Ostatní
Pomáhat a chránit
Už zde někomu „Pomáhat a chránit“ skutečně pomohli a ochránili ho? Pokud ano, jak docílil toho, že byl úspěšný? Často se zde doporučuje obrátit se na „Pomáhat a chránit“, nepíše se zde, jaký to přineslo výsledek, což budí jisté podezření stran účinnosti takového kroku. Děkuji.
Trtina
Platba předepsaných záloh po splatnosti
Dobrý den, může mi prosím někdo poradit, jak zaúčtovat platbu předepsaných záloh za účetní období 2014 a to za měsíc prosinec, která byla uhrazena po datu splatnosti v lednu roku 2015? Je možné tuto platbu zahrnout do roku 2014 jako příjmy příštích období? Za kvalitní poradu děkuji.
SVJ - služby
Dobrý den. Doufám, že mým příspěvkem nikoho nepobouřím. Jsme SVJ ze zákona vzniklé v r. 2008 a nemohu říct, že by se nám špatně žilo, umíme se v klidu domluvit např.každá bytová jednotka má své vlastní plynové vytápění. Domluvili jsme se na tom, že budeme provádět kontrolu rozvodu plynu každý rok, jak ve společných částech domu, tak i uvnitř bytových jednotek a na kontroly rozvodů uvnitř.bj. platíme zálohu. ( Máme strach, plyn se svinstvo a ne každý se chová zodpovědně, takže z bezpečnostních důvodů to prostě u nás chodí takto.) Na faktuře je cena za kontrolu společných prostor, tato částka jde z peněz na správu domu, tzv.FO, další částka na fa. uvedená se pak rozpočítá majitelům BJ.
nový právní předpis z.č.104/2015 Sb.
Dnem 1.1.2016 nabývá účinnosti nový zákon č. 104/2015 Sb.,kterým se mění zák. č. 67/2013 Sb. a zák. č.458/2000Sb. V zák.č.167/2013 Sb. se mění §2 písm.a)bodě 2 a písm.b) a § 6 . V něm se mluví o instalaci stanovených měřidel podle zákona o metrologii. Tisíce bytů, možná desetisíce, však nemají instalovány měřidla dle zákona o metrologii , ale jakési poměrové indikátory. Jak bylo diskutováno nejen v tomto foru, toto nejsou měřidla, ale jakési ukazatele něčeho. Co tedy s tím? Budeme si muset po 1.1.2016 nainstalovat na radiátory certifikovaná měřidla?
Co si reálně počít s nekonečným dlouhodobým proudem neplatných rozhodnutí shromáždění SVJ 2000
Dobrý den.
Je reálně možné nějakým efektivním způsobem čelit situaci, kdy si v SVJ 2000 nadpoloviční většina obsadí výbor SVJ a bez ohledu na cokoliv dlouhodobě zaplavuje ostatní vlastníky neplatnými usneseními shromáždění (naprosto nerespektují zákonem ZoVB požadovaná hlasovací kvóra)? O tom, že jde o peníze, je asi zbytečné se rozepisovat. Já vím, že je možno podat žalobu – ale to by bylo nutno podat DESÍTKY žalob – a to je přeci pro normálního člověka neschůdná cesta… Co dělat?
Děkuji za případnou slušnou odpověď.
vadné prohlášení dle ZOVB
Dobrý den, přišel jsem na to, že v roce 2013 byly v našem domě v prohlášení vlastníka dle ZOVB vadně vymezeny bytové jednotky a spoluvlastnické podíly, což je zanešeno i v katastru. SBD jako původní vlastník totiž započítalo do celkových ploch jednotek i sklepní kóje. Já jsem se stal vlastníkem bytové jednotky až v roce 2015, byt jsem dostal darem od rodičů. SVJ neexistuje, protože v domě jsou jen dva vlastníci – já a SBD. Zajímá mě, zda je prohlášení vlastníka vůbec platné, když k jeho vkladu do katastru došlo ještě za působení ZOVB a v té době neplatil § 1167 NOZ, který chrání dobrou víru nabývajícího vlastníka v případě vadného prohlášení ?
Souhlas vlastníků se změnou prohlášení vlastníka
Dobrý den,
pokud dochází ke změně prohlášení vlastníka, ovšem změna se nedotýká všech spoluvlastníků, postačuje, když se změnou souhlasí jen dotčení? Je možné popř. odkázat na konkrétní právní normy?
zahrádka SVJ
Zdravím,přistěhoval jsem se do bytového domu kde jsem členem SVJ,tak
jako všichni mají u BD zahrádku i já jsem požádal o kousek
pozemku,který vlastní SVJ.Svolala se tedy schůze,kde všichni SVJ souhlasil,
až na jednu nájemnici,která si vedle své zahrádky jinou zahrádku nepřeje
a tím vše skončilo. Zajímalo by mě,zda je vůbec nějaká možnost
zahrádku získat.
Děkuji za odpověď
ELAK
dlouhodobé zálohy
Dobrý den,
může u svj existovat vedle dlouhodobých záloh na opravy ještě další fond, do kterého se nepřispívá podle spoluvlastnického podílu, ale např. podle spotřeby tepla, a který se každoročně nevyúčtovává, ale převádí do dalšího roku?
Děkuji za odpověď.
Irena
Změna smlouvy o výstavbě (prohlášení vlastníka)
Dobrý den,
jak postupovat při změně smlouvy o výstavbě, která obsahuje náležitosti prohlášení vlastníka, když tato smlouva o výstavbě byla ke KN podána před rokem 2014. Nyní se však ukázalo, že došlo k nepozornosti, když došlo k chybnému stanovení podílů na společných částech domu. Rozumím tomu, že NOZ a následně i NKZ stanovily povinnost vkládat úplné znění prohlášení vlastníka (tedy i smlouvy o výstavbě obsahující náležitosti prohlášení vlastníka) po jejich změně. Jak by však takto změněná smlouva o výstavbě měla vypadat? M

Poslední komentáře