Ostatní

Obyčejný dopis - kdo nese zodpovednost za jeho nedoruceni

Vložil Koli, 20. Květen 2012 - 23:54 ::

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je moje znalost zákonů správná. Správce domu nám měl zaslat vyúčtování na platbu záloh písemně dopisem. Žádné vyúčotvání nám, nepřišlo, až o měsíc později (po splatnosti záloh) přišla upomínka na platbu a o další měsíc „pokuta“ za pozdní platbu zálohy. Při mojí námitce, že nám žádné oznámení poštou nepřišlo mi zodpovědná paní odpověděla, že to není možné, že se jí to nestává (či ještě nestalo), aby dopis nepřišel. Prý ho zaslala jako obyčejný dopis. Dále prohlásila, že to není její problém, ale problém České pošty a ať si to řeším s poštou.

Povinnost či výmysl?!

Vložil Osík, 20. Květen 2012 - 16:22 ::

Dobrý den, měla bych několik dotazů. Předem děkuji za jejich zodpovězení!

1. Když se v domě koná revize společných prostor, společné elektřiny atd. Jsem povinna, jako předseda psát na nástěnku v domě informaci, že bude v ten a ten den, prováděna revize.
  2. Všichni v domě topí elektřinou (akomul. kamna). Až na jednu sousedku. Je v důchodu a neustále si trvá na svém, že bude topit dřevem ve svých kamnech. Proto se ptám, zda-li je to možno, protože komín, kterým topí má zazděnou „vymetačku“ v přízemí domu. Sousedka bydlí nad bytem, kde je „vymetačka zazděna. Dům více pater nemá. Tudíž popel je vymetán pouze v "horní vymetačce“ a v přízemí domu popel zůstává.

Rady pro kupce bytu

Vložil lake, 19. Květen 2012 - 6:57 ::

Na serveru penize.cz jsem nalezl dva velmi dobře napsané články, které by si měl jako povinnou četbu projít každý, kdo se chystá koupit byt od vlastníka nebo přímo od developera.

Popis možných problémů v SVJ a triků uplatňovaných developerem – většinovým vlastníkem se hodí i těm, kdo už byt ve vlastnictví mají.

Daniel Kotula . Reality show: Nefunkční společenství vlastníků zruinuje vaši investici . Partners media, s.r.o. (2011) . ISSN 1213–2217 . Dostupné na http://www.penize.cz/…si-investici .

Provozní záležitost ?

Vložil MATY (bez ověření), 17. Květen 2012 - 13:09 ::

Pozvánka na schůzi Shromáždění vlastníků – PROGRAM – BOD 6). PROVOZNÍ ZÁLEŽITOSTI.

Usnesení ze schůze shromáždění:
REINVESTICE ÚVĚRU na revitalizaci domu. Po ukončení překlenovacího úvěru u stavební spořitelny XXX, BUDE REINVESTOVÁNO ke stavební spořitelně YYY.Měsíční předpis plateb zůstane beze změny. Ke konci roku 2012 proběhne zúčtování záloh a plateb a od 1.1.2013 bude změna předpisu plateb vlastníkům.

Pro 108 PROTI 1 Zdržel se 2 Tj. 75% ze všech spoluvlastnmic­kých podílů

DODATEK K USNESENÍ ZE SCHŮZE SHROMÁŽDĚNÍ VLASTNÍKŮ:

reklamace vyúčtování

Vložil Strýc (bez ověření), 16. Květen 2012 - 13:46 ::

Dobrý den,v příspěvku navazuji na svoji prosbu o pomoc ze 6.5.2012.

• podal jsem předsedovi SVJ reklamaci na vyúčtování

záloh na správu domu,tč.30-ti denní lhůta

vypršela a nic se nezměnilo

bylo mi odpovězeno,že zálohy se u našeho SVJ

neplatí,nýbrž stálé platby a vyúčtování na

jednotlivce se proto neprovádí

• požádal jsem konkrétně předsedu o potvrzení,že

se stálé platby neplatí

bylo mi odpovězeno,že to musí projednat výbor a

ten se schází 1× za čtvrt roku

• požádal jsem předsedu o možnost náhlednout do

nákladů za úklid a spol.elektřinu za celé SVJ

Pozemek pod domem

Vložil Petra (bez ověření), 16. Květen 2012 - 10:51 ::

