Ostatní

Nahlášení změny v osobě vlastníka

Vložil I.L. (bez ověření), 26. Srpen 2013 - 15:51 ::

V ustanovení § 20 odst.4) ZoVB se říká-Vlastník jednotky je povinen oznámit společenství nabytí vlastnictví jednotky. Je někde určena lhůta do kdy je nutno tuto povinnost splnit? A týká se taková povinnost oznámení i případů nabytí pouze dílčího podílu na jednotce?

Předem děkuji za odpovědi Iva

OBECNÉ

Vložil opl (bez ověření), 24. Srpen 2013 - 11:02 ::

Dobrý den, o sousedských vztazích se psalo již mnohokrát.V našem družstvu máme také paní,která slovně napadá lidi, podezírá z pěstování marihuany a vyrábění drog v bytě.Sprosté nadávky a urážky jsou neustále.Byla několikrát přivolána PČR,ale řešení žádné.Také dostal dopis od právníka ,ale klid byl jen měsíc.V současné době řešíme další spor a napadená paní už je psychicky na dně.Pokud svoláme čl.schůzi,nevy­řešíme také nic,lidi to nezajímá,pokud se jich to netýká.Dle mého názoru je dotyčná paní nemocná,trvá to již 30 let

Rozhodvání zakladatelů SVJ

Vložil EK (bez ověření), 23. Srpen 2013 - 17:34 ::

Na posledním shromáždění odstoupili členové výboru, a protože jsme SVJ jen o 8 členech,z nichž 3 jsou v zahraničí, nemůžeme zvolit nový výbor. Pověřeného vlastníka nikdo dělat nechce. Čili, nyní vedou SVJ zakládající členové. Je nás 5, z toho 4 manželské páry. Jakým způsobem se hlasuje? Má každý platný hlas, nebo mají manželé jako majitelé jedné jednotky jenom jeden hlas? Kolik se nás musí sejít, abychom vůbec mohli o něčem hlasovat? Jsme povinni udělat změnu v OR, nebo můžeme počkat do 1.1.2014, kdy už chceme mít předsedu zvenčí, což snad umožňuje nový Občanský zákoník?

Evidenční list

Vložil Lusa (bez ověření), 23. Srpen 2013 - 11:53 ::

Dobrý den, mám prosbu, můžete mi potvrdit či vyvrátit následující: Náš správce záloh ( externí firma)nám vede pro každého člena SVj evideční list, kde uvádí pojem fond oprav, který jednou položkou zahrnuje zálohy na opravy domu a splátku úvěru. Dle mého názoru má být úvěr veden pod jednou částkou samostatně a pod druhou ne pojem fond oprav, ale zálohy na opravy. Pokud mám pravdu, mužete mě odkázat na zákon či vyhlášku, kterou bych správci mohla předložit se žádosti, že nám vede evideční listy špatně. Jak účtuje,jaké používají účty zatím nevím. Jde mi především o to, že nemáme jasný přehled kolik splácím na úvěr a kolik jsou zálohy na opravu.

Ucast mestske casti na shromazdeni s ohledem k rozhodnuti NS

Vložil aa007 (bez ověření), 23. Srpen 2013 - 9:30 ::

Dobry den,

neresil uz nekdo problem, jak to je s hlasovanim a ucasti mestske casti (za obecni byt) na schuzi shromazdeni? Vzdy dorazil zastupce MC, predlozil overenou plnou moc a bylo to. Ted, diky usneseni NS ze 23.5.2012 nejde plna moc uznat. Ale kdo je tedy presne osobou opravnenou hlasovat? Sam starosta?

Diky

Jak vyřešit poměrová měřidla - je toto správně?

