Ostatní
Diktafon na shromáždění
Dobrý den, na shromáždění jsem si vzala diktafon, jsem zapisovatel. Někteří členové projevili protest, jedna členka žádala, aby se hlasovalo, zda můžu použít diktafon. Oznámila jsem všem přítomným, že má každý právo na použití nahrávacího zařízení. Následovala další bouřlivá reakce, po které jsem shromáždění opustila.Stalo se neusnášeníschopné. Co s tím? Prosím o radu.
pronájem společných prostor
Dotaz: v Prohlášení máme uvedeny společné prostory nikoliv dle jejich zkolaudovaného účelu (prádelna,2 sušárny,kočárkárna atd.), ale m2. Mají vlastní vstup vedle hlavního vchodu do domu, ale jsou napojeny na elektřinu,vodu v domě,používají společné popelnice (a to značně). Některé byly pronajímány již před privatizací bytových jednotek v r. 2013,tak jsme to brali na vědomí, akorát jsme (někteří) čekali, že nájemné půjde do rozpočtu SV. Jenže v mezidobí došlo ke změně nájemců prostor a město s námi jako s SV vůbec nejednalo, pronajalo je a do rozpočtu města jde dále i nájemné.Není příjemné mít v domě sekáč, vietnamskou večerku, brusírnu.
Dozor finančního úřadu nad účetnictvím SVJ
Jaké právo má finanční úřad kontrolovat účetnictví SVJ ? Údajně žádné, protože FÚ kontroluje jen plátce daní (nevím zda to je správný výraz). SVJ je právnická osoba, která daně neodvádí, takže údajně na SVJ nemá FÚ prostřednictvím zákona 563/1991 Sb., žádné páky. Tak mi to sdělili na FÚ, a nebyl to vrátný.
Podání žaloby
Dobrý den. Výbor našeho SVJ soustavně porušuje zákon / Stanovy /. Na veškeré upozornění, písemné, mailem, ústně reaguje tak, že si vše bude dělat po svém a vůbec nerespektuje zákon. Jen pro ukázku: proti dlužníkům nevyvyjí žádnou aktivitu, přesto, že jsem na nedostatky upozornoval již před dvěma roky. Na dotaz, jak výbor postupuje, mi bylo sděleno, že „smírnou“ cestou. Na několikeré vyžádání jmen dlužníků a jejich dlužných částek mi Výbor tyto informace odmítl sdělit, i přes to, že na ně jako člen SVJ mám ze zákona nárok. Není to jediné porušení zákona ze strany Výboru a protože není možná dohoda, zvažuji možnost podání trestního oznámení, /žaloby/ na Výbor.
Prohlášení vlastníka - doplnění nebo oprava vybavení společných prostor
V červnu jsme na katastr vložili k zápisu tzv. Prohlášení vlastníka, které jsme si nechali odborně vypracovat. Bohužel naší nepozorností nám unikla chyba, kdy bylo v textu společných prostor uvedeno mimo jiné i vybavení, které ve skutečnosti není a nebude součástí společných prostor. Jedná se o rozvody telefonu. Na chybu jsme přišli až nyní, kdy je již Prohlášení vlastníka zapsané na katastru. Jak máme nyní tuto písařskou chybu napravit? Lze vyhotovit například Dodatek k Prohlášení vlastníka, kterým se písařská chyba opraví? Nebo postačí usnesení ze shromáždění vlastníků (t. č. jsou tři), kde se vypustí toto chybně uvedené vybavení? Nebo se musí na katastru opravit původní prohlášení jiným, tzv. Úplným prohlášením vlastníka? Či vše řešit úplně jinak a jak?
Bytové družstvo a vlastníci bytů – konkrétní případ
Dobrý den. Prosím o rady v konkrétním příkladu, dva dny tu hledám, ale jsem ještě zmatenější, proto píši a děkuji, připadám si už jak debil a trotl. Náš panelový dům má celkem 24 bytů. Z toho je 7 bytů v soukromém vlastnictví, první byl v r. 2010, můj byt byl jako druhý v r. 2011, sedmý v r. 2015, tedy už víc než 25%. Ostatních 17 bytů je stále ve vlastnictví stavebního bytového družstva. Všechny byty jsou identické. SVJ založeno dosud nebylo, možná vzniklo ze zákona a družstvo to tutlalo, nevím. Schůze členů družstva i vlastníků probíhají stále společně pod taktovkou výboru samosprávy, družstevníci vlastníky pochopitelně vždy přehlasují a předpisy úhrad jsou družstvem stanoveny vlastníkům takto: fond oprav, příspěvek SBD, součet nazývají pevné nájemné. Dodávky tepla, vodné, stočné, osvětlení, pojištění, teplá voda a provoz jsou v součtu nazvány: zálohy celkem. SBD dělá správce a nikdy mi nevysvětlil, natož srozumitelně, co která položka obsahuje a jaký je k platbě důvod.
Zápis do katasru nemovitostní není-li založeno SVJ
Dobrý den, chci se zeptat, zda máte zkušenost s prodejem bytu a vkladem do katastru nemovitostí, když na domě zatím nevzniklo SVJ, protože 100% vlastníků se není schopno domluvit. Vážně katastr vklad nezapíše, pokud se rozhodneme byt prodat? Je možno nějak situaci řešit nebo je nutno počkat, až se všichni domluví. V případě, že se tdy prodej nepovede z důvodu nezapsání nového vlastníka do katastru, je možno vlastníky v domě žalovat za způsobenou újmu? Pokud by se nám nepovedlo byt prodat a přepsat, tak bychom také nejspíš přišli o nové bydlení, které zamýšlíme.
Nové stanovy - termín
Dobrý den, dnes mi bylo výborem na dotaz ohledně nutnosti schválení nových stanov řečeno, že termín pro změnu stanov dle NOZ (leden 2016) byl posunut. Máte prosím někdo o tomto informaci nebo se sdělení nezakládá na pravdě? Díky
výbor SVJ
Chtěla bych se zeptat, jak se postupuje v případě, že ve výboru SV nechce pracovat potřebný počet vlastníků jednotek. Z našeho výboru o 3 členech byl 1 odvolán shromážděním pro nečinnost, předsedkyně z vlastního rozhodnutí odstupuje a navrhuje nové volby. Z diskuse na domovní schůzi vyplynulo, že nikdo z 18 vlastníků ve výboru být nechce. Městská část Praha 10 má v našem domě menšinový podíl – vlastní 1 byt a 2 nebytové prostory. Může tedy MČ dosadit do výboru někoho svého nebo jak se taková situace řeší? Děkuji
zrušení BD-problém
Dobrý den, Mám dotaz. V našem domě byl převeden poslední byt z BD do SVJ. Předseda BD utekl do zahraničí kontakt na něj žádný není. Máme pouze jeho zástupce a jednoho člena. převod se táhl celých 5 let a my(představenstvo svj)nemůžeme dohledat předchozí družstevníky. můžete poradit jak dál postupovat při zrušení BD Díky předem za názory. Petr Král

Poslední komentáře