Ostatní
Zfalšovaný podpis
Prosím poraďte. Před necelým rokem jsem koupil byt a nyní jsem zjistil, že v březnu bylo shromáždění, na které jsem nebyl pozván, ani na nástěnce jsem nezahledl viset pozvánku. Ve stanovách je, že pozvánka musí být doručena a současně vyvěsena na nástěnce. Pátral jsem a zjistil, že někdo zfalšoval můj podpis v předávacím seznamu – zástupce výboru roznesl pozvánky a vručil je proti podpisu. Mně se takové jednání hrubě nelíbí, asi si tak někdo usnadnil práci, aby nemusel pozvánku posílat poštou. Podpis je velmi zdařilý, byl to tedy někdo, kdo můj podpis zná a má podpisový vzor.
půda
Dobrý den, máme problém se sousdedem,který neustále otevírá dveře na půdu.Je to v pořádku z pohledu požárřní ochrany? Navíc na půdě věšíme prádlo a máme tam uloženy různé věci,kdo mi je zaplatí v případě krádeže. Děkuji za odpoveď.
Počet plných mocí na schůzi
Ví někdo, kolika plnými mocemi může disponovat na schůzi SVJ jeden vlastník? U nás v SVJ se na schůzích stává, že jeden vlastník je vždy v opozici vůči ostatním a má k dispozici třeba 10 plných mocí vlastníků, kteří neprojevují zájem chodit na chůze, a při hlasování je výsledek jen těsný. Chtěli jsme dát do našich stanov poznámku o maximálním počtu plných mocí na 1 vlastníka, ale prý je to proti zákonu.Děkuji
schopný právník
Dobrý den, mám prosbu, jestli by mi někdo nedoporučil schopného právníka pro SVJ. Potřebuji podat žalobu na bezdůvodné obohacení SVJ-členy výboru a právní zastoupení k soudu. Důkazy jsou zcela dostatečné. Zatím jsem jednomu právníkovi zavolal, řekl, že má jednání a že zavolá. Nezavolal. Druhému jsem zaslal mail, neodpověděl. Díky za případný kontakt. Právník by měl být z Prahy případně blízkého okolí. Děkuji. Košler
nepodání návrhu na změnu zápisu d OR
Dobrý den, hrozí SVJ ze strany Soudu nějaké sankce za nepodání návrhu na změnu zápisu do OR? Týká se to změny ve složení výboru, ke které došlo již více než před rokem. Děkuji za názor, jivenc.
nájemní smlouva
Koupil jsem družstevní byt s nájemcem. Byt byl následně převeden do osobního vlastnictví. V nájemní smlouvě mezi družstvem a nájemcem byla klauzole o doživotní době pronájmu a že nájemce je povinen do 15 dnů ode dne vkladu do KN uzavřít nájemní smlouvu s novým pronajímatele. Nájemce již několik měsíců odmítá novou smlouvu uzavřít – nelíbí se mu, že mu bylo zvýšené nájemné. Lze ho právní cestou donutit k uzavření nové nájemní smlouvy?
Slávek
den splatnosti zálohy za služby
Dobrý den,
SVJ rozhodlo o placení záloh za služby, nicméně nikde nebylo formálně rozhodnuto o tom, ke kterému dni se budou tyto zálohy platit. Fakticky se platí ke 20.dni příslušného měsíce a nikdy s tím nebyl problém, až nyní, kdy má SVJ v plánu žalovat neplatiče.
Prosím tedy o radu – když není nikde výslovně (písemně) stanoveno, ke kterému dni je záloha splatná, vyplývá to z nějakého předpisu obecně? nebo se mohu dovolávat toho, že je to již „úzus“, který byl i neplatičem prakticky akceptován, když dříve takto platil k 20.dni? Jde mi o to, aby SVJ správně stanovilo okamžik prodlení, od kdy se bude vymáhat úrok/poplatek z prodlení.
Dotaz
Dobrý den, mám pronajatý byt od člena bytového družstva, platím nájem plus poplatky.Můj dotaz se týká ročního vyúčtování služeb. Je správné (zákonné),že mi pronajímatel k nákladům za služby (teplo, tuv,vodné a stočné,výtah,úklid,odpad,osvětlení) připočítává i zálohu do fondu oprav,správu SBD,pojištění objektu. V podnájemní smlouvě toto není uvedeno, jsou tam pouze uvedeny služby, které uvádím v závorce o pár řádků výše.Pronajímatel mi řekl,že je to v pořádku, protože, jelikož používám byt, tak k tomu automaticky patří i
Právní předpisy / Zákony
Nedávno jsem byl zvolen za člena výboru SVJ. Jaké jsou nejdůležitější aktuálně platné zákony/předpisy, které bych si měl nastudovat? Prosím nepište, že všechny. Děkuji za radu.
Revizor -kontrolní komise
Jak má fungovat revizor SVJ (kontrolní komise nezvolena), co vše musí nebo může kontrolovat? Musí to být napsáno ve Stanovách? KRS

Poslední komentáře