Ostatní
Smlouva o účetnictví
SVJ uzavírá smlouvu o vedení účetnictví nebo příkazní smlouvu?
Nebytový prostor garáž
Dobrý den, v našem objektu jsou 2 patra garáží. Zatímco –1 je řešený jako bytový prostor garáže v –2 jsou označeny jako nebytový prostor. Vlastníci kteří vlastní parkovací stání v –2 tvoří společně 17% hlasů z celku. Způsobuje nám to problém že pokud se tito vlastníci nedostaví na schůzi společenství, společenství nemá většinu není usnášeníschopné. Dá se nějak ve stanovách pořešit např. aby těch 17% hlasů měli automaticky ti kteří se dostaví? Varianta převedení na bytový prostor nepřipadá v úvahu protože na 100% bychom se nikdy při naší velikosti nesešli.
Voba členů výboru
Dobrý den.
Obracím se na návštěvníky tohoto portálu s dotazem, zda při volbě členů výboru se počítají hlasy i volených členů samotných pro sebe?
Za odpověď předem díky. K.
Funkční období člena výboru
Dobrý den. Rád bych se zeptal, jak dlouho může být jedna osoba ve funkci člena výboru?.Dle stanov je naspáno, že funkční období je 5 let a dále jsem nic nenašel. Jeden právník mi řekl, že ze zákona nemůže být jedna osoba členem výboru více jak 10 let v kuse. Bohužel jsem zapomněl, o co se výklad tohoto právníka opíral. Nemůžete mi prosím odpovědět někdo, kdo se vyzná v dané problematice? Za odpověď předem děkuji. K.
Pověřený vlastník dle stanov - nově zvolený předseda
Dobrý den,
dle stanov za naše společenství vlastníků jedná navenek pověřený vlastník, který je i zapsaný v OR. Na poslední schůzi odstoupil a byl nově zvolen předseda (takto je to uvedeno v zápisu). Chci se zeptat, zda soud takto změnu zapíše, když ve stanovách je uveden pověřený vlastník (dle nového zákona je ale statutárním orgánem předseda).
Druhá otázka – na soud stačí podat
- formulář s návrhem na změnu (vymazávaný pověřený vlastník a zapisovaný předseda)
- prohlášení nově zvoleného předsedy s úředně ověřeným podpisem
PENB Co na to říkáte?
Nepřišlo to trochu pozdě? Co ti, kteří už tento rok PENB uhradili? http://www.novinky.cz/…ronajmu.html
Co je možno zaplatit ze záloh
Dobrý den, prosím o radu a předem děkuji za odpovědi. Jsme povinni zaplatit za neoprávněný odběr elektřiny a protože to nemůžeme uhradit ze záloh (nepočítali jsme s tím), tak 5 bytů souhlasilo se zaplacením z vlastní kapsy a ostatní 2 byty samozřejmě ne (oni nic neprovedli (ale my také ne), tak nic platit nebudou. Podali jsme trestní oznámení Policii ČR na neznámého pachatele. Můžeme jim argumentovat s tím, že toto musí uhradit sami, když na to nejsou peníze? A čím toto máme doložit, aby to bylo správné?
Jaké zákony je třeba znát?
Jaké zákony v souvislosti s SVJ je třeba znát?
1. občanský zákoník, z něj konkrétně:
- právnické osoby § 118 – § 209
- bytové spoluvlastnictví § 1158 – § 1219
- ještě něco?
2. zákon o obchodních korporacích – netřeba (?)
3. zákon o veřejných rejstřících
4. zákon č. 67/2013 Sb.
5. vyhláška č. 372/2001 Sb.
6. nařízení vlády č. 366/2013 Sb.
7. ještě něco?
Pojmosloví SVJ
Našla by se dobrá duše, která by mi vysvětlila níže uvedené pojmy? Opsal jsem je z dnešní diskuse zde na portálu.
- předpis krátkodobých záloh na správu domu
- předpis dlouhodobých záloh na správu domu
- příspěvek
- příspěvek na správu
- záloha na příspěvek
- záloha na příspěvek na správu
- příspěvek do fondu
- záloha na opravy a údržbu
hlasování mimo zasedání
§ 1210 NOZ říká: (1) Není-li svolané shromáždění způsobilé usnášet se, může osoba, která je oprávněna shromáždění svolat, navrhnout v písemné formě do jednoho měsíce ode dne, na který bylo zasedání svoláno, aby vlastníci jednotek rozhodli o týchž záležitostech mimo zasedání.
Je toto možné uplatnit i na hlasování, které nebylo na pozvánce, ale shromáždění jej hlasováním na program zařadí?
Děkuji
staarman

Poslední komentáře