je současně SVJ (má majióritní podíl) a BD, které vlastní nebytové prostory. Zároveň jsou někteří členové SVJ (také majoritní podíl vůči BD) nečleny bytového družstva, které pronajímá tyto vlastní nebytové prostory. Ty jsou součástí domu (výlohy, umístěná reklama). Má v takovémto případě povinnost BD jednat se členy SVJ o možném nájemci, který pak užívá prostory v majetku BD, ale umístuje například reklamu na obvodovou stěnu domu atd. Co když si vybere BD za nájemce těchto nebyt. prostorů někoho, kdo se nebude členům SVJ, kteří nejsou zároveň členy BD, líbit třeba to, že v těchto prostorech bude herna, bar atd?
Nahrávání schůze Výboru
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s možností nahrávání schůze Výboru, popř. schůze Shromáždění vlastníků na diktafon. Může Výbor nahrávat schůzi, když přítomný revizor je proti? Děkuji. Panda
Volba osoby do výboru a Stanovy
Dobrý den Všem,
mám dotaz kolem volby osoby do výboru spojený s našimi Stanovy.
Odchází nám jeden člen výboru a současně máme zájemce, který by na jeho místo rád nastoupil, ale není to vlastník jednotky, nýbrž syn vlastníka jednotky.
Ve Stanovách je uvedeno:
(1) Orgány společenství jsou:
- shromáždění,
- výbor společenství (dále jen „výbor“) nebo člen společenství pověřený funkcí výboru (dále jen „pověřený vlastník“), pokud není volen výbor,
- kontrolní komise nebo revizor, rozhodne-li o tom shromáždění.
(2) Orgány uvedené v odstavci 1 písm. b) a c) jsou volené orgány společenství. Členem voleného orgánu společenství nebo jeho voleným orgánem může být pouze fyzická osoba, která je členem nebo společným členem tohoto společenství nebo jeho přímým příbuzným, sourozencem, manželem nebo je zmocněným zástupcem právnické osoby – člena společenství, pokud je ke dni volby starší 18 let a má způsobilost k právním úkonům.
Nesouhlas s výší záloh
Dobrý den, omlouvám se, možná to tu bylo řešené, ale ani po dlouhém pátrání jsem nenašel odpověď.
Tři měsíce bydlím ve svém bytě, který je ve staré továrně v centru Brna přestavěné na bytový dům dokončený v loňském roce. Celkově 72 bytů, průmerná velikost je 45 m2, celková plocha 3237,5 m2.
Než jsem byt koupil nebylo se koho zeptat na zkušenosti, protože jsem byl jedním z prvních kupujících (příště bych to neudělal). Správce objektu mi před koupí tvrdil, že výše záloh bude velmi nízká, prakticky jen elektrika, něco málo za vodu a teplo. Tuším, kolik v Brně zálohy dělají, už jsem pár bytů pronajatých měl.
vyúčtování
Mám dotaz, dnes jsem dostal vyúčtování a mám tam přeplatek ve výši 9541,–. Dále je tam napsáno, že přeplatek nebude vrácen z důvodu, že byl použit na úhradu dlužných částek za užívání bytu. Nejsem si vědom , že bych měl nějaké nedoplatky.
Vyuctovani TUV
Mame pronajaty nebytovy prostor jako sklad. Jde o sklepni mistnost kde neni ani topeni ani privod vody. Je spravne ze nam je uctovano za ohrev teple vody – ta cast ktera se rozpocitava na podlahovou plochu? U topeni bych to pochopil, nebot v mistnosti je prokazatelne teplo diky tomu ze se napr. topi nad nami, ale u ohrevu vody ze ktere nemame zadny uzitek mne to neprijde to prave. Diky za odpoved.
Kalendář úkonů (revize, údržby, servisy, správa)
Dobrý den, máte někdo k dispozici nějaký „kalendář úkonů“, které se musejí pravidelně a dle zákona vykonávat. Uvítám i jakékoli další dobrovolné úkony, které prospívají domu i jeho okolí – co a kdy. Předem děkuji a těším se na odpověď.
Rozpis, rozúčtování
Dobrý den,
mám dotaz ohledně rozúčtování některých plateb vlastníkům. Vlastníci se dohodli, že správu domu si budou vykonávat sami, tudíž nemáme správce domu. Odhlasovali si, že se bude platit pouze DZSOÚ -„fond oprav“ a rezervní fond platit nechtějí. Takže se platí 15Kč/1m2 na každou bytovou jednotku. Objednali jsme si kontejner na vyklizení domu. Platba kontejneru by měla jít z rezervního fondu, jestli to chápu správně ( a bylo mi tak i vysvětleno ). Když ho nemáme a dohodli jsme se na schůzi, že se částka za kontejner rozpočítá mezi našich 7 bytů a 1 nebytovou jednotku, bude to nějaký problém? Může se to takto udělat?
Zábradlí u francouzského okna
Potřebovala bych vědět zda zábradlí a oplechování u francouzského okna je součástí bytové jednotky a náleží majiteli bytu jako ostatní venkovní okna, děkuji za odpověď. Zd.

Poslední komentáře