Ostatní

Kooptace dle NOZ 89/2012 Sb., a volba náhradníků dle ZOVB č. 72/94 Sb.

Vložil statutár, 30. Červen 2015 - 14:23 ::

Nedal by se význam kooptace dle NOZ 89/2012 Sb. přirovnat k čl. VI-Orgány společenství § 9 z.č. 72/94 Sb o náhradnicích? Pokud ne, jaký je mezi tím rozdíl? Děkuji předem za komentáře.

z exekuce a dražby bytu SVJ jako navrhovatel- nedostalo nic

Vložil AD (bez ověření), 29. Červen 2015 - 11:23 ::

SVJ podalo žalobu na neplatiče na dluh zajištěný směnkou, soud rozhodl rychle cca v řádu 2–3 měsíců platebním příkazem, neuhrazeno; nařízena exekuce exekutor exekutoroval, vše se táhlo cca 3 roky (takže to nejde skutečně tak rychle jak mnohdy vidíme v tv) dluh narůstal z původních 28000 na 140 tis, první dražba neúspěšná – přestávka 1/2 roku druhá úspěšná, ale dluh uhrazen SVJ nebyl zřejmě vše šlo na vrub umoření hypoteky bance a exekutorovi, během tohoto období jsme podali další žalobu na úhradu dluhu, který postupně narůstal tentokrát bez směnky – 2,5 roku se nic nedělo, pak náhle přišel od soudu dopis do x dní zaplaťte soudní poplatek jinak soud věc odloží- zaplatili jsme a zase se nic neděje; a nyní návrat k prvnímu dluhu – v současnosti došel návrh od exekutora na zastavení exekuce pro nemajetnost dlužníka co nyní máme dělat? na poplatcích za právníky a soudní poplatky jsme zaplatili skoro stejnou částku jak byl původní dluh, po celou dobu dlužníci neplatili takže původní dluh narostl cca na 140000 podali jsme druhou žalobu, která dopadne zhruba stejně.

příslušnost soudu (OS/KS) k podání žaloby SVJ na vlastníka (neplacení služeb a příspěvků na správu domu)

Vložil lucy0004, 29. Červen 2015 - 10:40 ::

Dobrý den,

prosím, můžete mi poradit, ke kterému soudu správně SVJ podává žalobu na vlastníka? měla jsem za to, že v 1. stupni by měl být věcně příslušný obvodní/okresní soud a místně dle bydliště vlastníka. Nicméně jsem narazila na tento článek, který odkazuje na judikaturu NS, podle které by snad měl být v prvním stupni příslušný krajský soud??? viz:

http://www.epravo.cz/…u-91877.html

Společná garáž průchozí (stání-15 spoluvl.=sam.jednotka) -náklady provozu

Vložil karoli (bez ověření), 28. Červen 2015 - 14:30 ::

SVJ 2007 novost., garáž (G) je samostatná jednotka –15 spoluvlastníků, t.č. průchozí – do sklepů, kolárny a bezpardónu se zde konají shromáždění(1,5–2,5 hod. 1–2×/R)má tato G jednotka ve vyúčtování záloh náklady na G-elektřina=osvětlení při vstupu, G-úklid, G-servis vrat, + podílově ostatní náklady: pojištění, el.spol.prostory, smluvní správce, výbor, servis?, provoz.nákl.os­tatní, údržba zeleně(vlastník město). Je možné odsouhlasit všemi 15 spoluvlastníky G, aby byla G zamknuta s předáním klíčů vlastníkům 7 sklepů, přístup do kolárny je možný odjinud (zkratka přes G) no a shromáždění v blízké restauraci.

zmocnění společného zástupce

Vložil Jiří (bez ověření), 27. Červen 2015 - 14:16 ::

V občanském zákoníku v § 1185 odstavec 2 je stanoveno: Spoluvlastníci jednotky zmocní společného zástupce, který bude vykonávat jejich práva vůči osobě odpovědné za správu domu. Jak postupovat v případě, když spoluvlastníci nezmocní společného zástupce? Konkrétně se jedná o dva spoluvlastníky, první vlastní 5/6 jednotky, druhý vlastní 1/6 jednotky. Nikdo z nich ani nikdo jiný v bytě nebydlí! První vlastník přispívá ve stanovené (plné) výši na správu domu a pozemku a platí zálohy na plnění spojená nebo související s užíváním bytu (služby). Je nutné komunikovat s oběma spoluvlastníky, např. oběma posílat pozvánky na shromáždění? Poznámka: každý bydlí jinde, dokonce v jiném městě.

