Ostatní
Užívání fasády domu vlastníkem jedné jednotky
Dům s bytovými jednotkami a 1× nebytovou. Vlastník nebytové jednotky v přízemí domu potřebuje označit svou provozovnu umístěnou v nebytové jednotce cedulí na fasádě domu, tedy na společné části domu. Jak to právně ošetřit? Je to nájem části společné části domu? Na straně pronajímatele uzavírá nájemní smlouvu SVJ (§ 10 odst. 1 písm. d) nařízení 366/2013 Sb.)?
Vstup do bytu
Mám byt v osobním vlastnictví.Na schůzi rozhodli,že se budou natírat parapety a měnit sušáky.A to má probíhat z bytu.Nechci tyto věci měnit.Jsem povinna jim umožnit přístup,když si to nepřeji a nejen já.Děkuji za odpověd.Adamová
článek na IDnes: chybné platby do fondu oprav - soudní spor
Kvůli tisícovce muž nastudoval zákon. Pětiletý soudní spor ale prohrál 27. února 2015 6:07 Kvůli necelé tisícovce se přes pět let soudil Ondřej Lederbuch z Plzně. Vše začalo, když pomocí exekuce vymohl částku, kterou přeplatil do bytového fondu oprav. Zjistil, že exekutoři si z fondu strhli i tisícové poplatky, a spočítal si, že mu tak vznikla škoda ve výši 996 korun. Teď ale soudní spor o peníze prohrál.
Chybné platby do fondu oprav odhalil Ondřej Lederbuch už před devíti lety. Podle jeho slov se ale nedaly vyřešit na schůzích vlastníků bytů.
Náklady na čističku odpadních vod (elektřina)
Dobrý den, developer zřídil u bytových domů čističku odpadních vod. Je oprávněn účtovat vlastníkům i spotřebovanou energii za provoz čističky? Děkuji, JF
Hodnota kolku na žádost
Zdravím Vás, potřebovala bych poradit jaký kolek (hodnotu) nalepit na žádost o změně v obch.rejstříku. Měníme pověřeného vlastníka. Mám vyplněný intelig.formulář na Justici a je tam kolonka -MÍSTO PRO NALEPENÍ KOLKOVÝCH ZNÁMEK. Děkuji za odpověď
ověřovatel odešel ze schůze
Dobrý den
Řešíme následující problém. Měli jsme shromáždění, na jehož konci byl kontorverzní bod. Při diskuzi došlo k hádce a několik členů schůzi opustilo. Včetně jednoho ověřovatele zápisu, který byl zvolený na začátku shromáždění. Byli jsme stále usnášeníschopní, tak nakonec došlo k hlasování. A teď nevíme, zda je hlasování platné, když byl přítomen jen 1 ověřovatel? Dle stanov zápis ověřují 2 ověřovatelé. Jaký je váš názor?
Děkuji
Zápis z jednání shromáždění..
Jednoduchý dotaz k zápisu ze shromáždění, když ve stanovách je
uvedeno, že zápis podepisuje předsedající a zapisovatel, co to znamená
když:
schůzi místo předsedy SV řídí zást.externí firmy, která vykonává
funkci SPRÁVCE a
Zapisovatel byl schůzí schválen.
Program jednání shromáždění.
Poraďte, když program na jednání shromáždění připravuje výbor a já chci využít svého práva ze stanov a jako samostatný bod zařadit Náměty ke zlepšení činnosti SV, jak to zařídit ? Ono se jim do toho nechce, protože se obávají, že věci tzv.pojmenuji pravými jmény a nepochvalně, avšak na tákladě konkrétních faktů zhodnotím jejich činnost a činnost exter.firmy jako správce, protože si jdou tzv. na ruku!
Podklady pro sociálku od pronajímatele vs. doklady od SVJ pro vlastníka
Jsou zde na portálu také pronajímatelé? Pronajímám byt a obrátila se na mě včera nájemnice, která žádá o sociální dávky (konkrétně příspěvek na bydlení) a na Úřadu práce jim nestačí moje nájemní smlouva, kde jsou rozepsány samostatně nájemné a zálohy na služby, u kterých jsem jednotlivé služby rozepsal po položkách (tak jak je reálně platím svému SVJ, tj. teplo, teplá voda, studená voda, osvětlení společných prostor, úklid).
Situace:
- Úřad práce požaduje na nájemní smlouvě úředně ověřený podpis pronajímatele. (OK, tomuto požadavku vyhovím, asi mají špatné zkušenosti s žadateli o dávky, kteří možná falšují smlouvy, ostatně je i v mém zájmu, coby daňového poplatníka, aby se podvody s dávkami minimalizovali.)
- Co ale nechápu a co se mi trochu příčí, že sociálka po nájemnici chce: evidenční list od mého SVJ, mojí smlouvu s elektrárenskou a plynárenskou společností a moje roční vyúčtování (fakturu) od SVJ, za elektřinu a plyn.
SVJ a klíče od domu
Ukazuje se, že otázka zda SVJ prodává vlastníkům jednotek (dále jen: vlastníkům) klíče od vchodových dveří do domu (dále jen: klíče) či nikoliv není tak jednoduchá, jak by se zdálo na prvý pohled. Přitom od správné odpovědi závisí to, zda příjem za klíče bude předmětem daně z příjmu a tudíž budete muset podat daňové přiznání, nebo naopak, zda příjem za klíče předmětem daně není a tudíž nemusíte podávat daňové přiznání.
Jsem zastánce názoru, že SVJ vlastníkům klíče od vchodových dveří do domu neprodává. Svoje tvrzení odvozuji z toho, že ve vztahu „SVJ – vlastník“ klíče nejsou zbožím. Jsou totiž společnou částí domu, vyhrazenou vlastníkovi do výlučného užívání.

Poslední komentáře