Ostatní
způsob rozúčtování nákladů tepla
Dobrý den, chci se zeptat na toto. Od ledna 2015 máme povinně nainstalovány indikátory na radiátorech. Otázka zní jakým způsobem budou rozúčtovány náklady na teplo za rok 2015 , když neproběhla žádná schůze SVJ, resp. nebylo projednáno jak se bude účtovat ? Za rok 2014 byla základní složka 100%, spotřební 0 %. Děkuji Ijáček
Prohlášení vlastníka
Jsem vlastník jednotky v SVJ(2000). V dislusních příspěvcích na tomto portálu často čtu „záleží na tom, co máte napsáno v prohlášení vlastníka,“ nebo „podívejte se do prohlášení vlastníka“ a pod. Prohlížím doklady, které mám k jednotce schované, ale žádné „Prohlášení vlastníka“ nenacházím. Našel jsem ale „Smlouvu o převodu družstevního bytu do vlastnictví člena družstva.“ Asi to není totéž, protože smlouva se v části pravidel pro přispívání spoluvlastníků domu na výdaje také odvolává na prohlášení vlastníka.
Může mi někdo poradit, na koho se mám obrátit, abych si prohlášení vlastníka (domu) opatřil? Mám na mysli prohlášení vlastníka domu, který prohlášením rozdělil své právo k domu a
Užívání společných prostor
Dobrý den, součástí společných prostor v domě (SVJ) je místnost označená Sklad. Nyní si v této místnosti začínají spolumajitelé odkládat svoje nepotřebné věci. Místnost je velká, věcí se tam vejde hodně. Argumentují tím, že každý spoluvlastník si tam může uskladnit svoje věci, zdarma, na jak dlouho chce. Nikdo to nemusí schvalovat, nikoho neomezují v právech spoluvlastníka, protože to můžou udělat všichni. Moc se v tom nevyznám, každý byt má svůj sklep a dělat si v domě odkladiště ve společných prostorách se mi nelíbí. Jde s tím něco udělat? Výbor SVJ o tom ví, je to prý v pořádku.
indikátory (IRTN) ve společných prostorách ?
Nevíte někdo, prosím, jak je to s indikátory topných nákladů na radiátorech ve společných prostorech, třeba v kočárkárnách, je třeba je instalovat, nebo tyto prostory prostě pominout a celkové náklady pro celý dům rozúčtovat jednotlivým bytům podle jejich náměrů ? (tzn. že kdo více topí v bytě, platil by fakticky více i za společné prostory)
účtování jídlo
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda je možné zaúčtovat v SVJ nějaké jídlo které bylo nakoupeno, když se dělala rekonstrukce domu, kterou si dělali majitelé bytů sami? Případně jak to zaúčtovat? Děkuji
Akustická izolace mezi byty a právní souvislosti
Nemáte někdo zkušenosti s uplatňováním záruky ve vztahu k nízké vzduchové neprůzvučnosti mezibytových stěn v novém bytovém domě, a to právními prostředky?
Tato vada je velmi specifická, protože se jedná se o neodstranitelnou vadu společné části domu v podílovém spoluvlastnictví. To podmiňuje následné právní řešení této vady.
Nevíte, zda neexistuje nějaký judikát v této věci?
Vznik a zánik funkce, členství ve výboru.
Dorbý den, prosím o radu související se zápisem do rejtříku.
Starému výboru končil mandát 14.12. 2014.
Členové nového výboru byli zvoleni ale už 8.12.2014 na shromáždění. V přestávce tohoto shromáždění proběhla i 1. schůze nového výboru a členové výboru byli zvoleni do svých funkcí.
Dotaz zní: Kdy zanikne členství a funkce starého výboru a kdy vznikne členství ve výboru nových členů a kdy jejich funkce v novém výboru – pro potřeby zápisu změny do rejstříku? Děkuji.
Správa domu
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, výbor nyní po schválení shromáždění vyměnil správce domu a ten má zajišťovat i vedení účetnictví, ale nemá na to živnost.Může to správce vykonávat třeba externě a účtovat nám za tyto služby paušál? Ve smlouvě o správě je napsáno, že vede účetnictví a zpracovává daňové přiznání ne že to za něj bude dělat někdo najatý. Je to v pořádku? Děkuji za radu i názor
pojistná smlouva
Musí být rozsah pojistné smlouvy, výše pojistného a výběr pojišťovny odsouhlasen na shromáždění vlastníků? Ve stanovách to nemáme, jen výbor má ve stanovách, že rozhoduje o uzavírání smluv na pojištění domu.
VŘ na pojištění domu
Vypisovali jste jako výbor SVJ výběrové řízení na pojištění domu a SVJ?

Poslední komentáře