Ostatní
skončení nájemní smlouvy
dobrý den,
mam takový dotaz k 31.1 nám končí nájemní smlouva,oznamovala jsem telefonicky majitelovi bytu, že už smlouvu nadále nebudeme chtít prodloužit.On,že mu musíme dát výpovědní lhůtu, přitom ve smlouvě se nic takového nepíše…
Hlasování na shromáždění
Vlastníci jednotky se před více než 4 lety rozvedli. Tato skutečnost je všem v domě, tedy i výboru dlouhodobě známá. Bydlí nadále spolu ve stejném bytě. Nedošlo u nich zřejmě k písemnému vypořádání jejich majetku. Ve výpisu z katastru nemovitostí je jejich vztah k jednotce uveden nadále jako SJM (společné jmění manželů). Zdvořile jsme je požádali, aby tuto věc ve vztahu k hlasování na shromážděních uvedli do stavu odpovídajícímu skutečnosti. Dosud se tak nestalo.
Jak máme při hlasování na shromáždění postupovat:
- při účasti jednoho z nich považovat hlas jako SJM. tedy podle informace zapsané v katastru, nebo
výbor nechce uplatnit reklamaci na zjevné vady
Jak se domoci, aby výbor uplatnil reklamaci na zjevné vady u provedených prací. Písemně jsem je upozornila, na shromáždění jsem je upozornila a stále se nic neděje. Problém je asi totiž v tom, že jde o kamarádíčky a s největší pravděpodobností šla i malá domů (to však nikdo neprokáže).
Společný pozemek vlastníků jednotek
Dobrý den, naše SVJ je vlastníkem domu a pozemku pod ním v souladu s LV. Dále ovšem jednotliví členové SVJ jsou kromě vlastnictví bytů a společných prostorů také spoluvlastníky pozemků obklopujících jednotlivé domy v lokalitě. Tyto pozemky jsou zapsány v katastru pod jedním katastrálním číslem a nebyly rozparcelovány a přiřazeny k jednotlivým SVJ, která jako právnické osoby nemají k tomuto pozemku podle vyjádření výboru našeho SVJ žádný právní vztah. A tady vzniká problém s údržbou pozemků, jako je sečení trávy, úklid chodníků apod. K tomu jsou třeba peníze a firma, která práci provede. To je pořádku, ale není zřejmé jakou formou, kdo má peníze vybrat, kdo podepíše smlouvu s firmou. Zatím se to provádí partyzánsky tak, že se objeví ve schránce nepodepsaný lístek, který vyzývá, abychom zaplatili v hotovosti sousedce, a tím dáme plnou moc sousedovi, který podepíše smlouvu s dodavatelem prací, kterou jsme ovšem nikdo neviděli. Je evidentní, že se někteří z nás brání takové neprůhledné akci. Já nechci dát plnou moc člověku, kterému nedůvěřuji. Ale cca 80% sousedů, kteří nad tím nepřemýšlejí, raději zaplatí, protože tomu nerozumí nebo nechtějí rozumět. Ovšem předseda SVJ hrozí, že kdo nezaplatí, bude po něm vymáhána částka, kterou on sám stanovil vymáhána soudně, protože jsme prý dlužníci těch co zaplatili. A to se mi zdá už trochu moc. Nikdo nic nevysvětloval, neměli jsme možnost se vyjádřit, objevila se sousedka výběrčí a chtěla peníze a to tak, že jsem v neděli objevil ve schránce nepodepsanou informaci, že v 19.00 přijde pro peníze. Tak by mě zajímalo, jestli to je vůbec možné? Děkuji za odpověď či názor.
Obohacení
Dobrý den Měl bych dotaz. V roce 2007 jsme koupili přízemní byt. V rozúčtování záloh jsme měli uvedeno častku do FO dle plochy bytu. Potom zde je častka ostatní ve výši 97 Kč. Což je zvýhodnění přízemních bytů nad kterými jsou lodžie. Tato častka byla odsouhlasena ještě když dům spravovalo bytové družstvo a tato částka byla odsouhlasena představenstvem usnesením v roce 1995. Teď výbor SVJ che zrušit tot zvýhodnění a doplatit po přízemních bytech částku za 21 měsíců zpětně, že došlo k obohacení dle zákona. Do tohoto roku ani výbor SVJ
ověření podpisu na plné moci
dobrý den, prosím o radu, zda-li je nutné notářsky ověřit podpis na plné moci při zastupování na hlasování schůze SVJ, děkuji K.V.
(ne)schválení roční účetní závěrky shromážděním
Dobrý den. Prosím o sdělení, jaký je váš názor na skutečnost, že roční účetní závěrky nebyla výborem předložena shromáždění, tzn. nebyla shromážděním schválena a přesto ji předseda výboru podepsal a správce umístil do Sbírky listin při obchodním rejstříku. Je závěrka neplatná? Kam se obrátit -kromě výboru SVJ, který nekomunikuje? Na Ministerstvo financí, rejstříkový soud? Děkuji
rozpocitání studené vody
Dobrý den. Pri rozpočítání studené vody, kdy v SVJ není stanoven postup, chci se ubezpečit zda postupuji správně.
- v bytech jsou vodoměry, dle stavu odečtu rozpočítám spotřebu z celé částky na faktuře, aniž by se rozlišovala pevná složka ceny a spotřební.
- rozdíl mezi údajem hlavního vodoměru a součtu bytových odečtů rozpočítám poměrně dle spotřeby každé jednotky.
Může to takto být ?
Děkuji za odpověď.
zateplení a investice..
Dobrý den, mám byt v os vlastnictví… který prodávám , v domě se rozhodli, že ho budou zateplovat a revitalizovat.. je nás v domě dvanáct a dva nesouhlasíme… nikdo mi totiž mojí investici v ceně bytu nevrátí.. tvrdí, že mě můj souhlas nepotřebují A VYHROŽUJÍ MI.. ŽE SE MĚ NIKDO PTÁT NEBUDE.. a musím do toho jít.. děkuji za odpověď..
Jak postupovat proti předsedovi, který předražuje zakázky.
Dobrý den,
zajímá mne, jak mohu postupovat, tak aby byl předseda odvolán.
V domě si dělá, co se mu zlíbí. Zejména jde o problém předražování rekonstrukcí a oprav, vedlejší problém je nedodržování stanov. Schopný místopředseda a člen výboru byli odvolání, toto odvolání nebylo v souladu se stanovami. Místo nich byli dosazení důchodci, kteří nemají ponětí o tom co děje. Při schvalování jdou předsedovi na ruku, s tím se váže i to, že ostatní majitelé, také důchodci důvěřují důchodcům ve výboru a tak se všechno snadno odhlasuje. (mají většinu)

Poslední komentáře