Ostatní

Zamykání vstupů do domu vs požární bezpečnost

Vložil Pavel Čejka (bez ověření), 21. Červen 2012 - 19:05 ::

Prosím, nevíte jaká je situace ohledně zamykání vstupních dveří do domu, pokud jsou zároveň součástí požárního evakuačního plánu? Jde o to, že chceme po nájemních, aby zamykali dům z důvodů častých krádeží, nicméně někteří nezamykají, neboť považují zamykání za protiprávní v důsledku porušení požární bezpečnosti. Potřebuji vědět, jestli je tento názor relevantní. Předem děkuji.

výše příspěvku do fondu oprav a údržby

Vložil společenství Zábřeh, 21. Červen 2012 - 8:32 ::

Dobrý den, jsme společenství vlastníků 8 byt jednotek. Jedná se o 4 menší a 4 větší byty. Kolik minimálně je nutné přispívat měsíčně do fondu oprav a údržby? Děkuji za odpověď

ostatní náklady spojené s činností výboru

Vložil Dáša Žižková (bez ověření), 20. Červen 2012 - 16:59 ::

Dobrý den, v našem SVJ je roční odměna pro 3členný výbor necelých 12.000 Kč. Ráda bych se zeptala, jak si nechváte proplácet např. kopírování, tisk potřebných dokladů (jedná se např. o pozvánky, zápisy, usnesení, ale i elektronické faktury, korespondence s vlastníky BJ, kteří zde nebydlí, apod.). Za loňský rok jsem si nechala na základě výpisu operátora proplatit z fondu oprav náklady na telefon. Ale stále si nevím rady, jak doložit a následně si vyúčtovat např. již zmíněné. Děkuji za odpověď.

Daň z prodeje

Vložil Petr3211 (bez ověření), 20. Červen 2012 - 9:25 ::

Dobrý den ,Naše BD prodalo poslední neobsazený byt (podíl)za cenu cca 5×víc než byla cena při privatizaci.Dnes už je náš dům i tento byt v SVJ,ale BD zatím stále funguje (zbejvá převest poslední byt).Učetní tvrdí že je potřeba zaplatit ze zisku daň 107tis. .Postupuje učetní dle daň.zákona.Děkuji Petr .

Jméno na zvonku

Vložil Ivan (bez ověření), 19. Červen 2012 - 17:26 ::

Poradí někdo, zda existuje nějaký obecně závazný předpis (zákon, vyhláška) řešící takovou zdánlivou prkotinu, jako je jméno na domovním zvonku? Už několik let mám problém s VSV – ve stejném domě máme byty s dalším příbuzným (oba v OV) a z určitých důvodů bydlíme každý v bytě toho druhého. SVS ovšem odmítá akceptovat tuto změnu na zvonkovém tablu s tím, že na zvonku musí být jméno majitele a že si tedy ty byty máma „papírově“ vyměnit. Podle mě je to naprostý nesmysl – zvonek slouží k tomu, aby se někdo zvenku dozvonil na člověka, který byt reálně užívá a taková nátal považuji za nezákonný. Zajímá mě ovšem, zda je tato věc nějak právně ošetřena. Díky.

Odhlášení služby - kabelové televize

Vložil Martin S. (bez ověření), 19. Červen 2012 - 8:34 ::

Dobrý den, došlo k výměně bytu z č.1 na č.2 u stejného pronajímatele XX.

Ve starém bytě č.1 byla se společností YY uzavřena smlouva na poskytování služby – kabelová televize. Po výměně bytů nebyla uzavřena nová smlouva s YY, ač jako nájemník jsem byl v nové nájemní smlouvě na byt č.2 upozorněn, že smlouvu je MOŽNO uzavřít s YY. Nechtěl jsem ji uzavřít (mám jiného poskytovatele této služby) a měl jsem za to, že pokud už nemůžu využívat v bytě č.1 (je tam jiný nájemce), tak zanikne.

Jde mi o to, zda smlouva s YY zanikla po datu výměny bytu ( ve smlouvě s YY podmínky ukončení nejsou blíže uvedeny) nebo je třeba hradit poplatek spol. YY až do té doby než fyzicky odhlásím odběr.

Vzor výpovědi správce

Vložil hana (bez ověření), 18. Červen 2012 - 12:04 ::

Dobrý den,

prosím, co všechno je potřeba ošetřit ve výpovědi správc.firmě? Hledala jsem nějaký vzor, ale našla pouze jeden, a tam třeba vůbec není definováno, do kdy a jak mají být vypořádané finance, předaná dokumentace atd.

Najde se někdo, kdo poradí?

Díky, Hana

Rozvedení manželé - neplatiči

Vložil Lenka (bez ověření), 18. Červen 2012 - 10:38 ::

Dobrý den, v našem domě je tato situace. Manželé se před 5ti roky rozvedli, pán se odstěhoval, byt užívá bývalá manželka. O byt se celou dobu soudí a jsou stále spoluvlastníci bytu. Před rokem paní přestala platit polovinu příspěvku na fond oprav, s tím, že si máme, jako SVJ domluvit doplacení s bývalým manželem. Nevím, zda má na toto právo. Adresu pána neznáme. Nedávno jsem zjistila, že ani sama nemá zaplaceny celé 3 měsíční nájmy. Prosím, poraďte, jak toto vyřešit. Sama nevím, jakou vlastně bych měla na pánovi vymáhat částku a myslím si, že mi ani nepřísluší řešit nějaké porozvodové spory v této rodině. Domluva s paní-uživatelkou bytu je nemožná. Prosím, poradí mně někdo, jak v tomto případě postupovat?

Správce - Brno

Vložil hana (bez ověření), 18. Červen 2012 - 8:35 ::

Dobrý den,

můžete nám doporučit kvalitní správcovskou firmu v Brně? Případně uvést i zkušenosti s těmi známými (Bytasen, Ager apod.).

Děkuji, s pozdravem, Hana

Pražská teplárenská, SODTE, 10 domů

Vložil JanB (bez ověření), 18. Červen 2012 - 8:31 ::

Zdravím,

pokusím se nejprve co nejlépe popsat situaci. Developer 10 domů podepsal s Pražskou teplárenskou (PT) smlouvu o výstavbě výmeníkových stanic v těchto deseti domech. Posléze podepsal SODTE a zavázal se, že při zrušení/změně SODTE padá i smlouva o výstavbě a je nucen zaplatit náklady. Smlouva je postavená tak, že každý rok se odepisuje 10% nákladů, takže za 10 let (nyní už 8) nebude „dluh“ žádný a SODTE už poté není ničím vázaná.

Problém je ten, že developer zapomněl do smluv ke koupi bytu zavázat kupující, že závazek smlouvy o výstavbě s PT převezmou. Developer tedy stále má tuto smlouvu, ale i SODTE a přefakturovává nám faktury z PT, které jako jediný odběratel dostává.

Syndikovat obsah