Ostatní

Je byt spotřebním zbožím ve smyslu §620 odst. 1 OZ?

Vložil E., 13. Červenec 2012 - 8:49 ::

Dobrý den,

zajímalo by mě, jestli je byt (koupený na základě kupní smlouvy od developera) spotřebním zbožím ve smyslu §620 odst. 1 OZ. Odpověď je důležitá z hlediska použitelnosti ustanovení o zákonné dvouleté záruční době, a to nejenom na bytovou jednotku, ale i na společné části domu. Je to někde autoritativně řešeno?

Děkuji za odpověď.

Odstoupení z funkce

Vložil Jaroslav Dohnal, 12. Červenec 2012 - 17:35 ::

Zdravím, Mám dotaz při odstoupení z funkce předsedy, když nebylo vzato na vědomí výborem jak je to s legislativou při právních ůkonech kdy je za potřebí podpisu předsedy a člena výboru. Mohu po dobu 30 dnů do ukončení funkce ještě normálně fungofat či nikoliv Předem děkuji za pomoc Jaroslav Dohnal

počet nahlášených osob v bytě vlastníka SVJ

Vložil josef balek, 11. Červenec 2012 - 19:52 ::

Zdravím, ještě stále platí, že nelze nikterak právně vymáhat správně nahlášený počet osob v bytě? Spousta služeb je vytvořena na platby za počet osob a tudíž penízky nejsou komplet! JPB

Neplatič

Vložil PredyA (bez ověření), 11. Červenec 2012 - 18:34 ::

Zdravím.Mám takový problém s kterým si nevíme rady.Majitel bytu ,který bydlí v zahraničí,byt prodal přez realitní kancelář.Na bytě je dluh za služby a poplatek do společné kasy.S nami nekomunikuje.Kde a jak mám ten dluh vymáhat.Nemáte někdo zkušenosti?????Po­raďte prosím. Děkuji.

Informace o záloze na opravy domu

Vložil Michal Kadlec (bez ověření), 11. Červenec 2012 - 17:19 ::

Požádal jsem předsedu domu, kam jsme se přestěhovali, aby mě sdělil, kolik je k mé jednotce zaplaceno na zálohách na opravy domu. Předseda však dodnes nereagoval, prý na toto není čas, chystá se rekonstrukce, podívá se na to, až bude více času, nejspíš po rekonstrukci. Správu nám dělá firma, ta však informace mě nehodlá podat. Nastěhovali jsme se v listopadu, vyúčtování za dva měsíce jsme obdrželi, ale nebylo zdaleka přehledné, ač vím, že to byla chyba, nechtěl jsem vířit vzduch a podávat reklamaci. Příště už tak určitě udělám. Mám nějakou možnost jak dostat informaci, kolik mám zaplaceno na zálohách na opravy domu?

Jak se zbavit zápisu v OR

Vložil Bejbi (bez ověření), 11. Červenec 2012 - 12:20 ::

Dobrý den, jsem už léta pověřeným vlastníkem v domě, kde bydlí a byty vlastní buď důchodci, nebo lidé, kteří byt pronajímají a sami bydlí jinde. I mě časem potkal podobný osud. Byt pronajímám a bydlím v městě 30 km vzdáleném. Z toho důvodu jsme přestala dělat správce a na účetnictví a správu domu jsme si najali firmu. Ale stejně je to pro mě náročné. Na jaře jsem navrhla na schůzi své odstoupení i vlastníka, který by mohl pověřeného vlastníka dělat místo mě. On souhlasil, vše řádně proběhlo schůzí. Na OR zaslal nový PV prezenční listinu i zápis ze schůze. Jenže nezaslal návrh na změnu zápisu. Než byl OR vyzván k doložení dokumentace, vše si rozmyslel a PV už nechce dělat. Takže v OR jsem stále zapsána já, ale dle mého názoru už od schůze PV nejsem. Jenže firma, která pro nás spravuje dům, chce díky výpisu z OR jednat jen se mnou. Nový PV odmítá návrh zápis změny zapsaných údajů podepsat a odeslat. Nevíte někdo co mám dělat? Chystám se byt prodat, tak bych dle vyššího soudního úředníka z OR mohla po prodeji zažádat o výmaz z OR, ale jen jako FO a stálo by mě to 2 tis. To se mi moc nechce. Od roku 1998 už mě stál dům dost peněz.

Vyúčtování & Vyplácení - vs. mimořádný vklad do dlouhodobých záloh

Vložil Petr (bez ověření), 10. Červenec 2012 - 13:12 ::

Dobrý den, obracím se na tento portál s dotazem. Upozorňuji, že nemám potřebné zkušenosti/zna­losti, proto se zde také dotazuji.

Bydlím v panelovém domě, před časem, tak jako každý, jsme i my dostali vyúčtováni za rok 2011.

Včera jsem se potkal s místopředsedou a bavili jsme se o pár věcech, ale mě zaujala především jedna.

Položil jsem místopředsedovi dotaz, kdy se budou vyúčtovávat přeplatky, odpověděl mi, že výbor zvažuje, že by se nevyplácely a částka buď tedy celá, nebo alespoň část by se převedla na dlouhodobé zálohy na opravy domu, abychom měli prý dostatek peněz, podotýkám, že máme na účtu cca. 780tis. a na rekonstrukci se bude brát úvěr 7,7mil., ale prý se každopádně bude hlasovat na shromáždění, zda vyplatit, nebo převést na účet.

Trvalé užívání společných prostor

Vložil rya (bez ověření), 10. Červenec 2012 - 1:05 ::

Dobrý den, vlastník bytu rozdělil svůj byt na dva menší. K původnímu nerozdělenému bytu příslušelo trvalé užívání společných prostor – parkovací místo. Přechází toto trvalé užívání na jeden z těchto nově vzniklých bytů určených vlastníkem bytové/ých jednotek? Děkuji.

Obraťte se na odborníky! Ale jak je poznáte?

Vložil lake, 9. Červenec 2012 - 18:45 ::

Před několika dny na tomto portálu zazněl názor, že místní diskuse nejsou dostatečně věrohodné. Diskutující navrhl, aby se zájemce o právní poučení raději obrátil na důvěryhodný web některé správní firmy – vždyť to jsou na slovo vzatí odborníci.

Tento názor nesdílím. Vybral jsem namátkou společnost „Správa bytových domů s.r.o.“ a její webovou stránku http://www.sprava-bytovych-domu.cz/…default.aspx. Na této stránce jsem klikl postupně na sedm nabízených odkazů vpravo a přečetl jsem si obsah. Testování proběhlo dne 09.07.2012 v 19:0­0 hodin.

Na pouhých sedmi stránkách jsem nalezl slušnou sbírku informací dílem správných, dílem naprosto nesprávných a protiprávních. Pojďme si ty nesprávné postupně projít. Uvádím vždy citát textu z firemního webu a pod tím připojuji můj komentář.

Žaloba proti usnesení asi někdy funguje

Vložil anonn, 9. Červenec 2012 - 17:46 ::

Ponechám bez komentáře:

http://finance.idnes.cz/…-/pravo.aspx?…

Předseda

Syndikovat obsah