Ostatní
Poskytování odkladu úhrady je finanční službou
Poskytování odkladu úhrady je finanční službou. Je to již dávno potvrzeno Evropským soudním dvorem:
„Dodavatel zboží nebo poskytovatel služeb, který poskytne svému
odběrateli odklad platby za účtovaný úrok z prodlení, poskytuje službu
sjednání úvěru. Nicméně takovou službou není poskytnutí odkladu platby
za úrok do okamžiku dodání.“ Rozhodnutí Evropského soudního dvora C-281/91 ze dne 27.10.1993 ve věci Muys en De Winter's Bouw |
Jestliže SVJ sjedná s vlastníkem jednotky odklad úhrady jeho platby příspěvku na správu domu a naúčtuje mu zvýšení ceny o náklad SVJ na bankovní úvěr, jde ze strany SVJ o poskytování úvěrových služeb. Z toho pro nás plynou důležité závěry:
Navýšení fondu oprav
Dobrý den, mam dotaz jak je to s navýšením fondu oprav.Koupily jsme byt v dome před cca 8lety.Nájemníci si odsouhlasily, že si nebudou brát půjčku na zateplení domu které stoji cca 13–15mil. a už maj od roku 1989 ušetřeno asi 2,5mil.Ted si odsouhlasily na schůzi navýšení fondu oprav o 30% aby si zbytek rychleji našetřily, což mi přijde naprosto nereálné, když vemu za kolik let maj jakou částku našetřenou a kolik ještě potřebují. Mam dotaz jestli družstvo musí předložit na základě čeho se rozhodlo zvýšit platby na fond oprav nebo stačí, že se předseda rozhodne a lidi mu to schválí.Přijde mi toto zvýšení nezdůvodné když vemu k čemu ho potřebují.
Doručovací adresa SVJ
Doručovací adresa našeho SVJ je klasická adresa (město, ulice, č.p.),ale žádná kancelář, nebo poštovní schránka SVJ na této adrese není.Dokonce na této adrese nebydlí žádný z členů výboru(bydlí v jiných vchodech).Doporučeně zaslaná pošta je prakticky nedoručitelná.
- Lze v tomto případě vedle doručovací adresy napsat jména a adresy členů výboru?
- Kdo z členů výboru je oprávněn přebírat poštu adresovanou SVJ?
Splní se povinnost konání shromáždění SVJ(2000) když není usnášeníschopné ?
“SVJ(2000) musí alespoň jednou ročně konat shromáždění, to je schopné usnášení, jsou-li přítomni vlastníci jednotek, kteří mají většinu hlasů.” Nevíte, jestli povinnost konání je splněna i v případě, kdy shromáždění je řádně svoláno, vlastníci se sejdou, avšak nesejde se jich dost k tomu, aby bylo usnášeníschopné ?
Prohlášení vlastníka
Vážení, prosím o polopatickou pomoc. Při příležitosti přizpůsobení stanov našeho SVJ novému občanskému zákoníku bych se rád podíval, jak stanovy korespondují s prohlášením vlastníka. Problém je v tom, že výbor toto prohlášení (prý) nemá. Z diskusí na tomto portále jsem vyrozuměl, že prohlášení vlastníka můžu získat na katastru nemovitostí. To se mi však nedaří. Hledám na adrese http://nahlizenidokn.cuzk.cz/ a potom vyhledat stavbu. Stavbu najdu, ale prohlášení vlastníka ne. Můžete mi někdo navést, jak bych se mohl k tomu prohlášení proklikat? Jsem nejen právní, ale i počítačový začátečník. Děkuji za pomoc předem.
Jak to tedy je s úvěrem a dluhy předchozího vlastníka?
Navazuji na tuto diskusi.
Máme zde tuto situaci:
- Dům, děravá střecha, zatéká do posledních pater
- Dne 10.3.2014 shromáždění schválí novou střechu
- Dne 18.6.2014 výběrová komise vybere stavební firmu, která opravy provede, cena díla 3 mil. Kč
- Dne 10.7.2014 shromáždění schválí způsob financování střechy úvěrem u banky
- Dne 20.8.2014 SVJ získá od banky úvěr, SVJ podepíše s bankou úvěrovou smlouvu
Pročetl jsem starší dikuse a na tomto portálu jsou prosazovány tyto myšlenky:
Smluvní pokuty ve stanovách, aneb jak vyštípat z domu zlotřilé nájemníky
Představme si dům, a nemusí nutně ležet v sociálně vyloučené lokalitě, může dokonce stát v centru velkého města. Starousedlíci postupně odcházejí a byty dědí děti, které volné byty pronajímají nebo prodávají a realitky do bytů z celé republiky stěhují ty typy nájemníků, se kterými by nikdo nechtěl sousedit: celou noc hlučí, dělají v domě nepořádek, znečišťují společné prostory, ničí majetek, kradou, nepracují, žijí z dávek.
Výbor se nejprve snaží situaci zachránit apely na vlastníky těchto několika bytů, vlastníci ale na nářky ostatních obyvatel domu nereagují, neboť je jim jedno, co se v domě děje, vždyť v něm nebydlí.
Rozhodčí doložka ve stanovách
Zaregistroval jsem, že některá SVJ do stanov zavádějí rozhodčí doložky s řešením sporů u HK ČR. Jsou doložky ve stanovách SVJ platné a možné?
Režie v svj
Může mi prosim někdo poskytnout pomoc s objasněním následujícího v účetnictví roku 2014. Společenství vzniklo koncem roku 2013, v lednu 2014 jsme začínali.
- Přijaté záloh – Režie? co si pod tím mám v svj představit
- Náklady:
518 – ostatní služby; 521 mzdové náklady; 524 – sociální pojištění; 52× – osobní náklady ( je to odměna statutárnímu orgánu; 549 -jiné ostatní náklady; 54× – ostaní náklady; Výnosy: 602 – Tržby z prodeje služeb; 60× – tržby za vlastní výkony a zboží; 649 – Jiné ostatní výnosy; 64× – Ostatní výnosy. Analyticky:
pojištění domu
Rozpočítávají se částky pojištění domu a odpovědnosti SVJ podle počtu bytů nebo podle spoluvlastnických podílů?

Poslední komentáře