Ostatní
Placení za nevýkon
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli je možné, zastavit výplaty peněz dlouhodobě prokazatelně nefungujícím členům orgánů SVJ. Jestli má předseda s ohledem na tímto zbytečné plýtvání finančními prostředky vlastníků možnost platby ukončit. Odvolání těchto členů by následovalo na nadcházejícím shromáždění, pokud by se konečně sešlo! Tj., bavíme se zde o výplatě peněz za funkci nebo za výkon funkce. Děkuju za názory! JD
Zproštění odpovědnosti
Je možné uzavřením nějaké smlouvy / dohody s vlastníkem jednotky dosáhnout zproštění odpovědnosti výboru / členů výboru za nějakou definovanou část společných prostor (které by měl vlastník v užívání), tak, aby to „opravdu fungovalo“?
Příklad: v jiné diskuzi o chodbě: http://www.portalsvj.cz/…-komunikovat#… – byl uveden návrh na „pronájem“ chodby. Něco podobného řešíme i u nás, mám s tím pouze jeden drobný problém – vlastník chce prostor „do pronájmu“ hlavně proto, aby si tam dal / odložil nějaké věci. Jenomže to odporuje požárním předpisům, mám za to, že pořád je to společná chodba za kterou formálně odpovídá výbor (leda by se to opravdu vyřešilo formou „odprodeje“ nebo vymezením jako prostor k výlučnému užívání, jenomže to není snadné – změna prohlášení vlastníka).
Povinnost komunikovat?
dobrý den, výbor si neví rady s vlastníkem jednotky, který je problémový (uzamčel si společnou chodbu, stavy vodoměrů jen pošle mailem, poškozuje společný pozemek) a nelze s ním jednat. Pokud pána potkáme, tak uteče. Pokud má něco ve schránce nebo nalepené na dveřích tak tvrdí, že tam nic není. Existuje doporučený dopis s doručenkou, ten v praxi jde cca měsíc, když ho necháte 10tý den vhodit do schránky. Ale ono to nic neřešeší, to není komunikace která by někam vedla. Ten člověk prostě s ostatními nic řešit nechce a je to osina v zadku. Aktuálně mu běží lhůta na zpřístupnění chodby daná výstrahou a pokusíme se o návrh soudu k prodeji jednotky.
Ührada zjištění který domácí teelefon způsobil výpadek elktrického zámku hlavních dveří.
Jak vyřešit problém s úhradou ,kterou si firma vyfakturovala při hledání vyníka,jehož domácí telefon byl vadný a způsobil poruchu elektrického otvírače hl.dveří a vyřadil ho na tři dny.Protože je to třetí případ bylo nutné částku předepsat k náhradě vlastníkovi bytu.Roční provozní záloha ,kterou vlastník zaplatí nepokryje částku na faktuře.Tím pak tento nemá na ostatní výdaje hrazené z provozní zálohy.Je zvolený postup správný?
Jak řešit obtěžování z bytu do bytu
V jiné diskusi pan Justitianus napsal, že za obtěžování ze sousedního bytu je odpovědný vlastník sousedního bytu, nikoliv osoby v bytě, které toto obtěžování svým chováním způsobují, a že k tomu je konstatní judikatura.
Znamená to tedy, že pokud jsem obtěžována ze sousedního bytu (kouřem, smradem, hlukem, vibracemi), mám se obracet na vlastníka sousedního bytu, v domě nerozděleném na jednotky na vlastníka domu (a tím i sousedního bytu)? (Správy společných částí domu se to netýká, takže SVJ s tím nemá nic společného.)
Prosím o onu konstantní judikaturu, ráda bych věděla, na koho se obracet a s kým případně vést spor.
Vystehovani podnajemnika
Dobrý den chci se zeptat ja jsem vlastnik v dome mame 16 vlastniku jsme tedy svj.Jeden vlastnik nad nami pronajal byt podnajemnikum – ti jsou extremne hlucni a po nekolika urgencich se chovaji stejne zahajili jsme tedy prestupkove na meste a i policie 2× urugovala majitele aby se ztisili (kazdy den se vsim mlati a dupe jim dite ktere nechaji cele dny behat) uz to trva rok prestupkove rizeni ma byt za mesic a policie rekla ze jeste budou delat hluk tak vlastnikovi naridi vystehovani.I vlastnik a i podnajemci priznali na policii ze vedi ze delaji hluk.
Ted se predseda SVJ ( pritel toho vlastnika) rozhodl ze svola mimoradnou schuzi na reseni .
Dotazník SVJ
Máte-li chvíli, můžete vyplnit můj dotazník k SVJ. Je krátký a hlavně anonymní.
Pracuji na programu, který by mohl SVJ usnadnit práci. Děkuji :)
Čas podání
Učinila jsem několik podání na soudě. Pracovnice podatelny tato podání označila datem a časem takto:
Čas 13 hod 25 min
Čas 13 hod 26 min
Čas 13 hod 26 min
Čas 13 hod 26 min
Čas 13 hod 27 min
U třech prostředních podání není zřejmé, v jakém pořadí byly učiněny. S jakou přesností by měl být vyznačen čas podání? Pokud příště chci, aby bylo zřejmé pořadí podání, měla bych mězi jednotlivými podáními alespoň jednu minutu čekat?
Dotaz do právního okénka.
Pan Vyhrožoval a pan Lhal
Pan Vyhrožoval a pan Lhal způsobili každý úmyslně obdobnou škodu (třeba každý se zmocnil 100 000 Kč). Co do způsobené škody jsou si tedy rovni. Rozdíl je v tom, že zatímco pan Vyhrožoval před tím opakovaně dlouho dobu řadě osob oznamoval, že hodlá škodit a již k tomu činí potřebnou přípravu, pan Lhal naopak předem opakovaně výslovně sděloval „nezmocnil bych se ani haléře, to já nedělám“.
Je nějaký rozdíl v právním hodnocení obou činů? Které jednání je škodlivější?
Škoda, že tu není rubrika Právní okénko. Zeptala bych se tam.
Dva členové výboru a podepisování
Dobrý den, byli jsme zvoleni jako dva členové výboru, já jsem místopředseda a druhý vlastník je předseda. V rejstříku máme zapsáno, že každý z nás může jednat za společnost samostatně. Aktuálně se řeší nějaké opravy a výměna vrat. Je možné,abych to podepisoval já jako místopředesa nebo je nutné, aby to podepsal předseda a já pouze v případě jeho nepřítomnosti? Děkuji Brabec

Poslední komentáře