Dobrý den, chtěla bych požádat o radu. Jsme vlastníky bytových jednotek, ale ne pozemku pod domem. Ten nám před 9 lety prodalo město, pak ale zjistilo, že ten pozemek není jeho, ale státu, a peníze nám vrátilo. Od té doby leží naše žádost na odkup pozemku na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. I přes průběžné urgence se nic neděje. Jakou další cestu máme zvolit? Nebo máme vyčkat, až začne platit nový zákon, kdy „vlastník domu je i vlastníkem pozemku pod tímto domem“ ? Ostatní vlastníci se obávají částky, kterou si stát za pozemek řekne. Před těmi 9 lety to bylo deset tisíc.

Pojem zastavěná plocha

Vložil Hartil, 16. Květen 2012 - 10:21 ::

Dobrý den, nedávno jsem se zúčastnil diskuse, ve které nebylo dosaženo jasného vysvětlení co je to vlastně zastavěná plocha. Na netu jsem chvíli hledal, ale některé názory byly buď příliš odborné, některé zase nedůvěryhodné. Pro jistotu upřesním o co jde. Jedná se o stavbu tvaru např.komolého jehlanu, postaveného na tu menší základnu. Nebo stavba s velkým přesahem střechy, budova s balkony, budova u níž je nejvyšší podlaží přesazeno mimo základový obrys apod. Dokáže někdo přijatelnou formou vyjádřit tento termín?

Rozúčtování tepla dle Vyhlášky č. 372/2001 Sb.

Vložil Carmen (bez ověření), 15. Květen 2012 - 9:20 ::

Dobrý den, mám dotaz na rozúčtování tepla, které provádíme dlouhé roky dle vyhlášky č. 372/2001 Sb. Nyní však 1 člen SVJ napadl tuto metodiku, a to hlavně použití § 4 odst. 3 a 4, ve smyslu že si někteří (u kterých byla překročena hranice uvedená vyhláškou) nechávají platit své náklady ostatními členy (na které se rozdíl rozúčtuje). V našem domě se to týkalo jen 4 bytů (z 26), ale přesto to způsobilo velké dusno mezi ostatními vlastníky. Můžete mi prosím k tomu podat nějakou informaci nebo mne odkázat na nějaké oficiální vyjádření k této problematice?

(ne)informovanost vlastníků - výbor nekomunikuje

Vložil Monika S. (bez ověření), 14. Květen 2012 - 23:01 ::

Náš výbor v domě nebydlí,jeden člen výboru vlastní skoro 40% podílů, výbor jako celek odmítá poskytnout informace,ignoruje výzvy k jednání,proto jsme svolali Shromáždění podpořené 1/4 vlastníků.

Vyzvali jsme výbor k účasti a předložení zpráv o činnosti výboru včetně hospodaření za uplynulý rok 2011 a 2010. Tyto informace nemáme.Když se nikdo z výboru nedostaví a nadále nebudou jeho členové ochotni předkládat informace a dokumenty,jak se můžeme domáhat práv nahlížet do dokumentů týkajících se SV ?

Nutno poznamenat,že na výbor podala skupina vlastníků trestní oznámení pro podezření z jednání v neprospěch vlastníků žijících v domě a pro nehospodárné nakládání s finančními prostředky. Věc šetří policie. Kontrolní komise zjistila únik financí ve prospěch lidí z výboru. Od té doby je zle.

pronajem

Vložil ROMAN tomin (bez ověření), 14. Květen 2012 - 21:40 ::

Prosime Vas timnto o radu. Jsme nove SVJ domu o 140 bytech. Mame zde v prizemi volne prostory/ kocarkarny/ ., nevyuzite a mame moznost je pronajmout. potrebujeme poradit jak nejjednoduseji a nejschudneji tyto mistnosti pronajmout a jaky je presny postup.

• musi se udavat za jakym ucelem bude pronajem? Nestaci mit ve smlouve pouze ze se pronajima kocarkarna?
  • pokud se hlasi zajemce a chce si udelat v byvale kocarkarne kancelar?Sklad?
  • musi byt nejake podpisy ostatnich nebo staci aby rozhodl vybor svj?
  • jak to udelat aby se nejednalo o zmenu a budouci najemce nemusel pracne shanet 100% podpisu/ to je nemyslitelne, to se nikdy nemuze podarit/
Syndikovat obsah