Ostatní
Zamykání vstupů do domu vs požární bezpečnost
Prosím, nevíte jaká je situace ohledně zamykání vstupních dveří do domu, pokud jsou zároveň součástí požárního evakuačního plánu? Jde o to, že chceme po nájemních, aby zamykali dům z důvodů častých krádeží, nicméně někteří nezamykají, neboť považují zamykání za protiprávní v důsledku porušení požární bezpečnosti. Potřebuji vědět, jestli je tento názor relevantní. Předem děkuji.
výše příspěvku do fondu oprav a údržby
Dobrý den, jsme společenství vlastníků 8 byt jednotek. Jedná se o 4 menší a 4 větší byty. Kolik minimálně je nutné přispívat měsíčně do fondu oprav a údržby? Děkuji za odpověď
ostatní náklady spojené s činností výboru
Dobrý den, v našem SVJ je roční odměna pro 3členný výbor necelých 12.000 Kč. Ráda bych se zeptala, jak si nechváte proplácet např. kopírování, tisk potřebných dokladů (jedná se např. o pozvánky, zápisy, usnesení, ale i elektronické faktury, korespondence s vlastníky BJ, kteří zde nebydlí, apod.). Za loňský rok jsem si nechala na základě výpisu operátora proplatit z fondu oprav náklady na telefon. Ale stále si nevím rady, jak doložit a následně si vyúčtovat např. již zmíněné. Děkuji za odpověď.
Daň z prodeje
Dobrý den ,Naše BD prodalo poslední neobsazený byt (podíl)za cenu cca 5×víc než byla cena při privatizaci.Dnes už je náš dům i tento byt v SVJ,ale BD zatím stále funguje (zbejvá převest poslední byt).Učetní tvrdí že je potřeba zaplatit ze zisku daň 107tis. .Postupuje učetní dle daň.zákona.Děkuji Petr .
Jméno na zvonku
Poradí někdo, zda existuje nějaký obecně závazný předpis (zákon, vyhláška) řešící takovou zdánlivou prkotinu, jako je jméno na domovním zvonku? Už několik let mám problém s VSV – ve stejném domě máme byty s dalším příbuzným (oba v OV) a z určitých důvodů bydlíme každý v bytě toho druhého. SVS ovšem odmítá akceptovat tuto změnu na zvonkovém tablu s tím, že na zvonku musí být jméno majitele a že si tedy ty byty máma „papírově“ vyměnit. Podle mě je to naprostý nesmysl – zvonek slouží k tomu, aby se někdo zvenku dozvonil na člověka, který byt reálně užívá a taková nátal považuji za nezákonný. Zajímá mě ovšem, zda je tato věc nějak právně ošetřena. Díky.
Odhlášení služby - kabelové televize
Dobrý den, došlo k výměně bytu z č.1 na č.2 u stejného pronajímatele XX.
Ve starém bytě č.1 byla se společností YY uzavřena smlouva na poskytování služby – kabelová televize. Po výměně bytů nebyla uzavřena nová smlouva s YY, ač jako nájemník jsem byl v nové nájemní smlouvě na byt č.2 upozorněn, že smlouvu je MOŽNO uzavřít s YY. Nechtěl jsem ji uzavřít (mám jiného poskytovatele této služby) a měl jsem za to, že pokud už nemůžu využívat v bytě č.1 (je tam jiný nájemce), tak zanikne.
Jde mi o to, zda smlouva s YY zanikla po datu výměny bytu ( ve smlouvě s YY podmínky ukončení nejsou blíže uvedeny) nebo je třeba hradit poplatek spol. YY až do té doby než fyzicky odhlásím odběr.
Vzor výpovědi správce
Dobrý den,
prosím, co všechno je potřeba ošetřit ve výpovědi správc.firmě? Hledala jsem nějaký vzor, ale našla pouze jeden, a tam třeba vůbec není definováno, do kdy a jak mají být vypořádané finance, předaná dokumentace atd.
Najde se někdo, kdo poradí?
Díky, Hana
Rozvedení manželé - neplatiči
Dobrý den, v našem domě je tato situace. Manželé se před 5ti roky rozvedli, pán se odstěhoval, byt užívá bývalá manželka. O byt se celou dobu soudí a jsou stále spoluvlastníci bytu. Před rokem paní přestala platit polovinu příspěvku na fond oprav, s tím, že si máme, jako SVJ domluvit doplacení s bývalým manželem. Nevím, zda má na toto právo. Adresu pána neznáme. Nedávno jsem zjistila, že ani sama nemá zaplaceny celé 3 měsíční nájmy. Prosím, poraďte, jak toto vyřešit. Sama nevím, jakou vlastně bych měla na pánovi vymáhat částku a myslím si, že mi ani nepřísluší řešit nějaké porozvodové spory v této rodině. Domluva s paní-uživatelkou bytu je nemožná. Prosím, poradí mně někdo, jak v tomto případě postupovat?
Správce - Brno
Dobrý den,
můžete nám doporučit kvalitní správcovskou firmu v Brně? Případně uvést i zkušenosti s těmi známými (Bytasen, Ager apod.).
Děkuji, s pozdravem, Hana
Pražská teplárenská, SODTE, 10 domů
Zdravím,
pokusím se nejprve co nejlépe popsat situaci. Developer 10 domů podepsal s Pražskou teplárenskou (PT) smlouvu o výstavbě výmeníkových stanic v těchto deseti domech. Posléze podepsal SODTE a zavázal se, že při zrušení/změně SODTE padá i smlouva o výstavbě a je nucen zaplatit náklady. Smlouva je postavená tak, že každý rok se odepisuje 10% nákladů, takže za 10 let (nyní už 8) nebude „dluh“ žádný a SODTE už poté není ničím vázaná.
Problém je ten, že developer zapomněl do smluv ke koupi bytu zavázat kupující, že závazek smlouvy o výstavbě s PT převezmou. Developer tedy stále má tuto smlouvu, ale i SODTE a přefakturovává nám faktury z PT, které jako jediný odběratel dostává.

Poslední komentáře