Ostatní
Problémoví nájemníci
Dobrý den, chtěla jsem se na Vás obrátit pro radu, v našem domě je šest bytových jednotek, všichni jsme majitelé, k domu patří zahrada, kterou všichni využíváme. Jeden z majitelů však byt pronajal velmi problémové rodině, která nám neustále znepříjemňuje život, jsou velmi hluční, nepořádní…na zahradu užívají jako by patřila pouze jim, dá se s tím něco dělat? Nepotřebují svolení ostatních majitelů, když je zahrada všech?
Dotace pro zateplení domu
Budeme zateplovat, firmu máme vybranou, stejně i souhlas shromáždění s úvěrem. V současné době se naskytla možnost získání dotace z regionálních fondů. Žádost o dotaci chceme předložit shromáždění. Domníváme se, že bychom to mohli zahrnout do záležitostí, které si shromáždění vyhradí ke svému rozhodnutí, jak je uvedeno ve stanovách, jiný bod tam není. Je nutno nechat rozhodnout shromáždění nebo postačí podrobná informace vlastníkům?
Refundace-vyplata
Dobry den, refundace za okna byla 100 procentne odsouhlasena na shromáždění a nyni ma probehnout prevod penez. Predseda nam penize nechce pripsat bez podpisu jakesi jeho vytvořené,, smlouvy,, obsahujici nepravdivé udaje a podminky k vyplaceni. Je nutna smlouva k pripisu peněz. Děkuji za nazory a zkušenosti s vyplacenim. Karla
Koupě pozemku do vlastnictví SVJ
Z předchozích diskusí zjišťuji, že lze koupit pozemek přímo do majetku SVJ. Jedná se o malý (cca 3×5 metrů) pozemek, přes který je jediný příjezd na pozemek s dvorem, na němž stojí bytový dům a který je ve vlastnictví spoluvlastníků. Jednalo by se tedy o nutnost zajištění přístupu. Ale z čeho může SVJ tento nákup financovat? A z čeho posléze pozemek udržovat (nový asfalt, plot s automatickou bránou). Z dlouhodobé rezervy? To zřejmě ne. Z vlastních příjmů? Žádné nemá. Má si na shromáždění odhlasovat další platbu pro tento účel mimo zálohy na služby a mimo dlouhodobou rezervu?
Příspěvek na správu na neurčitý účel
Popíšu stávající stav:
Jsme SVJ 2000. V roce 12/2012 na ustanovujícím shromáždění SVJ, byly schváleny 2 sazby do FO. 12Kč/m2 a 35 Kč/m2. Hlasovalo pouze 70% oprávněných. Můj boj o to, že toto bez souhlasu 100% neplatí vyvrcholil tím, že po 15 měsících sehnali podpisy zpětně všech vlastníků ke dni 12/2012. Mezitím samozřejmě bylo pár prodejů. Těchto nových vlastníků se nikdo neptal a všem bylo tvrzeno, že dvě sazby platí na věky. Já jediný toto neakceptoval a až na základě posudku „právníků“ bylo potvrzeno, že to není platné a všem se vrátili uhrazené prostředky do FO, ale pouze ke dni získání 100% hlasů. Jako nový majitel jsem pořád argumentoval, že s dvojí sazbou musím taky souhlasit a nikdy jsem ji neplatil. Pominu fakt, že na evidenčním rozpisu byl „Fond údržby“, po mě však v korespondenci chtěli „Fond oprav“ i když zákon chce „Příspěvek na správu…“ V usnesení byl sice „Fond oprav“, Který mi ale nedokázali rozklíčovat oč se jedná. V dubnu 2015 konečně schválili jednu částku na „Příspěvek na správu…“ Ovšem o zálohách ani slovo. Na dotaz z čeho se skládá, jsem dostal excel s 13 položkami, včetně budoucí modernizace, projektů, odměny správce, splátky dluhu SVJ apod. Částky si předseda vycucal z prstu. Reklamoval jsem tuto výši s tím, že žádné dluhy za SVJ splácet nebudu, že na modernizaci nemělo shromáždění pravomoc přikazovat příspěvky a dle §15/2 ZoVB chci vědět jakou zálohu mám platit, aby bylo pak možné uskutečnit vyúčtování až se akce uskuteční. Nic se nezměnilo. Částka je to pořád „Příspěvek“ tudíž bez možnosti ovlivnit hospodaření s pěnezy.
