Ostatní

Poskytování odkladu úhrady je finanční službou

Vložil lake, 17. Březen 2015 - 7:34 ::

Poskytování odkladu úhrady je finanční službou. Je to již dávno potvrzeno Evropským soudním dvorem:

„Dodavatel zboží nebo poskytovatel služeb, který poskytne svému odběrateli odklad platby za účtovaný úrok z prodlení, poskytuje službu sjednání úvěru. Nicméně takovou službou není poskytnutí odkladu platby za úrok do okamžiku dodání.“
Rozhodnutí Evropského soudního dvora C-281/91 ze dne 27.10.1993 ve věci Muys en De Winter's Bouw

Jestliže SVJ sjedná s vlastníkem jednotky odklad úhrady jeho platby příspěvku na správu domu a naúčtuje mu zvýšení ceny o náklad SVJ na bankovní úvěr, jde ze strany SVJ o poskytování úvěrových služeb. Z toho pro nás plynou důležité závěry:

Navýšení fondu oprav

Vložil rskrbek, 16. Březen 2015 - 12:13 ::

Dobrý den, mam dotaz jak je to s navýšením fondu oprav.Koupily jsme byt v dome před cca 8lety.Nájemníci si odsouhlasily, že si nebudou brát půjčku na zateplení domu které stoji cca 13–15mil. a už maj od roku 1989 ušetřeno asi 2,5mil.Ted si odsouhlasily na schůzi navýšení fondu oprav o 30% aby si zbytek rychleji našetřily, což mi přijde naprosto nereálné, když vemu za kolik let maj jakou částku našetřenou a kolik ještě potřebují. Mam dotaz jestli družstvo musí předložit na základě čeho se rozhodlo zvýšit platby na fond oprav nebo stačí, že se předseda rozhodne a lidi mu to schválí.Přijde mi toto zvýšení nezdůvodné když vemu k čemu ho potřebují.

Doručovací adresa SVJ

Vložil xyz (bez ověření), 15. Březen 2015 - 10:15 ::

Doručovací adresa našeho SVJ je klasická adresa (město, ulice, č.p.),ale žádná kancelář, nebo poštovní schránka SVJ na této adrese není.Dokonce na této adrese nebydlí žádný z členů výboru(bydlí v jiných vchodech).Dopo­ručeně zaslaná pošta je prakticky nedoručitelná.

1. Lze v tomto případě vedle doručovací adresy napsat jména a adresy členů výboru?
  2. Kdo z členů výboru je oprávněn přebírat poštu adresovanou SVJ?

Splní se povinnost konání shromáždění SVJ(2000) když není usnášeníschopné ?

Vložil Petr12, 14. Březen 2015 - 17:56 ::

“SVJ(2000) musí alespoň jednou ročně konat shromáždění, to je schopné usnášení, jsou-li přítomni vlastníci jednotek, kteří mají většinu hlasů.” Nevíte, jestli povinnost konání je splněna i v případě, kdy shromáždění je řádně svoláno, vlastníci se sejdou, avšak nesejde se jich dost k tomu, aby bylo usnášeníschopné ?

Prohlášení vlastníka

Vložil kukula (bez ověření), 14. Březen 2015 - 14:15 ::

Vážení, prosím o polopatickou pomoc. Při příležitosti přizpůsobení stanov našeho SVJ novému občanskému zákoníku bych se rád podíval, jak stanovy korespondují s prohlášením vlastníka. Problém je v tom, že výbor toto prohlášení (prý) nemá. Z diskusí na tomto portále jsem vyrozuměl, že prohlášení vlastníka můžu získat na katastru nemovitostí. To se mi však nedaří. Hledám na adrese http://nahlizenidokn.cuzk.cz/ a potom vyhledat stavbu. Stavbu najdu, ale prohlášení vlastníka ne. Můžete mi někdo navést, jak bych se mohl k tomu prohlášení proklikat? Jsem nejen právní, ale i počítačový začátečník. Děkuji za pomoc předem.

Jak to tedy je s úvěrem a dluhy předchozího vlastníka?

Vložil KC (bez ověření), 14. Březen 2015 - 14:12 ::

Navazuji na tuto diskusi.

Máme zde tuto situaci:

1. Dům, děravá střecha, zatéká do posledních pater
  2. Dne 10.3.2014 shro­máždění schválí novou střechu
  3. Dne 18.6.2014 výběrová komise vybere stavební firmu, která opravy provede, cena díla 3 mil. Kč
  4. Dne 10.7.2014 shro­máždění schválí způsob financování střechy úvěrem u banky
  5. Dne 20.8.2014 SVJ získá od banky úvěr, SVJ podepíše s bankou úvěrovou smlouvu

Pročetl jsem starší dikuse a na tomto portálu jsou prosazovány tyto myšlenky:

Smluvní pokuty ve stanovách, aneb jak vyštípat z domu zlotřilé nájemníky

Vložil KC (bez ověření), 14. Březen 2015 - 12:48 ::

Představme si dům, a nemusí nutně ležet v sociálně vyloučené lokalitě, může dokonce stát v centru velkého města. Starousedlíci postupně odcházejí a byty dědí děti, které volné byty pronajímají nebo prodávají a realitky do bytů z celé republiky stěhují ty typy nájemníků, se kterými by nikdo nechtěl sousedit: celou noc hlučí, dělají v domě nepořádek, znečišťují společné prostory, ničí majetek, kradou, nepracují, žijí z dávek.

Výbor se nejprve snaží situaci zachránit apely na vlastníky těchto několika bytů, vlastníci ale na nářky ostatních obyvatel domu nereagují, neboť je jim jedno, co se v domě děje, vždyť v něm nebydlí.

Rozhodčí doložka ve stanovách

Vložil KC (bez ověření), 14. Březen 2015 - 12:23 ::

Zaregistroval jsem, že některá SVJ do stanov zavádějí rozhodčí doložky s řešením sporů u HK ČR. Jsou doložky ve stanovách SVJ platné a možné?

Režie v svj

Vložil vlastník nebytové jednotky (bez ověření), 13. Březen 2015 - 21:21 ::

Může mi prosim někdo poskytnout pomoc s objasněním následujícího v účetnictví roku 2014. Společenství vzniklo koncem roku 2013, v lednu 2014 jsme začínali.

1. Přijaté záloh – Režie? co si pod tím mám v svj představit
  2. Náklady:

518 – ostatní služby; 521 mzdové náklady; 524 – sociální pojištění; 52× – osobní náklady ( je to odměna statutárnímu orgánu; 549 -jiné ostatní náklady; 54× – ostaní náklady; Výnosy: 602 – Tržby z prodeje služeb; 60× – tržby za vlastní výkony a zboží; 649 – Jiné ostatní výnosy; 64× – Ostatní výnosy. Analyticky:

pojištění domu

Vložil janica, 13. Březen 2015 - 12:45 ::

Rozpočítávají se částky pojištění domu a odpovědnosti SVJ podle počtu bytů nebo podle spoluvlastnických podílů?

Syndikovat obsah