Ostatní

Odmítání plnit závazky z kupní smlouvy

Vložil Miro, 3. Březen 2015 - 10:22 ::

Vážení, prodejce – obec se zavázala v kupní smlouvě k tomu, vydá i společný majetek ve společných prostorech (členům SVJ). Bývalé vedení MČ tvrdilo, že jej vydalo i když to ani nemohlo učinit (majetek tam vůbec nebyl). Současné vedení MČ tvrdí – o změnu, že vydání by je stálo cca 300 000 Kč a že někteří nájemci (jsme majitelé) s tím (že nám ho nevydali) stále nesouhlasí. Rovněž tak odmítají provést vyúčtování přeplatku nájemného -po rozhodnutí KÚ o nabití vlastnictví. Neustále tvrdí, že ho provedli. SVJ zaslalo vyúčtování za dobu SVJ s tím, že v uvedené částce, kterou jsem údajně zaplatil SVJ má být i přeplatek z nájemného uhrazeného MČ. Dále jsou tam vyjmenovány náklady za dobu existence SVJ(po měsících. Dle sdělení minulého i současného vedení MČ jsem vyúčtování za přeplatek nájemného uhrazeného MČ obdržel. To, že se jedná o jakýsi součet plateb hrazených MČ a SVJ je prý v pořádku. Stejne jako to, že z jimi uvedené platby prý odečetli náklady a poplatky MČ. Správcovská firma (vede pro ně i účetnictví) účetnictví) tvrdí, že oni vědí, jaké poplatky a v jaké výši byly ze mnou uhzareného nájemného odečteny, ale mně to nedají! Výsledná suma je je správně a jsem povinen uhradit nedoplatek. SVJ již zaslalo předžalobní výzvu. Opírají se dokonce o to, že platba, kterou jsem uhradil (dle jejich vyúčtování byla uhrazena v řádném termínu z převodu přeplatku nájemného) – jsem uhradil s 6 měsíčním spožděním. Paradoxně sami při vyšetřování toho, že nezaúčtovali provedené platby „dokladovali“, že platby byly zaúčtovány řádně a ne až s 6 měsíčním spožýděním. SVJ to vyřešila tím, že místo dokladování zaslal novou předžalobní výzvu, kde se už o pozdním uhrazení nezmiňuje!!!!

Plíseň v ložnici

Vložil Def, 3. Březen 2015 - 7:25 ::

Dobrý den,

bydlíme ve starém, nezateplené cihlovém domě, v 5. patře. Na jedné stěně ložnice se nám v zimě dělá plíseň. Plíseň běžně odstraním savem, ale rád bych udělal něco i pro prevenci. Větrání bohužel nepomáhá, tato stěna je příliš daleko od okna a prostě zde není možné zajistit proudění vzduchu. Zateplení domu zatím nepřipadá v úvahu. Nábytek jsem dal již cca 10cm od stěny, a stále to nestačí. V místnosti již používám elektronický odvlhčovač (za cca 4500,– Kč), který pomáhá, ale jeho dosah není podél celé stěny.

Říkal jsem si, že bych u nejkritičtějších míst instaloval větrák, který by se pravidelně každých 10 minut spínal a zajišťoval pohyb vzduchu. Co myslíte, zlepší tento vyvolaný pohyb vzduchu výskyt plísní?

přílepek do stanov

Vložil yorsian, 2. Březen 2015 - 20:49 ::

dobrý den ,nyní u nás nastala situace kdy se mění stanovy a výbor se snaží propašovat do nich různé přílepky. jedná se např. o to že máme pejska a venčíme ho na společné zahradě patřící SVJ. ve starých stanovách nic o zákazu venčení psů či kouření není a v návrhu nových ano. pokud by tato nová verze prošla ,může mi skutečně svj zamezit vstup na zahradu se psem? jsem asi 15-ti procentní vlastník . pokud půjdu na zahradu se psem a zapálím si při tom cigaretu , má SVJ nějakou moc mě v tomto omezovat ? ( samozřejmě po psovi uklízíme a navíc se zdarma staráme o údržbu části zahrady.

Může být SVJ členem jiné právnické osoby?

Vložil KC (bez ověření), 2. Březen 2015 - 18:11 ::

Studuji publikaci Vlastnictví a věcná práva, na str. 99 věta druhá se uvádí, že SVJ má zakázáno být členem nebo společníkem jiných právnických osob – můstkem k tomuto závěru má být omezení v podobě zákazu podnikání. Nevím, zda věta není jen nevhodně formulována bez domyšlení možných chybných interpretací, ale jak to tedy je? Pokud by SVJ nemohlo být členem jiných právnických osob, nemohlo by být ani členem zájmových spolků typu SČMBD či SMBD?