Reklamace vyúčtování na konkrétním příkladu
Dobrý den,
Poprosil bych vás o radu jak postupovat. Popřípadě, jestli mé kroky jsou správné. Mám přečtenou diskusi, ale chtělo by to přenést na konkrétní případ.
Za rok 2013 jsem obdržel Vyúčtování v červnu 2014 s lhůtou 12 dní na reklamaci. Reklamoval jsem jak pozdní dobu vypracování, tak lhůtu na reklamaci, tak i částky (Správce si spletl m2 podlahové plochy domu o 100m2 a nebral v potaz ani +-40%). Červen byl zamítnut s vysvětlením, že neměli podklady. Lhůta na reklamaci prý je dle zákona. A na poslední důležitou a faktickou poznámku nereagovali. Vyúčtování bylo na Předepsané zálohy, ne na zaplacené. Reklamoval jsem opět a ticho po pěšině. Vzhledem k tomu, že dle mě nebylo vyúčtování řádné, tak jsem neuhradil nedoplatek z něho, který ale byl vypočten z Předpisů záloh a ne ze skutečně zaplacených. V dubnu 2015 jsem dostal výpis co všechno dlužím, včetně záloh za rok 2013, které mám zpětně uhradit a zároveň i nedoplatek z vyúčtování za rok 2013. Tento rok jsem už v termínu obdržel vyúčtování za rok 2014, které ale vykazovalo stejné chyby. Poslal jsem teda opět reklamaci ohledně špatného vyúčtování a zároveň jsem požádal o předložení dokladů, ze kterých by bylo možné vyúčtování zkontrolovat. Na tuto reklamaci mi neodpověděli do 30 dnů ale až po 45 dnech ve smyslu, že to ještě jednou zkontrolují. Doklady mě odmítli předložit a až na mé opětovné upozornění, že na ně mám nárok, mě teď v srpnu je ukážou. V dubnu jsem zároveň požádal o vrácení zaplacených záloh za rok 2013 z důvodu nedoručení řádného vyúčtování v termínu do 8/2014. NA toto neodpověděli, ale v červenci 2015 jsem obdržel opravu vyúčtování za rok 2013.
OP pro zápis do evidenčního listu
Vážení diskutéři, prosím o radu ohledně situace, která nastala se správcem okolo evidenčního listu. Já a spolubydlící jsme si pronajali byt (v os. vlastnictví), správce domu nám oznámil, ze pro zápis do evidenčního listu po nás bude požadovat občanské průkazy. Tento požadavek se mi však zdá zcela nemístný, nechci však způsobit majiteli bytu nějaké nepříjemnosti. Předem děkuji Horová
Pronajímání bytů formou "hotel"
Zdravím, rád bych se zeptal na Váš názor na to, co se děje u nás v domě. Jsme SVJ a jeden vlastník vlastní více bytů v domě. A tyto byty pronajímá stylem hotelu na pár nocí a tím pádem je v domě stále a pořád někdo cizí, povětšinou ze zahraničí. Má to normálně zadané na internetu jako inzerát na pronájem apartmánů…
Je to v pořádku? Může to takto dělat? Většině ostatním spoluvlastníkům se to nelíbí, tak proto se ptám, zda by někdo mohl poradit.
Děkuji za odpovědi a rady, Kamil
Informace o nájemnících podle NOZ
Vážení, prosím o radu ohledně hlášení počtu osob a informací o nich žijících v bytě, který je v osobním vlastnictví. Svůj byt pronajímám, a to od 1.8.2015, správkyně domu po mě žádá uvedení počtu osob žijících v bytě. Osoby jsou dvě, nájemník, s nímž je uzavřena smlouva, a jeho spolubydlící. Žádám o radu ohledně toho, na jaké informace má správkyně ze zákona nárok. Žádá celé jméno, data narození, což by bylo v pořádku, zdráhám se však s uvedením adres trvalých bydlišť, a to zejména proto, že si to nájemník nepřeje. Předem velice děkuji za radu a případné odkázání na konkrétní článek zákonu.
Změna stanov u BD - hlasování manželů
Jakým způsobem hlasují manželé, pokud je jejich podíl součástí společného jmění manželů.
Je třeba, aby se hlasování účastnili oba, nebo postačí pouze jeden který provede hlasování za oba?

Poslední komentáře