Ostatní

Vyúčtování & Vyplácení - vs. mimořádný vklad do dlouhodobých záloh

Vložil Petr (bez ověření), 10. Červenec 2012 - 13:12 ::

Dobrý den, obracím se na tento portál s dotazem. Upozorňuji, že nemám potřebné zkušenosti/zna­losti, proto se zde také dotazuji.

Bydlím v panelovém domě, před časem, tak jako každý, jsme i my dostali vyúčtováni za rok 2011.

Včera jsem se potkal s místopředsedou a bavili jsme se o pár věcech, ale mě zaujala především jedna.

Položil jsem místopředsedovi dotaz, kdy se budou vyúčtovávat přeplatky, odpověděl mi, že výbor zvažuje, že by se nevyplácely a částka buď tedy celá, nebo alespoň část by se převedla na dlouhodobé zálohy na opravy domu, abychom měli prý dostatek peněz, podotýkám, že máme na účtu cca. 780tis. a na rekonstrukci se bude brát úvěr 7,7mil., ale prý se každopádně bude hlasovat na shromáždění, zda vyplatit, nebo převést na účet.

Trvalé užívání společných prostor

Vložil rya (bez ověření), 10. Červenec 2012 - 1:05 ::

Dobrý den, vlastník bytu rozdělil svůj byt na dva menší. K původnímu nerozdělenému bytu příslušelo trvalé užívání společných prostor – parkovací místo. Přechází toto trvalé užívání na jeden z těchto nově vzniklých bytů určených vlastníkem bytové/ých jednotek? Děkuji.

Obraťte se na odborníky! Ale jak je poznáte?

Vložil lake, 9. Červenec 2012 - 18:45 ::

Před několika dny na tomto portálu zazněl názor, že místní diskuse nejsou dostatečně věrohodné. Diskutující navrhl, aby se zájemce o právní poučení raději obrátil na důvěryhodný web některé správní firmy – vždyť to jsou na slovo vzatí odborníci.

Tento názor nesdílím. Vybral jsem namátkou společnost „Správa bytových domů s.r.o.“ a její webovou stránku http://www.sprava-bytovych-domu.cz/…default.aspx. Na této stránce jsem klikl postupně na sedm nabízených odkazů vpravo a přečetl jsem si obsah. Testování proběhlo dne 09.07.2012 v 19:0­0 hodin.

Na pouhých sedmi stránkách jsem nalezl slušnou sbírku informací dílem správných, dílem naprosto nesprávných a protiprávních. Pojďme si ty nesprávné postupně projít. Uvádím vždy citát textu z firemního webu a pod tím připojuji můj komentář.

Žaloba proti usnesení asi někdy funguje

Vložil anonn, 9. Červenec 2012 - 17:46 ::

Ponechám bez komentáře:

http://finance.idnes.cz/…-/pravo.aspx?…

Předseda

Péče o zahradu náležející k domu (SVJ)

Vložil Oldřich K. (bez ověření), 8. Červenec 2012 - 22:58 ::

Dobrý den,

v našem domě (máme SVJ) vznikl mezi členy SVJ spor, jak pečovat o zahradu domu. Kupodivu to není o tom, že by tu byl nezájem o péči o zahradu ve smyslu ochoty dát ruku k dílu: problém je v tom, že je více představ o tom „jak to správně dělat“. Fakticky ale bohužel jde o sousedské naschvály. Ve Stanovách ani v rozhodnutích Shromáždění nemáme upraveno, kdo a jak se může o zahradu starat. Může tato pravidla stanovit Shromáždění vlastníků většinovým rozhodnutím (možná ano, ale rád si nechám poradit)? Anebo: může tato pravidla (rozhodnutí o tom „kdo se může starat o zahradu“) schválit výbor SVJ bez diskuse na Shromáždění (domnívám se, že ne, ale takové hlasy se u nás ozývají)? Anebo: jsme v situaci, že čistě z pohledu práva je řešení těžké a je spíše na zdravém rozumu (kterého se v sousedských vztazích ovšem občas nedostává)? Omlouvám se, pokud to zde již bylo řešeno – „vlákno“ jsem hledal, ale nenašel.

kročejová hlučnost, panelákový byt, stará podlaha, stížnost

Vložil Radek (bez ověření), 8. Červenec 2012 - 20:42 ::

V panelákovém domě, v bytech v osobním vlastnictví, jsou 40 let staré parketové podlahy. Nový majitel jednoho z bytů odstranil koberce a soused z bytu níže sousedícího si stěžuje na kročejovou hlučnost. Koberce údajně nejde položit z důvodu alergie dětí nájemce bytu a majitel níže sousedícího bytu podal stížnost na SVJ se žádostí o řešení situace. Jak by mělo být postupováno ve vztahu k tomuto problému? Lze opakování situace předejít nějak systémově na úrovni SVJ? Díky moc za rady a doporučení.

jak prodat obsazeny byt z vlastnictvi druzstva?

Vložil Eva Matoušková, 6. Červenec 2012 - 10:27 ::

Potrebovala bych poradit – jsme bytove druzstvo, chceme uskutecnit prevod vsech bytu do osobniho vlastnictvi. Ve vlastnictví bytového družstva vsak zůstal jeden byt s nájemníkem, který se vzdal možnosti byt koupit, ale zustava najemnikem druzstva. Je mozne nejakym zpusobem tento byt prodat (clenska prava) – napr. aby byt ziskal jiny najemnik (novy clen druzstva) a ten puvodni se stal jeho podnajemnikem za stejnych podminek jako u druzstva. Nebo jak bychom prodej clenskych prav ci pravo na byt mohli uskutecnit? Eva

Dluh.

Vložil 1Raula, 5. Červenec 2012 - 22:43 ::

Mám tento případ. Majitelé jednoho bytu nasekali spoustu dluhú , mimo jiné i na úhradách. Pak se odstěhovali. Dali jsme to k soudu, soud jsme vyhráli s tím, že majitelé kvůli tomu, že mají dítě dostali možnost zaplatit dluh do listopadu. Byt jsme zastavili i na katastru soudně, je na něm zástavní právo. Majitelé si do bytu nastěhovali nájemníky, pána a ženu se 3 dětmi. Smlouvu o pronájmu sepsali majitelé s pánem. Ten se teď s tou ženou rozešel a odstěhoval se. No a žena neplatí, řekla nám, že ona s majiteli nemá smlouvu / a má pravdu,nemá/. 3 měsíce už neplatí.

Kdy příhlasít dítě

Vložil Hel (bez ověření), 5. Červenec 2012 - 11:30 ::

Dobrý den
Kdy se má přihlásit dítě do počtu osob v bytové jednotce, – hned po narození či po dosažení pevného věku. A kde mohu získat vice informace o tom všem? Například jestli náklady se počítají stejně jak pro dospělou osobu? Jde o SBJ.

Děkují za vaše nazory.

Odvolání předsedy výboru

Vložil Anonymous, 4. Červenec 2012 - 15:22 ::

za jakých podmínek lze odvolat předsedu SVJ. Hlasuje se co byt jeden hlas nebo když má někdo nadpoloviční většinu ? Děkuji Mira

Syndikovat obsah