Ostatní
Právo na hlasování vlastníka nebytového prostoru
Mám dotaz, na to když máme v SVJ vlastníka nebytového prostoru a hlasujeme, jaký má podíl na hlasování. Není vlastníkem bytu, jen nebytového prostoru a ještě dotaz jestli je rozdíl mezi nebytovým a společným prostorem. Děkuji Věra
kontrola práce výboru
Jsem členem kontrol.komise SVJ, máme kontrolovat práci výboru. Ten se zatím brání. Co všechno a především jaké doklady mám právo (povinnost) požadovat po výboru k předložení pro potřebu kontroly ? Jaké závažné chyby, dle vašich zkušeností, dělá výbor nejčastěji? Jaké doklady musí výbor předložit, chceme-li např. zkontrolovat vyplácení jejich odměn ? Musí mít zápisy ze schůzí výboru ? Co všechno ještě výbor má za povinnost – myslím tím, co můžeme zkontrolovat ?
odvolání člena výboru
Ve stanovách máme uvedeno, že člena výboru může během funkčního období shromáždění odvolat, když porušuje povinnosti nebo když je neomluveně nečinný 6 měsíců. Dotaz: nemáme uveden způsob hlasování. Jak se tedy bude hlasovat?
zápis ze schůze shromáždění
Ve stanovách máme, že ze schůze shromáždění se pořizuje zápis, který mimo jiné podepíše předseda … Kopie zápisů nám výbor nedává, ani není nikde zápis vyvěšen. Nyní jsem zjistila, že údaje v něm se rozcházejí se skutečností na schůzi shromáždění. Dotaz:
- jak se bránit?
- jak zajistit, aby odpovídal skutečnosti? Má se podepsat po skončení schůze shromáždění? Většinou se totiž děje tak, že si dělají poznámky a následně např. druhý den sepíší zápis na PC a my členové SVJ se nic nedozvíme.
Kontrola hospodaření
Prosím mohl by někdo poradit kde nebo jak sehnat někoho kdo by provedl v našem SVJ kontrolu hospodaření SVJ?
JEDNATEL SVJ
Pane anonnymus psal jste mi,že je blbost mít jednatele SVJ.zde je zápis ze schůze. Ruší se výbor společenství.tzv.funkce předsedy,místopředsedy a člena představenstva- do funkce se pověřuje vlastník pan X,který byl jednomyslně zvolen.Tak tady všechno řídí jenom pan X,děkuji za odpověd, KATKA
Výměna soukromých oken za peníze z fondu oprav?
Dobrý den,
mám s dovolením tyto dva dotazy:
1 Někteří lidé v našem SVJ chtějí prosadit, aby se z fondu oprav zaplatila výměna oken celého domu. Okna jsou však dle Prohlášení vlastníka příslušná k jednotlivým bytům a nejedná se tedy o společné části domu. Já s touto výměnou nesouhlasím a rád bych se tedy zeptal, jestli je možné aby nějakým hlasováním na schůzi společenství většina prosadila, že se to tak provede? Doufám, že i kdyby to chtělo 3/4 vlastníků, tak to není možné protože se nejedná o společné části domu. Je to tak?
Neplacení do FO
Dobrý den, prosím o radu s mým neplacením do FO. Tři roky zpětně jsem zakoupil byt v domě se šesti bytovými jednotkami.Při koupi bytu nebylo ještě zavedeno SVJ a tudíž platby do FO se platily na základě ústní dohody na soukromý účet zvolené pověřené osoby, která se starala o dům. Tyto zálohy jsem platil cca jednou za rok na celý rok. K 1.8.2011 jsme zavedli SVJ. Vzhledem k tomu, že jsem za celou dobu tří let neobdržel žadné vyúčtování o které jsem několikrát žádal,rozhodl jsem se při zavedení SVJ pověřenému vlastníkovi sdělit, že do té doby než dostanu vyúčtování odmítám platit do FO a FS.Při zavedení SVJ jsem podepisovaly Stanovy, ale nikde jsem nepodepisoval žádný dokument o měsíčních platbách do FO a zálohách do FS.
Rozpis služeb
Dobrý den všem, prosím o radu. Jsem dům vlastníků. Pokud mám od našeho správce rozpis záloh na správu a služba podle kterého již několik měsíců platím (převodním příkazem) a člen výboru mne donese složenku, že se mění účet a ať tedy příští platbu provádím na nový účet, který je na složence napsán, starý účet, že bude koncem roku zrušen. Podle mne by měl být doručen nový rozpis služeb s uvedenou změnou účtu, nebo je to možné i předáním složenky?
zálohy na správu
Opakovaně se zde doporučuje reklamovat a posléze nehradit zálohy na správu, pokud neexistuje přesný dlouhodobý plán oprav a údržby domu a finanční plán SVJ, protože pak SVJ neprokáže, že zálohy splňují podmínku ZoVB(§15,ods.2) Nikde jsem ale nenašel zákon, vyhlášku či předpis, který by výboru (SVJ) ukládal tuto povinnost, a hlavně její formu. Vágnímu požadavku, obsaženému v §15.ods.2, lze dostát i jednoduchým : „tak letos opravíme střechu, už je stará, bude to stát cca 2 mil., příští rok fasádu, už padá, stát to bude další 2 mil.“, z toho přibližně vyplývá, že „zálohy na správu budeme platit 5tis., abychom na to všechno ušetřili “.

Poslední komentáře