Ostatní

Parkování auta na společném pozemku-příjezdu ke garáži v domě

Vložil Hanka (bez ověření), 27. Srpen 2012 - 21:32 ::

Prosím o radu, názor. Náš dům má z boku garáž, která je ve vlastnictví jednoho z vlastníků jednotky. Tento vlastník v domě nebydlí a garáž nepoužívá k parkování svého vozidla, ale k uskladnění různých věcí. Ke garáži vede příjezdová komunikace v délce cca 6m. Vlastníkem tohoto samostatného pozemku jsme všichni členové SVJ, dle velikosti podílu. Vzhledem k tomu, že garáž není užívána pro parkování, na příjezdu k ní někteří vlastníci parkují. Doteď nebyl s parkováním na příjezdu problém. Nikdo si neusurpoval právo tu přednostně parkovat, prostě kdo dřív přijel, ten zaparkoval. Nyní se do domu nastěhoval nový vlastník a začal vyhánět jiného vlastníka s tím, že mu majitel garáže povolil na tomto příjezdu parkovat. A parkují tu další auta jeho rodiny a návštěv, cizí lidé. Můj názor je ten, že vlastník garáže nemá právo rozhodovat o užívání tohoto pozemku za jiné vlastníky a nový vlastník tedy nemá výsadní právo zde parkovat. Vypadá to, že se tento problém dostane na program jednání shromáždění. Protože chci v domě udržet dobré sousedské vztahy, ráda bych se opřela o nějaký právní předpis nebo zkušenosti někoho z Vás, pokud si tím už někdo „prošel“. Poradíte mi, co s tím? Děkuju za odpovědi. Hanka

kopie dokladů

Vložil anna.fouckova, 24. Srpen 2012 - 6:33 ::

Dobrý den,
máme ve společenství vlastníků jednoho prudiče, který výboru SVJ neustále ztrpčuje život svými požadavky. Chci se zeptat, zda jsem mu jako předsedkyně povinna poskytnout kopie veškerých věcí včetně kopií smlouvy se správcem nebo do smluv mu mohu umožnit pouze nahlednutí? Děkuji za odpovědˇ. Anna

Nerovnoprávné SVJ

Vložil Kubiznak, 22. Srpen 2012 - 15:12 ::

Važení, mám dost specifický dotaz. Bydlím v bloku panelových domů s více samostatnými vchody, které mají oddělené technické zázemí tj. voda, odpady, topení…a oddělené prostory…atd. a se samostatnými popisnými čísly. Při převodu družstevního bytů do vlastnictví a přechodu od bytového družstva došlo ke vzniku SVJ administrativním spojením dvou vchodů s poměrem bytových jednotek 2:3. Z toho vyplývá, že i při plné účasti je minoritní skupina na členských schůzích vždy přehlasovávána­.Existuje cesta, jak z tohoto svazku, vzniklého úředním zjednodušením, vycouvat???

sklep (kotelna) přístupná přímo z bytové jednotky

Vložil Pavel Hájek (bez ověření), 22. Srpen 2012 - 13:36 ::

Máme v domě dva byty, každý byt má vlastní kotelnu (sklep), přístupnou po schodišti přímo z daného bytu. Chceme vymezit dvě bytové jednotky a nějak nechápu, proč by tyto sklepy měly být společnými prostory (jak nám tvrdí právník a jak jsem zatím všude na webu našel), když se do nich nikdo jiný než vlastník dané jednotky nemůže dostat. Řešil někdo podobnou situaci? Díky Pavel

Lhůta pro svolání členské schůze

Vložil marann (bez ověření), 21. Srpen 2012 - 14:55 ::

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaká je lhůta pro svolání členské schůze. A pokud byla svolána jinak, jak se mohu bránit. Děkuji

Odkup

Vložil null (bez ověření), 21. Srpen 2012 - 14:24 ::

Dobrý den, nevím kde se zeptat a proto to zkusím tady, i když si nejsem jistá, jestli sem takový dotaz patří. Tedy: Jak dlouho může trvat vyřízení odkupu předzahrádek panelového domu bytovým družstvem? Je na vyřízení nějaká lhůta? Čekáme na vyřízení, aby nám poté družstvo vydalo prohlášení vlastníka potřebné pro banku, byt (tedy práva – nulová anuita), kupujeme. A ještě: v katastru nemovitostí je u tohoto družstva psané zástavní právo smluvní – prý už kvůli odkupu bytů družstvem a násl. osobami. Může to tak být? Předem děkuji za odpo

Odpovědnost výboru SVJ za škodu

Vložil frankie, 20. Srpen 2012 - 17:32 ::

Dobrý den,

prosím někoho se zkušeností nebo právním vzděláním o radu:

• jako majitel 1/6 domu ve vlastnictví SVJ jsem se soudil s výborem SVJ. Jádro sporu bylo v tom, že mi výbor odmítl jako vlastníkovi poskytovat k nahlížení důležité dokumenty. Soud jsem vyhrál.

