Ostatní
Změna stanov a přijetí rozhodnutí shromážděním
Dobrý den, SVJ vypracovává nové stanovy a v části, věnující se hlasování a rozhodování shromáždění chce upravit kvórum pro přijetí o změně výše příspěvku na správu domu a pozemku většinou hlasů. Není to problém? Dle §1206 NOZ, odst. 2)…se vyžaduje souhlas většiny hlasů přítomných vlastníků jednotek, ledaže stanovy nebo zákon vyžadují vyšší počet hlasů.. Moje otázka tedy zní, zda není zákonným předpisem, který jsem neobjevila, dané hlasování všech vlastníků jednotek a nebude tedy rozpor s novými stanovami.
Poštovní schránky
Dobrý den, chci se zeptat, jak mám řešit umístěni schránek na poštu uvnitř chodby v přízemí. Schránky na poštu jsou umístěny na vnější stěně mé ložnice. Jelikož lidem z paneláku je umožněn výběr celých 24 hod.což plně využívají, každý kontakt s těmito schránkami, já plně vnímám, což má za následek mé buzení během spánku , či odpočinku v této místnosti v kteroukoliv denní, či noční hodinu. Chci žádat vytvoření protihlukové zdi a nebo odstranění těchto schránek na poštu. Děkuji moc za odpověď.
Úprava výpočtové metody?
Vyhláška 372/2001 v §4 odst.4 říká „Pokud dojde k překročení přípustných rozdílů, provede vlastník úpravu výpočtové metody uvedené v odst. 3.“ Náš poskytovatel IRTN provedl v rozúčtování ÚT tuto úpravu tím způsobem, že naměřené dílky IRTN přesahující +40% těmto nájemníkům „odpustil“ a formou zvýšené ceny za dílek přenesl tyto náklady na ostatní nájemníky. Tím došlo k pro ně těžko pochopitelnému zkreslení vyúčtování ÚT (" ušetřil jsem, ale přesto platím více než loni"). Dotaz: Zná někdo, resp. může doporučit jiný možn
Dopady nového občanského zákoníku na postaveni a cinnost svj - mate nekdo publikaci JUDr. Zitka?
dobry den,
mate nekdo nebo vi nekdo zda je nekde na netu publikovana publikace Dopady nového občanského zákoníku na postaveni a cinnost svj od JUDr. Zitka?
dekuji za info ci prip. recenze.
flexi
I nadále stanovy dle z.č. 72/94 Sb.
Jelikož můj příspěvek zapadl v zapomnění bez obsáhlejší diskuze,
tak si jej dovoluji zopakovat a prosím o reakce.
Ve všech komentářích čtu, že ustanovení čl. VI-Orgány společenství
odst. 12 z.č. 72/94 Sb./Pokud se nesejde shromáždění k volbě orgánů
společenství nebo nejsou li tyto orgány zvoleny, plní jejich funkci člen
společenství, jehož spoluvlastnický podíl na spol.částech domu činí
nejméně jednu polovinu, jinak členové společenství, kteří se jimi stali
dnem jeho vzniku....../ je nepoužitelné a odporuje donucujícím ustanovením
NOZ, který toto nepřevzal.
Dluh na FO a službách, co dál?