prislib prevodu s terminem do 1 r POKROK SBD

Vložil veronika sm (bez ověření), 27. Červen 2015 - 11:58 ::

Dobry den, prosim o radu. Jsem nebydlici clen SBd Pokrok,s nejstarsim clenstvim.Byl mi nabidnut byt k odkupu za cl. vklad 2mil. czk. Na byt zadam hyp. uver, (s tim, ze byt okamzite prevedu do OV) kt. mi sice banka prislibila, ale SBD mi vystavilo potvrzeni o moznosti budouciho prevodu do vlastnictvi BEZ jakehokoliv data (banka trva na term. Zavazku 1r.). Kdyz jim vysvetlim,ze takoveto potvrzeni neni dostacujici, tvrdi mi, ze vsem ostatnim stacilo, a oni ze se nemohou zarucit za katastr a jejich banku…Mate s tim prosim nekdo zkusenost, poradte, jak na SBD, aby zneni potvrzeni zmenili… Mam male miminko, zijeme v dvougarsonce a nemame pod polstarem tolik penez, abychom nepotrebovali uver.

LIKVIDACE, ZÁNIK SVJ a nasledna pravni forma/stav - prakticke zkusenosti

Vložil flexi, 27. Červen 2015 - 1:05 ::

Dobry den,

ma zde nekdo prakticke zkusenosti s likvidaci SVJ (zalozeno podle ZoVB) ve verejnem rejstriku SVJ. Jedna se o pripad nucene likvidace, kdy likvidacni rizeni naridi rejstrikovy soud z duvodu vadne zapsanych ruznych nalezitosti (vznik SVJ, trvale nedolozene listiny na vyzvu RS, podvodne notarske zapisy, etc.) a trvaleho porusovani zakonnych povinnosti pravnicke osoby.

Dale me zajima jake jsou v soucasnoti pravni moznosti-formy po likvidaci SVJ u bytoveho domu s XX jednotkami (bytove, nebytova).

Predem dekuji. Hezky den, flexi

Pokud soud zruší rozhodnutí soudu

Vložil Dan Klapka (bez ověření), 26. Červen 2015 - 17:16 ::

Soud zrušil rozhodnutí shromáždění ohledně výše odměn členům výboru. Budou muset tito členové veškeré tyto odměny vrátit? Popř. můžeme toto vymáhat soudně jako bezdůvodné obohacení?

Podíl na fondu oprav z věcného břemene

Vložil jk (bez ověření), 26. Červen 2015 - 13:37 ::

V našem domě má elektrorozvodná firma velkou místnost – trafostanici (zhruba 16m2) se samostatným vstupem z ulice. Stavební firma, která dům stavěla, podepsala s elektrárnami smlouvu, že trafostanici budeme mít jako věcné břemeno bezplatně po dobu 40 let (z nich uběhlo teprve asi 15). Za trafostanici však nepřispívají ani do fondu oprav, přitom když bych neopravoval střechu domu, do trafostanice bude zatékat atd. Domnívám se, že „bezplatně“ se týká nájmu, nikoli provozních nákladů s tím spojených (fond oprav). Někdo mi navíc říkal, že nový občanský zákoník toto stanoví, takže ujednání o bezplatnosti je navíc neplatné. Může někdo poradit?

Užívání společných prostor

Vložil nitram.most, 25. Červen 2015 - 7:22 ::

Výbor SVJ vedený většinovým vlastníkem odpírá ostatním vlastníkům či nájemcům užívat společné prostory vedené na Katastru nemovitostí jako prádelna, žehlírna, sušárna, kočárkárna, kola, půda. Žádné usnesení výboru v tomto smyslu nebylo přijato. Prosím o radu jak se domoci nápravy. Děkuji.

Syndikovat obsah