Změna názvu svj

Vložil KláraŠ, 2. Březen 2015 - 10:42 ::

Dobrý den,

ráda bych se zeptala, když některá svj musí změnit název dle NOZ, musí se název nejdříve upravit ve stanovách a poté až nahlásit tuto změnu do příslušného rejstříku, nebo lze nejdříve nahlásit změnu názvu rejstříku a poté až tuto úpravu provést ve stanovách, kde lhůta končí až v roce 2016, zatímco lhůta u změny názvu končí už tento rok.

Děkuji za vyjádření

Platby úvěrů v SVJ z Fondu oprav

Vložil Pub (bez ověření), 2. Březen 2015 - 2:23 ::

Dobrý den,

Jsem v SVJ, kde se zrenovoval výtah (byl a jsem členem SVJ od počátku). SVJ platí splátky za úvěry (na výtah a zateplení) z „frndu oprav“, který se naplňuje cca 30 Kč/m2 každo-měsíčně (snad) od každýho kajícníka.

Podle mně dostupných informací, SVJ ale po nikom odcházejícím ze SVJ, nežádá žádný příslušný doplatek za úvěry – zřejmě proto, že ani žádné dlužní úpisy nemá (jestli je má u ostatních spoluvlastníků to nevím, ale já jsem NIC nepodepsal. Pouze jsem byl členem SVJ když se to schvalovalo – tedy schválila se „akce zateplení“ a finacování akcí se mělo samosebou platit z „FO“. A platí se z FO).

NOZ § 1177 - výkladová praxe

Vložil desiree, 1. Březen 2015 - 23:43 ::

(2) Vlastník jednotky oznámí bez zbytečného odkladu osobě odpovědné za správu domu změny v počtu osob, které mají v bytě domácnost a bydlí v něm po dobu, která činí v souhrnu nejméně tři měsíce v jednom kalendářním roce. To platí i tehdy, přenechal-li vlastník jednotky byt k užívání jiné osobě; v takovém případě oznámí i jméno a adresu této osoby.

DOTAZ: v našem SVJ majitelka pronajímá byt. jednotku. V jednotce bydlí 8 osob. Uživateli jednotky je tedy všech 8 osob? Je tedy majitelka dle zákona povinna oznámit jména a adresy všech osob?

reklamace po 5 letech

Vložil Anonymous, 28. Únor 2015 - 23:25 ::

Před 5–6 lety ,kdy byl ve výboru jeden vlastník, se prováděli různé práce i nepráce na které jsou vystaveny faktury. Nejsou ani smlouvy , ani rozpočtové listy nic ani neexistují žádné zápisy. Dá se proti tomu nějak napadnout tyto práce-nepráce? i když to bylo v roce 2009 a 2010? Chceme se do toho pustit až teď protože jsme vady a dost velké zjistili letos.Děkuji Marta

Nadměrný hluk z bytové jednotky

Vložil Zdenek (bez ověření), 28. Únor 2015 - 20:21 ::

Dobrý den, v našem domě máme problém s dvěma vlastníky bytových jednotek. Jeden si stěžuje na nadměrný hluk, který je z bytu nad ním. Údajně si vlastník tohoto bytu zřídil v jednom z pokojů posilovnu pro vlastní účely a cvičením prý je ruší – padají činky, různé rány od posilovacích strojů apod. Stěžovatel chce po výboru SVJ, aby toto řešil. Jak postupovat, je toto vůbec povinností výboru? Mj. majitel bytu s údajnou posilovnou, už byl předsedou výboru upozorněn, aby se bral ohled na ostatní vlastníky. Oba byty jsou v osobním vlastnictví, rušení není v době nočního klidu.

Odkoupeni druzstevniho bytu do sveho vlastnictvi

Vložil Pavel (bez ověření), 27. Únor 2015 - 22:32 ::

Dobry den,

rodice bydli asi 30 let v druzstevnim byte. Bytovka ma 8 bytu a nejake nebytove prostory, ktere jsou pronajimany pro podnikatelske ucely (kancelare). 7 bytu si ostatni clenove jiz odkoupili do sveho vlastnictvi drive, rodicu byt a nebytove prostory vlastni stale bytove druzstvo. Nasi se rozhodli az zacatkem minuleho roku 2014, tedy po zmene OZ, ze si byt koupi do sveho vlastnictvi take. Zaplatili vypoctenou odkupni cenu druzstvu (asi 10.000 Kc) a nyni stale cekaji, uz rok na prevod vlastnictvich prav. Rodice uz nevi co pro to mohou dal delat, vubec tomu nerozumi, jsou senilni a ja bych jim s tim rad pomohl. V techto zalezitostech jsem jak ryba na suchu, ale co jsem zatim zjistil, tak ze je asi problem v tom, ze neni zalozene spolecenstvi vlastnikum, ktere je povinne. Cetl jsem, ze to je povinnost a pokud se nezalozi, jsou blokovane jakekoliv zmeny v katastru nemovitosti.

Syndikovat obsah