Nicméně: většina spolumajitelů domu 5/6 si na shromáždění na návrh výboru SVJ odhlasovala, že se případné náklady na soud budou hradit ze společného fondu SVJ. Dostávám se tak do paradoxní situace, že budu ze svých prostředků hradit náklady na soudní řízení, které jsem vyhrál.

Rozdělení SVJ

Vložil Kubiznak, 20. Srpen 2012 - 13:20 ::

Dobrý den, v současné době je naše SVJ tvořena dvěma vchody se 16 a 32 vlastniky. Na shromáždění vlastníků jsme odhlasovali rozdělení na dvě SVJ podle vchodů. Pro je 47 vlastníků, 1 je však proti. S rozdělením prý musí souhlasit všichni. Je nějaká cesta jak rozdělení realizovat i přes nesouhlas 1 vlastníka, který v bytě ani nebydlí, ale pronajímá jej? Předem děkuji za rady a náměty. Kubiznak

Víte co obsahují zálohy na správu?

Vložil lake, 16. Srpen 2012 - 21:30 ::

V jiné diskusi se objevil tento popis situace: "Bohužel díky neexistující koncepci rozvoje domu a nezájmu spoluvlastníků dochází dle mého názoru (...) k plýtvání společnými prostředky. Výbor je naprosto nekompetentní a nedodržuje ani vlastní stanovy ..."

Stěžovatel ale poslušně platí a platí dál... Takový stav je bohužel častý. Koupíte byt. Pak je Vám sděleno kolik máte platit měsíčně a Vy platíte. Ale v mnoha SVJ se nikdy nedozvíte na co jsou Vaše zálohy vlastně určeny a za co se pak skutečně peníze utratily. Jak se bránit proti platbám naslepo? Jednoduše. Neplaťte a bojujte. Neurčité a nesrozumitelně stanovené zálohy na neznámý účel nelze úspěšně vymáhat. K tomu viz diskusi Předpis záloh musí být srozumitelný a určitý.

Přístup člena k informacím o hospodaření SVJ

Vložil Jirka (bez ověření), 16. Srpen 2012 - 20:04 ::

Dobrý den všem.

Snad mi někdo zkušený poradí. Máme malé SVJ, 18 bytů v okresním městě, ustanovené v roce 2005. Od téhož roku tu vládne pevnou rukou jistá Ing., byt vlastníme pět let. Na schůze chodíme (jsem spolumajitelem bytu). Bohužel díky neexistující koncepci rozvoje domu a nezájmu spoluvlastníků dochází dle mého názoru především z její vůle k plýtvání společnými prostředky. Výbor je naprosto nekompetentní a nedodržuje ani vlastní stanovy (např. pro svolání schůze je termín 15 dnů předem vyvěsit oznámení, nedávno zvonili na všechny, že je nutné HNED rozhodnout o jiné barvě fasády než na které se domluvili na schůzi, kdo nebyl doma, měl smůlu). Paní jsem slušně požádal o přístup k dokumentaci, výpisům z účtu apod., abych si mohl ověřit informace na schůzích ústně předané. Tak to prý jsem ji urazil. Po mnoha urgencích jsme se pohádali a madam přestala komunikovat. Na žádost o výměnu zámku u vchodových dveří do domu, protože se tam zasekává klíč. Tak to prý si mám zase koupit vložku a ona už výměnu nějak zařídí. Na dotaz, zda dělají na rekonstrukce typu střecha či zateplení a fasáda výběrová řízení (vím, že nemusí, pokud není ve stanovách), nejdřív ano ano, nakonec po žádostech o podklady věta typu „Na takové věci nikdo nemá čas“. Lže a mlží i v jiných případech.

Syndikovat obsah