Vložil Holba (bez ověření), 23. Srpen 2013 - 8:24 ::

Rád bych vás požádal o radu ve věci vodoměrů (poměrových měřidel v bytech):

V současné době máme s našimi vodoměry na studenou vodu potíže v tom smyslu, že u jednoho vlastníka není plomba a tento má spotřebu cca 4 kubíky za rok, i když zde každou noc přespává, v bytě má květiny atd. V tuto chvíli nevidím moc způsobů, jak se s tím vypořádat, vodoměry byly instalované postupně, není vyjasněno, čí vlastně jsou a tak dále, ale píši hlavně kvůli tomu, že po další výměně bychom to chtěli mít dobře ošetřené. Následuje výčet toho, co si myslím, že bychom měli udělat, a zdvořile žádám o doplnění, upřesnění, případně opravu.

Může SVJ se ukládat prostředky ve "fondech" ?

Vložil Dotaz (bez ověření), 23. Srpen 2013 - 0:11 ::

Zdravím,

V našeno „fondu oprav“ máme „přebytečné“ peníze. Zjevně z důvodu že platíme odsouhlasený a usnsený Kč/m2 bez vazby na náklady v §15/1 ZoVB. Prostě máme ve „fondu“ přes 2 mega a SVJ to samozřejmě nikomu vrátit nehodlá (v souladu s názorem většiny ovcí). A tak SVJ (předseda a jeho kamarádíčci) přemýšlí o uložení asi 60% do „Fondů“ (zbytek si prý nechají na „havárie“ a platbu nákladů SVJ na údržbu jíž je telefon a benál pana předsedy)… toho se asi týká „zákon o investičních společnostech a investičních fondech“. Tak jsem si jej četl jestli a jak by to jako probíhalo.. a mám některé nejasnosti

význam slova Kontrolní

Vložil JKan, 22. Srpen 2013 - 9:53 ::

V angličtině slovo „to control“ má význam řídit, tedy aktivní ale v češtině toto slovo „kontrolovat“ má význam „prošetřit“, tedy pasivní. Někteří členové kontrolních komisí SVJ si vykládají toto slovo v jeho aktivním významu, tedy právo zasahovat nebo určovat svým rozhodnutím činnost výboru SVJ. Vzhledem k dikci zákona, kde o kontrolní komisi není vůbec žádná zmínka a naproti tomu znění Vzorových stanov SVJ o Kontrolní komisi se ptám, jak to vlastně je. Děkuji za odpověď.

Poskytnutí dokumetů k nahlédnutí

Vložil Pisztucha, 21. Srpen 2013 - 20:17 ::

Dobrý den, potřebovala bych radu zkušenějších. Vlastník Bj v našem společenství by chtěl k nahlédnutí nejaké dohody a smlouvy společenství. V tom by nebyl problém, má na to právo jako člen společenství. Můj dotaz tedy zní, jaký je postup, když v podstatě nemáme právoplatně zvolený výbor? Jedná se o to, že starému výboru vypršel mandát a nový výbor byl sice zvolen, ale schůze byla neplatně svolána starým výborem bez mandátu, takže na ní odhlasovaná usnesení nejsou platná. Jde mi tedy o to, jestli já jako sice zvolená, ale neplatně, můžu poskytnout požadované dokumenty nebo nikoliv? Další schůzi, která již platná bude a bude se na ní volit výbor, bude až na začátku září.

Odpojení od centrrálního dodavatele tepla a vytápění vlastní planovou kotelnou

Vložil Martin A. (bez ověření), 21. Srpen 2013 - 18:14 ::

Dobrý den,

v současné se chceme odpojit od centrálního dodavatele tepla a vytápět vlastní plynovou kotelnou.

Ke stavebnímu povolení máme všechna povolení a potvrzení. Jediné, co se zdá neřešitelným problémem je vyjádření centrálního dodavatele tepla = teplárny.

Centrální dodavatel samozřejmě věc zdržuje, na vyjádření čekáme již 2. měsíc. Po několika urgencích nám bylo řečeno, že centrální dodavatel bude postupovat podle jakéhosi zákona a bude nás penalizovat.

Ve smlouvě máme roční výpovědní dobu bez jakékoliv penalizace.

Syndikovat obsah