Ostatní
Rozúčtování tepla v SVJ
Dobrý den,
jsme SVJ v 5 let starém bytovém domě o 30 bytech. Každý byt má kalorimetr, který měří spotřebu tepla společně pro vytápění i TUV (jeden údaj). Nemáme indikátory na topných tělesech.
Ozval se vlastník, který bydlí nad garážovým stáním a současně v nárožním bytě, že nemáme žádné koeficienty, on platí moc a musíme to vyřešit a napravit. Rozúčtování je nezákonné a výbor to má změnit bez hlasování Shromáždění.
Jako výbor chceme vyslechnout jeho, správce (ten tvrdí, že je vše ok, podle Vyhl.371/2001 prý nelze postupovat), nějakou odbornou firmu a také najít SVJ, která řeší se stejným vybavením problém jako my. Souhrn těchto názorů pak předložit na Shromáždění.
Ověření elektroměrů
Dobrý den,
v našem bytovém domě máme instalovaná podružná měřidla na některé odběry (kotelna, světla garáže, výtah atd.). Nejsme si jisti, zda je možné odečty z těchto měřidel použít při rozúčtování. Podle mého musí být zařízení pro takovýto účel ověřena, bohužel ale netušíme, zda naše měřáky ověřeny jsou nebo ne. Nevíte prosím, jak lze zjistit, zda je dané měřidlo ověřeno, případně jaké jsou podmínky ověření – jaká je periodicita ověřování?
Předem děkuji za radu Barbora Slavíková
Smlouva svj
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, bytovka má 4 byty a jsme SVJ. Nyní máme problémy s fondem oprav. Dvě rodiny, které tu bydlí jsou sestry a dohodly se bez mého vědomí, že se vyvložkují jejich komíny a pak ostatní. Mají právo to vše platit z fonfu oprav, když s tím nesouhlasím a když komíny patří k bytům, které jsou v osobním vlastnictví? Nemá si každý svůj komín vyvložkovat na vlastní náklady, když je byt v osobním vlastnictví? 4. byt vlastní starší paní, která vše podepíše. Takže jsem sama proti třem. Když jsem se zeptala na smlouvu vlastníků, tak prý žádnou nemají. Mohu se zeptat, jaká mám práva?
Požární ochrana
Prosím chtěl bych se optat existuje v našem státě nezavislý a nestranny odborník na požární ochranu. Jde o to nezávisle posoudit dle zákona a selského rozumu. Mám dojem že předseda SVJ zneužíva své pravomoci za vydatné podpory PO.
Dlužník se odstěhoval, ale dluh zůstal….
Zdravím, rád bych se dozvěděl, co se dá dělat, nebo co mohu dělat já v situaci, která u nás nastala.
V našem panelovém domě vlastníků, byl vlastník, co už před rokem dlužil na platbách cca. 20tis. Jelikož v té době, jsem byl dost v kontaktu s předsedou výboru, ohledně rekonstrukce domu, vím, že předseda pro vymáhání dlužné částky po dlužníkovi opravdu nic nedělal, což se mně zrovna nelíbilo. Proto jsem na něj několikrát apeloval, aby se s tímto něco začalo dělat, než se dlužník odstěhuje, nebo ať náš správce, kterého máme, upomínkuje dlužníka.
prodej bytu- ukončení funkce ve výboru
Dobrý den, mám funkci místopředsedy v sv. Prodávám byt a zajímalo by mě, jak zrušit zápis svého jména u rejstříkového soudu. Bude stačit, když podám písemnou výpověď ze své funkce předsedovi? Děkuji za odpověď. Marek
Prodej bytu
Dobrý den,jsme BD 70 bytových jednotek z toho je 17 převedeno do osobního vlastnictví,já budu svůj byt prodávat, mám ho také v osobním vlastnictví.Je s prodejem bytu také nutný převod členských práv a povinností na nového majitele bytu? I když u nás ještě nevzniklo SVJ, jsou vlastníci bráni jako členové družstva není rozdělené hlasování na schůzích. Jaký význam má pro vlastníka členství v družstvu, ve kterém nemá žádný majetek?
Vymahanie dlhov - advokat. kancelárie
Dobrý deň, chcel som sa opýtať, či máte niekto skusenosti s nejakými právnimi spol. ktoré vymáhajú dlhy na zálohách, vyúčtování pre SVJ. Popr. či by ste mi poskytli na nejaké firmy reference, kontakty. Ďakujem Michal
pronájem nebytových prostor v domě
chci se zeptat, když bude na schůzi SVJ podán návrh na pronájem nebytových prostor v domě, ke schválení potřebuji 100% hlasů vlastníků, nebo ne? ve stanovách máme uvedeno že výlučnou pravomocí shromáždění je rozhodovat o změně účelu užívání stavby, o změně stavby, jakož i o podstatných změnách týkajících se společných částí domu a k tomu třeba souhlas všech.můj dotaz je, zda takovýto pronájem prostor je takovouto změnou, vyžadující 100% hlasů či nikoliv? díky za názory K. Novák
Je byt spotřebním zbožím ve smyslu §620 odst. 1 OZ?
Dobrý den,
zajímalo by mě, jestli je byt (koupený na základě kupní smlouvy od developera) spotřebním zbožím ve smyslu §620 odst. 1 OZ. Odpověď je důležitá z hlediska použitelnosti ustanovení o zákonné dvouleté záruční době, a to nejenom na bytovou jednotku, ale i na společné části domu. Je to někde autoritativně řešeno?
Děkuji za odpověď.

Poslední komentáře