Ostatní
Stanovy
Dobrý den.
Dívala jsem se do rejstříku Společenství vlastníků na stanovy různých SVJ, které vkládají do Sbírky listin. Hlavně mě zajímala společenství vzniklá v r. 2009, jako naše.
Nechápu význam některých vět – jako např. – Zaváže-li se společenství vlastníků podílet se na ztrátě jiné osoby, hradit její dluhy nebo je zajistit, nepřihlíží se k tomu.
Nebo – Společenství vlastníků může nabývat majetek a nakládat s ním pouze pro účely správy domu a pozemku. K právnímu jednání, kterým společenství vlastníků zajistí dluh jiné osoby, se nepřihlíží.
Předávání funkce pověřeného vlastníka
Dobrý den, chci se zeptat, je-li, případně podle kterého zákona, nějaká zákonná lhůta na předání podkladů k vykonávání funkce pověřeného vlastníka? Dále je-li někde vyjmenováno, co vše se musí předat? Patří pod to i předpisy plateb jednotlivých bytových jednotek? Děkuju za odpověď.
Jakou sazbu DPH budu platit?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, už několik let vlastníme starou kotelnu, kterou jsme se před 3 lety rozhodli přestavět na bytový dům o 4 bytových jednotkách, se sklepením a garáží. Můj dotaz zní jaké poplatky se na nás vztahují? Jestli se tohle zahrnuje do novostavby ,když předtím to nebyl objekt obydlený ,či jestli se na nás vztahuje alespoň snížené DPH? Děkuji za odpověď.
Je pronajímatel poskytovatelem služeb také u elektřiny a plynu? (zákon č. 67/2013 Sb.)
Podle § 2 zákona č. 67/2013 Sb. je pronajímatel poskytovatelem služeb vůči jeho nájemci, v § 3 jsou pak příkladmo vyjmenovány nejběžnější služby.
Zákon č. 111/2006 Sb. o hmotné nouzi v § 34 (doplatek na bydlení) však speciálně rozlišuje úhrady za služby spojené s užíváním bytu (opět je v zákoně demonstrativní výčet: vytápění, voda, společná elektřina atd.) a úhradu prokazatelné nezbytné spotřeby energií (dodávky a spotřeby elektrické energie a plynu).
Úřad práce ve svém oznámení adresovaném příjemci doplatku na bydlení rozhodl, že částky na zálohách za elektřinu a plyn nemůže zohlednit, jelikož nemá k dispozici veškeré doklady potřebné k zohlednění nákladů za dodávku elektřiny a plynu a požaduje dodání smlouvy s dodavateli. Nad rámec písemného rozhodnutí úřednice sdělila, že úřad de facto vyžaduje přepsání elektřiny a plynu na nájemce, aby byl smluvní stranou s obchodníkem s elektřinou a plynem (protože v daný moment je smluvní stranou s obchodníkem pronajímatel, který úhrady za energie přeúčtovává nájemci).
Poplatek za svoz odpadu
Dobrý den, odstěhovala jsem se z bytu rodičů na Praze 14, který spravuje SVJ a kde mám stále trvalé bydliště. Rodiče mě už odhlásili z provozních poplatků za byt (výtah, úklid atd.).
Obsahují tyto poplatky i poplatek za svoz odpadu? Nebo za mě SVJ stále svoz za odpad platí dle trvalého bydliště?
Jestliže ne, lze zjistit, zda mám nějaký dluh na svozu odpadu?
A poslední otázka, lze poplatek za svoz odpadu hradit nezávisle na místě bydliště (zatím se nechci hlásit na adresu nynějšího bydliště).
Předem děkuji za odpověď.
Jednotka ve spoluvlastnictví a § 1185/2 NOZ
Zdravím, prosím o Vaše názory.
A/ Jednotka má X spoluvlastníků, podíly různě velké.
Otázka: Případný pronájem této jednotky (společné věci) je:
- „běžnou správou“ dle § 1128 NOZ, tedy rozhodují spoluvlastníci jednotky většinou hlasů?
- „významnou záležitostí týkající se společné věci“ dle § 1129, tedy k rozhodnutí je třeba dvoutřetinové většiny hlasů spoluvlastníků jednotky?
- „zatížením společné věci“ dle § 1132, tedy k rozhodnutí je třeba souhlasu všech spoluvlastníků jednotky? (Argument: Zmiňuje-li § 1132 zatížení společné věci, může jít o jakékoliv právo k věci cizí, např. zástavní právo, věcné břemeno/služebnost – ale může jít i o obligační zatížení, např. nájem, pacht, výměnek.)
Úrok z prodlení
Při vydání rozhodnutí je žalovaný povinen uhradit částku XYZ spolu se zákonným úrokem z prodlení. Je vyčísleno deset měsíců jednoho roku,tj. deset údajů:
% z částky ABC (služby+správa) od – do.
Konečná suma úroku z prodlení není uvedena ani u dílčích deseti měsíců, ani za všech deset měsíců. Žalovaný je povinen si tento úrok z prodlení sám vypočítat? Ve vyúčtování služeb je vykázán přeplatek. K prodlení zálohových úhrad nedošlo (předpis služeb a správy je dán jedinou částkou, úhrada prováděna dvěma platbama=služby+správa).
Minimální počet členů výboru
Dobrý den,
jaký je dle platné legislativy možný min. počet členů výboru? Lze do stanov uvést 2, nebo musí být min.3? Děkuji Líba
Reklamace právních služeb
Na tomto portálu je přítomno mnoho nářků nad kvalitou advokátů, v poslední době jsem zde zaznamenal mnoho zoufalých poptávek na schopného právníka. Shodou okolností jsem také vyhledal advokátní službu, a to přímo přes vyhledávač ČAKu, kde jsem zadal zaměření 03 bytové právo (vlastnictví, nájem, SVJ) v Praze (oblasti zaměření advokáti sami hlásí ČAKu, jde tedy o vědomé prohlášení, že se advokát danou oblastí práva zabývá). Vybral jsem advokátku, o které poskytl dobré reference lektor letos na jaře přednášející pro Jednotu českých právníků o změnách v SVJ podle NOZ.
Odměny - revizní komise, revizor
Dobrý den, již několik let u nás v SVJ funguje 1 osoba zvolená Shromážděním jako revizor. Při poslední schůzi se ale rozhodlo, že revizor bude dostávat odměny stejně jako výbor. Jelikož je výbor zapsán v OR, nepotřebuje žádnou smlouvu apod., aby mohl odměny dostávat. Jak je to ale s revizorem? V obchodním rejstříku totiž zapsaný není. Pouze v zápisu ze Shromáždění je uvedeno, že byl zvolen a byla mu schválena odměna. Nerada bych mu odměnu odepřela, ale na druhou stranu se nechci dostat do problémů, že jsme vyplatili odměnu na základě ničeho. Neřešil jste už někdo tento problém?

Poslední komentáře