Dobrý den všem,
jsem předsedou jednoho SVJOD Jarní v Jihlavě. Jedná se o panelový dům se čtyřmi patry a čtyřmi vchody. Vytápění řešeno dálkově, ohřev TUV u nás v objetu ale topné médium dodáváno z místní sídlištní kotelny. Máme problém s jedním dlužníkem, který v domě bydlí a neplatí jak fond oprav, tak služby. Celý dluh se táhne již od roku 2011. Za tu dobu dluh narostl, pro nás na velmi významnou částku cca 156.000,– Kč. I přesto, že jsme dotyčnou zažalovali, nemělo to žádný efekt, jen se na tom napakoval právník s celkem čtyřmi soudními rozhodnutí s exekucí, ale nikdo byt dosud neprodal a dotyčná v něm nadále bydlí na „sekeru“ všech ostatních. Nyní, je nezažalován dluh ve výši cca 70.000,– Kč, ale vzhledem k tomu, že si nechal svojí práci zaplatit i právník, protože i on pojal názor, že lepší je vrabec v hrsti, než holub na střeše, lze usuzovat, že ač jeho chování považuji za neetické, pod hrozbou žaloby na nezaplacené výlohy, jsme zaplatili za jeho služby nemalou částku 29.500,– Kč, ale i přesto, že máme celkem čtyři pravomocná rozhodnutí soudu, se nic neděje. Dotyčná žije s přítelem, je samoživitelkou a vyživuje dvě nezletilé děti. Za čtyři roky, co se dluh táhne, mám několik dopisů ze ČSSZ, kde je mi sdělováno, že není z čeho splácet atd. Vzhledem k tomu, že na jejím bytě, který mimochodem nezplatila ani bance, visí 12 exekučních příkazů v hodnotě 1.215.000,– Kč , včetně jednoho z nejobávavanějších dravců v oboru JUDr. Vrány z Přerova, ale ani ten dosud byt neprodal. Podle slov jednoho z pracovníků, jeho úřadu, se tak ani nestane, protože konkrétně jeho exekuce byla dosažena na základě nesprávného právního titulu. Nevím, co mám dělat dál, když zažalujeme i zbylý dluh, právník natáhne ruku, zaplatíme kolky, jeho práci na zastupování a bude nás to stát další peníze, které potřebujeme jinde. Nechci již dávat naše peníze na něco, o čem mi spousta lidí do očí řeklo, že dluh je nevymahatelný, protože je tak vysoký, že i kdyby došlo k prodeji bytu, stejně na nás nezbyde.
předkupní právo a VB k jiné jednotce
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda má někdo zkušenost s následující situací a jak jí řešit. Náš bytový dům (4 podlažní, v každém podlaží 3 byty, plus půda) patřil městu, v průběhu doby byl v prostoru půdy vybudován mezonetový byt a k němu zřízeno věcné břemeno užívání a předkupní právo určité osobě (které zřejmě do vybudování mezonetu zainvestovala, ale pozadí tohoto neznám). Nedávno proběhla privatizace a na jejím základě si osoba, v jejíž prospěch bylo předkupní právo a VB k mezonetu zřízeno, tento mezonetový byt skutečně koupila.
Příklady z praxe I. - příspěvky vs. zálohy
Na základě četných diskuzí začnu zveřejňovat příklady z praxe, se kterými od roku 2000, kdy se této problematice věnuji, setkal.
Na úvod si přestavme SVJ, které vzniklo ustavující schůzí, kdy vlastníci nabyli své bytové jednotky a podíly na společných částech domu dle ZoVB. V roce 2015 si odhlasovali změnu Stanov, aby byly v souladu s NOZ.
Na základě usneseních přijatých na tomto shromáždění byly vydány nové výpočtové listy, které obsahují nové položky. Položky jsou rozděleny do dvou kategorií, označené „Z“ – jako zálohy, ostatní jsou označené jako „P“ příspěvky.
povinnosti revizora
Dle stanov našeho SVJ je 1.Revizor kontrolním orgánem společenství,
který je oprávněn nahlížet do účetních a jiných dokladů společenství
a vyžadovat od výboru potřebné informace pro svou kontrolní činnost
2.Revizor v rámci své působnosti kontroluje
- zda společenství a jeho orgány vyvíjí činnost v souladu se zákonem,<br
/>
- vyjadřuje se k účetní uzávěrce společenství,
- podává shromáždění zprávu o své kontrolní činnosti. Rozúčtování
revize účetnictví
Přesedkyně SVJ je zárověň účetní SVJ. K revizi předkládá výpisy z banky,pokladní knihu, veškeré faktury a účty,doklady o platbách vlastníků. Provádí rovněž rozúčtování výdajů na jednotlivé vlastníky. Toto rozúčtování nikdo nekontroluje. Podléhá toto rozúčtování také revizi? Pokud si chci zkontrolovat správnost rozúčtování musím požádat předsedkyni o potřebné doklady a provést kontrolu sama. Předsedkyně tvrdí, že rozúčtování plateb není součást účetnictví a nepatří do revize.

Poslední komentáře