Ostatní

Uzavreni garazoveho stani

Vložil Tomas (bez ověření), 25. Říjen 2012 - 23:04 ::

V prostorach nasich spolecnych garazovych stani(GS) dochazi k castym kradezim. Spolecne s bytem jsem koupil GS, kde mam dle smlouvy vylucne pravo uzivani.

Jelikoz bych rad predesel dalsim financnim ztratam (rozbite okno na aute, odcizene radio, atp.), uvazuji, ze bych sve GS „uzavrel do klece“ (vjezd-nuzkova mriz, bok-pevna mriz). Klec by nijak nezasahovala mimo moje vyznacene GS, technicky by ostatni spoluvlastniky neomezovala. Nemam problem nechat jeden klic domovnikovi/spravci budovy. V pripade predem nahlaseneho cisteni garazi, bych sve auto (jako obvykle) odparkoval a klec nechal otevrenou. Nehodlam nijak omezovat ostatni spoluvlastniky, pouze chranit svuj majetek-auto parkujici na danem GS.

učetnictví

Vložil pAVLA (bez ověření), 24. Říjen 2012 - 23:24 ::

Potřebovala bych poradit,v domě máme pověřeného vlastníka, ten vede i účetnictví,v domě se ni neděje.jakou formou mám vlastníka požádat o účetnictví,jakou dobu mám k nahlednutí,tedy kamarádka která je účetní,a můžu požádat o dobu pěti let,kdy se tento pán stal pověřeným vlastníkem- děkuji Katka

pozvánka x je možné ji před zahájením doplnit a odhlasovat program?

Vložil ANNAKV, 23. Říjen 2012 - 15:05 ::

O svolání shromáždění dle stanov jsme byli vyrozumění 8 dní před konáním shromáždění. Dále je ve stanovách uvedeno, že program jednání nelze v průběhu schůze shromáždění.

Po vyrozumění jsem poslala výboru žádost na doplnění programu jednání. Zjistila jsem však, že vývoj událostí si vyžaduje další doplnění.

dotaz:

1. bude moci shromáždění projednávat mé doplnění a přijímat k němu usnesení?
  2. je možné před zahájením schůze shromáždění vznést požadavek na doplnění programu – např. změna k tématu doplnění (úprava) stanov a přijímat shromážděním usnesení?

hlasování - co je to hlas?

Vložil ANNAKV, 23. Říjen 2012 - 14:59 ::

Prosím o radu u SVJ, trápí to více lidí a na internetu nacházím různé odpovědi:

1. stanovy praví: shromáždění je schopné usnášení, jsou-li přítomni vlastníci jednotek, kteří mají většinu hlasů;

dotaz: tzn. že co vlastník(spolu­vlastník) jednotky, tak 1 hlas? Co když budou mít méně než 50% dle velikosti spoluvlastnických podílů?

1. stanovy praví: k přijetí usnesení je zapotřebí nadpoloviční většiny hlasů přítomných vlastníků, nestanoví-li tyto stanovy jinak.

Při hlasování je rozhodující velikost spoluvlastnických podílů vlastníků jednotek na společných částech domu; spoluvlastníci jednotky mají 1 hlas.

pravomoc výboru x pravomoc shromáždění

Vložil ANNAKV, 22. Říjen 2012 - 20:59 ::

Prosím poraďte mi. Výbor si uzavírá s SVJ dohody o provedení práce – (obcházení zdanění odměn), kdy vyplacení, resp. výši, shromáždění neodsouhlasilo. Shromáždění to ve výlučné pravomoci dle stanov nemá, navenek jedná předseda+člen. Můžeme tak jen tiše přihlížet rozkrádání. Když si to shromáždění ve stanovách nevyhradilo, mohu navrhnout na schůzi shromáždění usnesení, že do výlučné pravomoci shromáždění bude patři odsouhlasení návrhů dohod o provedení práce, či činnosti a jejich finanční plnění? Nebo se musí změnit celé stanovy? Děkuji za reakce.

odvolání výboru x co bude následovat

Vložil ANNAKV, 22. Říjen 2012 - 20:45 ::

Chceme odvolat výbor na shromáždění, protože se prokazuje jeho jednání v rozporu se stanovami. Odvolání na shromáždění navrhnu a pakliže pro něj bude hlasovat nadpoloviční většina přítomných, měl by být přijat. Co však nastane potom? Může mě shromáždění ihned usnesením pověřit výkonem funkce výboru, tzv. pověřený vlastník? Asi těžko najdeme nadpoloviční většinu hlasů všech vlastníků k volbě nového výboru.

Co byste mi poradili? Nemáte nějaké zkušenosti? Děkuji

Právo na hlasování vlastníka nebytového prostoru

Vložil Věra Horáková (bez ověření), 22. Říjen 2012 - 18:59 ::

Mám dotaz, na to když máme v SVJ vlastníka nebytového prostoru a hlasujeme, jaký má podíl na hlasování. Není vlastníkem bytu, jen nebytového prostoru a ještě dotaz jestli je rozdíl mezi nebytovým a společným prostorem. Děkuji Věra

kontrola práce výboru

Vložil hofman (bez ověření), 19. Říjen 2012 - 21:15 ::

Jsem členem kontrol.komise SVJ, máme kontrolovat práci výboru. Ten se zatím brání. Co všechno a především jaké doklady mám právo (povinnost) požadovat po výboru k předložení pro potřebu kontroly ? Jaké závažné chyby, dle vašich zkušeností, dělá výbor nejčastěji? Jaké doklady musí výbor předložit, chceme-li např. zkontrolovat vyplácení jejich odměn ? Musí mít zápisy ze schůzí výboru ? Co všechno ještě výbor má za povinnost – myslím tím, co můžeme zkontrolovat ?

odvolání člena výboru

Vložil ANNAKV, 19. Říjen 2012 - 19:16 ::

Ve stanovách máme uvedeno, že člena výboru může během funkčního období shromáždění odvolat, když porušuje povinnosti nebo když je neomluveně nečinný 6 měsíců. Dotaz: nemáme uveden způsob hlasování. Jak se tedy bude hlasovat?

zápis ze schůze shromáždění

Vložil ANNAKV, 19. Říjen 2012 - 18:43 ::

Ve stanovách máme, že ze schůze shromáždění se pořizuje zápis, který mimo jiné podepíše předseda … Kopie zápisů nám výbor nedává, ani není nikde zápis vyvěšen. Nyní jsem zjistila, že údaje v něm se rozcházejí se skutečností na schůzi shromáždění. Dotaz:

1. jak se bránit?
  2. jak zajistit, aby odpovídal skutečnosti? Má se podepsat po skončení schůze shromáždění? Většinou se totiž děje tak, že si dělají poznámky a následně např. druhý den sepíší zápis na PC a my členové SVJ se nic nedozvíme.
Syndikovat obsah