Ostatní

Nečinnost SVJ - ohrožení majetku

Vložil Adámková (bez ověření), 3. Srpen 2020 - 10:20 ::

Dobrý den, už 3/4 roku žádám SVJ o opravu kapajiciho kohoutu uzávěru vody v mem bytě. Nemůžeme zavírat vodu a při jakékoli manipulaci s kohoutem kape voda a hrozí vytopeni bytu pod námi. Při této příležitosti jsme zjistili, ze je zarezly hlavní uzávěr vody a tudíž dochází k ohrožení majetku všech nájemníků, protože v případě jakéhokoli problému nebo havárii nepůjde uzavřít vodu a pojišťovna nebude plnit, protože je to chyba našeho kohoutu, SVJ pouze slibuje opravu (všechny kohouty jsou v jejich vlastnictví), ale nikdy k ničemu nedošlo, nikdo nepřišel, ač jsme na ne čekali, teď nereagují, neodepisují. Máme celou dobu vybouranou díru na Wc, zápach ze stoupcek i hluk jde přímo do bytu.

Sčítání v roce 2021: SVJ nemá žádnou povinnost

Vložil Justitianus, 30. Červenec 2020 - 8:56 ::

V roce 2021 proběhne v celé Evropské unii – tedy také v ČR – sčítání lidu, domů a bytů. Toto sčítání se opakuje každých 10 let. Rozhodným okamžikem, k němuž se zjišťují údaje, bude půlnoc z pátku 26. března 2021 na sobotu 27. března 2021. Příslušný zákon navrhla vláda, projednala jej sněmovna a nyní se čeká na projednání v senátu a případný podpis presidenta (to se už možná změnilo).
Návrh zákona, důvodová zpráva a pozměňovací návrhy viz: https://www.psp.cz/…xt/tiskt.sqw?….

• Jaké jsou povinnosti SVJ v souvislosti se sčítáním?

Psychopat předsedou

Vložil Anonymous, 27. Červenec 2020 - 7:56 ::

Kolik je mezi předsedy SVJ psychopatů?

Proč jedni psychopati sedí ve vězení a druzí na významných postech?

https://www.msn.com/…/ar-BB178kOg?…

Schůze SVJ a její předčasné ukončení

Vložil Mardoc, 23. Červenec 2020 - 7:07 ::

Dobrý den, obracím se na vás s prosbou. Před dvěma lety jsme se nastěhovali do baráku plného postarších lidí. Veškerá administrativa atd se zde vyřizuje elektronicky a po tyto lidi je tato forma vyřizování jaksi obtížná. Nicméně po nastěhování jsem byl všemi požádán zda bych se nemohl stát předsedou. Teď k věci, co jsem netušil jsou sousedské vztahy, schůze svolávám opravdu jen v krajních mezích, avšak alespoň 1× ročně. Schůze trvá z pravidla dvě a více hodin a víceméně to jsou jen hádky a výčitky. Je nějaká možnost vyzvat ostatní členy schůze k tomu, že pokud se během jednaní nekontrolovatelně budou hádat, k předčasnému ukončení a náhrady termínu? Nikde ve stanovách jsem se k tomu nedobral a zde jsem také nic podobného nenašel. I přes neustálé umravňování a uklidnění situace, se po pár slovech opět hádají a už opravdu na to nemám náladu. Jsem schopen jim to překládat, co týden, ale zajimá mě jestli na to jako předseda mám právo.

Administrativa - písemná výstraha vlastníkům

Vložil Pracesvj, 22. Červenec 2020 - 8:17 ::

Dobrý den. Budeme vděční za jakoukoliv dobrou radu k tomuto příspěvku, která by nás posunula při řešení problému dál. Náš dům je pod správou firmy, která jedná a postupuje v určitých věcech neodborně ba dokonce přímo neznale. Bohužel někteří vlastníci jsou nepoučitelní a změnu správcovské firmy neodsouhlasili. To je však nyní vedlejší. Prosím o zodpovězení dotazu, jak postupujete ve vašem sdružení. Chtěli jsme po správci, aby rozeslal vlastníkům písemnou výstrahu (neoznámení podnikatelské činnosti v domě v nebytovém prostoru, nenahlášení počtu osob v domácnosti apod.).

Odměna člena výboru + DPČ za úklid

Vložil Anonymní autor (bez ověření), 20. Červenec 2020 - 12:40 ::

Dobrý den,

prosím o radu ohledně slevy na dani na poplatníka. Předseda SVJ pobírá řádnou odměnu za předsednictví a má u SVJ podepsané růžové prohlášení. Nyní by chtěl na DPČ vykonávat úklid společných prostor. Může být sleva na dani uplatněna na oboje, když se jedná o jednoho “zaměstnavatele” nebo si musí zvolit na kterou činnost slevu uplatní? Mockrát děkuji za odpověd. :-)

Kontrola výpočtu vyúčtování

Vložil AsiTak, 18. Červenec 2020 - 9:57 ::

Důvodů proč vyúčtování je nesprávné je mnoho. Nicméně mnohokrát vlastník spokojí s ověřením správnosti výpočtu nebo je postačující u reklamace typu „sousedovi“ vrátili o tis. víc než mně a máme odběry podobné… Následující postup, umožňuje zkontrolovat vyúčtování se závěrečným výrokem. Moje vyúčtování Nováka bude asi stejně dobře/špatně jako vyúčtování souseda. Postup je následující:

1. Předpokládám, že osoba provádějící kontrolu pozná význam uvedených údajů ve vyúčtování.
  2. Vypůjčíme vyúčtování od souseda za stejné období. Budeme kontrolovat služby za SV, UT a TUV.

Justitianus a náhrada nájmu v penězích

Vložil Jarda_, 15. Červenec 2020 - 17:05 ::

Justitianus a náhrada nájmu v penězích

Reaguji na http://www.portalsvj.cz/…28733/187901#…

Chápu li vaší logiku správně, tak současně i platí: když si výboři pronajali sami sobě za dumpingovou cenu společné prostory v domě, vyloučili mě tím a já mohu požadovat co přesně – prosim vzorecek.

Náklady na parkoviště svj - jak se podílet? Účetní daňový dotaz - lze vybírat příspěvky?

Vložil Jarda_, 14. Červenec 2020 - 18:24 ::

Existuje parkoviště na parcele stavební (společný pozemek vlastníků), na které stojí i bytový dům (parcela je větší než dům). Tedy pozemek je v podílovém spoluvlastnictví.

Jak co nejspravedlivěji a v souladu s legislativou udělat, aby náklady na provoz (tedy instalace a provoz závory, rekonstrukce povrchu, pronájem příjezdové cesty etc.) nesli ti, kdož čerpají užitek, tedy parkují?

Historicky to bylo tak, že kdo parkoval, tak platil řekněme 1000 Kč/rok. Pak se na to ale výbor vy… a pak tam začal parkovat kdekdo a teď jsou gigantické náklady… A jelikož všichni z výboru tam parkují, tak bude snaha vzít z FO.

Kompenzační bonus 25 tis. a odměna statutára

Vložil Dvořák (bez ověření), 13. Červenec 2020 - 12:31 ::

Máte nějakou zkušenost se získáním kompenzačního bonusu pro OSVČ (covid 25 a 19) v případě, kdy je osoba OSVČ zároveň statutárem pobírajícím odměnu 3 tis. měsíčně? OSVČ bylo postiženo koronavirovou epidemií (výpadek příjmů), ale statutárem byla osoba neustále. Má na kompenzační bonus nárok?

Syndikovat obsah