Ostatní
zákon o hospodaření energií
Dobrý den, nevíte někdo, zda již byl zveřejněn prováděcí předpis k zákonu o hospodaření energií? Hrozí nám prodej jednotky možná již na začátku nového roku. Musíme zajistit zpracování průkazu energetické náročnosti?
děkuji j.bil
Dala by se PODSTATNÁ INVESTICE chápat jako "podstatná změna"?
Dobrý den. Jsem členem SVJ s 6 členy (6 bytovými jednotkami). Bez mého vědomí došlo k výměně kotle v domě – celkem i s komínem za 150 tisíc korun. Byl jsem o celé akci informován až ve chvíli, kdy začaly práce. Shromáždění o tomto hlasovalo, nicméně nebyl jsem kvůli práci přítomný. Ostatní vlastníci mě tak obešli a investici si schválili. Ale: ve stanovách se píše, že „o podstatných změnách týkajících se společných částí domu musí rozhodnout všichni vlastníci jednomyslně. Dočetl jsem se ale v příspěvcích tady i jinde na internetu, že za "podstanou změnu“ se považuje pouze změna účelu stavby apod.
Koupě bytu
Dobrý den, prosím o radu. Naskytla se nám koupě bytu, který je v osobním vlastnictví a nachází se v našem v domě (jsme svj). Pán, který byt vlastnil tak zemřel, a nyní se vyřizuje dědické řízení které má proběhnout v prosinci. Potřebovala bych nějaké rady, jak mám postupovat při koupi tohoto bytu a na co si dát pozor a jestli se dá sepsat nějaká smlouva o budoucí kupní smlouvě, když ještě neproběhlo dědictví. Předem děkuji za odpovědi.
Koeficienty k výpočtům tepla po zateplení
Řešil již někdo platnost či změnu koeficientů při výpočtech spotřeby tepla po zateplení (zateplení opláštění a výměna oken a dveří)? Zůstávají nadále zvýhodněny byty pod střechou, nad sklepem a severní strana? Děkuji za odpověď, M. Růžičková
Rekonstrukce není oprava
V diskusi "Přehlasovaní vlastníci v invalidním důchodě" jsem upozornil na triviální skutečnost, že zákonné zálohy na správu domu podle § 15 odst. 2 ZoVB nemohou být ani předepsány, ani vymáhány k jinému účelu - např. na budoucí rekonstrukce, modernizace či jiné technické zhodnocení domu.
Neexistuje tedy zákonné oprávnění SVJ vymáhat dlouhodobě měsíční zálohy např. na zateplení fasády či na pořízení solárních panelů. Zákon k takovému postupu společenství neopravňuje a vlastníkovi jednotky takovou povinnost neukládá.
Kupodivu tato zcela zřejmá skutečnost způsobila údiv mezi neznalými diskutujícími. Proto se zde k věci vracím a podávám podrobnější právní rozbor.
......................................................................................................
SVJ je osoba s omezenou právní způsobilostí. Podle § 9 odst. 1 ZoVB platí:
společné části - spalinová cesta
Dobrý den, jsem tu nový a měl bych jeden dotaz. Jsme nově vzniklé SVJ (1rok) kde mj. patří do společných částí také komíny. Tzv. spalinová cesta (kouřovod) od jednotlivých spotřebičů by měla patřit do vlastnictví jednotlivých vlastníků. Rád bych se zeptal, je možné na schromáždění odhlasovat,že tato spalinová cesta bude patřit do společných částí domu? Jestli ano kolik je potřeba hlasů a musí se tato změna nahlásit na katastr nemovitostí? Děkuji za odpověď
...vlastníkem bylo společenství vlastníků...
z příspěvků zde (na PortáleSVJ) se domnívám, že Společenství nic nemá a nemůže vlastnit a ejhle stanovisko UOOU cit.
může mi někdo vysvětlit
- zda může SVJ (společenství vlastníků) vlastnit byty/činžovní domy (jak to uvádí i §9/1 ZoVB) nebo ne?
- a pokud ano za jaké peníze by to nakoupilo – za úroky v bance? nebo to mám chápat jako náklad na správu domu takže to budu hradit i já dle §15/1 ZoVB?
terasa
Koupila jsem byt u kterého je terasa vchod na ní je přímo jen z mého bytu. V kupní smlouvě je terasa uvedená , bez započítané plochy. Při zakládání SVJ se dohodlo, že se bude platit do fondu za každý m2 obytné plochy bytu určitá částka. S tím souhlasím a platím. Najednou chce výbor , abychom platili za terasy nájem, mají na to právo?
rozdělení peněz za vyměněná okna
Dobrý den, celý dům dostal nějaké peníze. Na schůzi se rozhodovalo, jak je použijeme. Výsledek: zaplatí se okna (dříve si lidé platili ze svého výměnu oken) Já jsem si byt koupil od města, okna už byla nová, nemusel jsem za ně přímo nic platil (ikdyž by se dalo tvrdit, že jsem za ně platil v celkové sumě za koupený byt).
Opravdu tedy nemám nárok při rozdělování peněz?
Nízká teplota v "poškozeném" bytě
Dobrý den,
prosím radu. Zajímá mne, kdo je v právu v následující situaci SVJ:
Stará paní AB má byt 35 let nedotčený – původní okna a hlavně původní větrací systém v kuchyni (spočívá v tom, že v rohu je vysoká potravinová skřín s dvěmi dírami 30×30cm do zdi) s netěsnící potravinovou skříní. Paní AB tvrdí, že má v bytě 22 stupňů (venkovní teplota cca 10 stupňů). Donutila členy výboru přeměřit teplotu ve svém bytě – nakonec to bylo 23,5 stupňů.
Všichni vlastníci byli vloni vyzváni k tomu, aby si sami na své náklady vyřešili výše zmíněný problém původního větracího systému. Ten se totiž ukázal jako největší zdroj úniku tepla.

Poslední komentáře