Ostatní
zápis na obchodní rejstřík
Dobrý den, chtěla bych poprosit o pomoc. Potřebuji vymazat jednoho člena výboru a namísto něho zapsat nově zvoleného člena. Dnes jsem našla formuláře, které jsou na první pohled celkem podobné těm starým, ale v podstatných částech se to liší. Máte někdo zkušenosti s novými formuláři na OR? Nevím, zda je potřeba i tento formulář, který je ke stažení na http://portal.justice.cz/…2/ms/ms.aspx?… podepsat (v původních byl ověřený podpis) a kde (chybí kolonka)? V návodu na vyplnění se o tom nikde nepíše. Co všechno se tam má přikládat? Jako ke starým návrhům: zápis ze schůze Shromáždění, prezenční listinu, souhlas se zvolením do funkce,podpisový vzor, čestné prohlášení a výpis z RT? Chtěla jsem to napsat na ten formulář původní, ale ten prý již nevezmou, musí to být na novém formuláři.
Volba výboru
Dobrý den. Je nutné, aby shromáždění při volbě nového výboru znalo dopředu kandidáty nebo je dostačující oznámit jejich jména až na shromáždění vlastníků? Děkuji za odpověď, luckyam
Hlasování
Čeká nás shromáždění vlastníků a volba nového výboru. Je možné, aby kandidát na místopředsedu dal plnou moc k hlasování své dceři a ta pro něj hlasovala? Jak je to u manželů, když jeden je kandidát, může pro něj druhý hlasovat? Děkuji, luckyam
Vedení schromáždění
V našem domě rezignoval výbor (k začátku kvěna), do konce května si členové nechali podpisové právo. Někteří vlastníci (více než 1/4) jsme svolali shromáždění k volbě nového výboru. Podle mého názoru již bývalá paní předsedkyně (ona se za předsedkyni stále považuje)se chce ujmout řízení jednání shromáždění. Má na to právo? Chápu správně, když se v našich stanovách Čl. VII odst.9 píše, že je jednání shromáždění řízeno členem společenství, který je zmocněn svolavatelem. Je to tedy ten, kdo shromáždění svolává? Děkuji luc
Správný postup při hlasování na schůzích
Dobrý den, ráda bch se zeptala, jestli je nějaké přesné zadání, jak se má hlasovat. Stalo se totiž toto: Předseda na schůzi před hlasováním oznámil: Mám málo času a vy jistě také, takže nebudu se vás ptát, kdo je pro, kdo je proti a kdo se zdržel hlasování. Zjednodušíme to: řeknu vám situaci a pak se jen zeptám, kdo je proti!
No, a protože je naše SJV v současné době už „společnost důchodkyň (to především) a důchodců“, tak se všichni bojí zvednout ruku „proti“, protože to by museli zdůvodňovat. Nehledě na to, že jak jsem s několika z nich mluvila, tak většinou říkají: „Mě už to nezajímá, já tu dožiju, ať si to všechno pak vyříděj mladý…“.
korekční jednotky a vyúčtování tepla
Kde mohu požadovat korekční jednotky,které plynou z tepelné plynové soustavy a za náš dům tabulku ,kde je uvedeno uživatel,jednotka a plocha bytu,podíl na vytápění k průměru,neměřené teplo korekční jednotky,výsledné jednotky po korekci a % z celku.Náš výbor a správce objektu nám to nechce dát k nahlédnutí.Jedna taková tabulka se mi dostala do rukou a nesedí tam za dům m2,vče.neměřené teplo u některých nájemníků je z 32 dílků odečteno –13 v přízemí a u bytu pod střechou rohový má připočteno 5,6 a jeden rok +10?Děkuji Marcela
Rozdíl mezi náměrem fakturačního a součtu poměrových vodoměrů SV
Dobrý den, v našem domě dlouhodobě porozujeme dle mého názoru dost velký rozdíl mezi spotřebou naměřenou na fakturačním vodoměru pro dodávku SV a součtem všech poměrových vodoměrů instalovaných v bytových jednotkách, případně společných prostorách. Tento rozdíl činní v průměru cca 19% (spotřeba dle fakturačního vodoměru je vyšší). V domě je 80 bytů a celkový počet poměrových vodoměrů SV je 106 kusů (některé byty mají vodoměry 2). Roční fakturovaná spotřeba je cca 4500 m3 – 5500 m3.
Porovnávali jsme údaje od roku 2004, přičemž od té doby již 2× proběhla výměna poměrových vodoměrů a jednou byl měněn i vodoměr fakturační. Poměrný rozdíl v náměrech je po celou dobu plus mínus podobný (jak „stárnou“ poměrové vodoměry rozdíl se ještě mírně zvyšuje). Pokud je nám známo, žádné významné neměřené odběry SV v domě nejsou.
Rekonstrukce a rozpočítáváný ceny balkónů
Máme před rekonstrukcí a je tu názor jak rozpočítat nové, lépe řečeno výměnu balkónu za nové (podotýkám, že podle prohlášení vlastníka, je balkón součástí bytu, tedy v osobním vlastnictví). Zda počítat cenu za balkón na byt, nebo nechat celkovou částku (cele rekonstrukce) jako společnou, tedy podle podílů. Mně se zdá, že by bylo správné podle podílů, protože jsme rekonstrukci a projekt řešili a schválili jako celek, ale nejsem si 100% jistý a v tomto bych poprosil o Váš názor.
Pokud by bylo pravdou, co si myslím, to je, že jsme si schválili projekt, který zahrnuje i výměnu balkonů, pak jsme si ho schválili jako celek, celkovou rekonstrukci, nikde nebyla zmínka, jak se co bude platit (tedy jinak než, že se vezme úvěr). Mě to vychází tedy jako, celková rekonstrukce a následný úvěr se rozpočítá na podíl vlastníků a tento podíl každý pochopitelně bude splácet, ovšem mohu se mýlit.
vodoměry a poplatky za služby
Dobrý den,prosím odpovědˇ na 2 otázky.Za prvé-je ze zákona povinnost mít vlastní vodoměry v bytech,jestli ano,tak od kdy?A druhá otázka-když má někdo na určité adrese trvalé bydliště a pracuje jinde,na tuto adresu jezdí asi jednou za 2 týdny o víkendech,má povinnost platit poplatky za vodu a odvoz odpadu.Já si teda myslím že ano.Když nám přišlo vyúčtování za lonˇský rok na 6 osob místo na 7,tak je tam opravdu velký rozdíl.Děkuji za odpovědˇ. Jana
Doplnění stanov
Dobrý den, při vytváření stanov SVJ byly výborem vynechány články o hlasování – rozhodování vlastníků o rekonstrukci, modernizaci…spol. prostor ze 3/4 většiny. Chtěli bychom stanovy doplnit. Prosím, pokud je to nutno udělat za přítomnosti notáře, kde je toto zapsáno – v jakém zákoně, vyhlášce atd.? Také usilujeme (část vlastníků) o vnější správu, do této doby ji dělal výbor, ale ne moc dobře (již jsem dříve zadávala nějaké dotazy). Výbor rezignoval, ale jsou proti vnější správě (nejspíše se toho chtějí zase ujmout). Jsou nějaké účinné argumenty?

Poslední komentáře