Ostatní
Náhradní shromáždění
Podle novely NOZ lze konat náhradní shromáždění za přítomnosti vlastníků jednotek, kteří mají alespoň 40 % všech hlasů.
U nás ještě SVJ nevzniklo (odložený vznik SVJ). Lze u nás konat náhradní shromáždění?
Garáž v domě ve SVJ
Mám „holou“ garáž (bez elektřiny, plynu, vody, okna) v domě ve SVJ (4 garáže a 20 bytů). Před cca 10 lety jsme se dohodli, že přenecháme půdní prostory firmě a ta si v nich vybuduje 4 půdní byty a ty si následně prodá. Za to nám měla rekonstruovat dům (fasáda, střecha, chodby, vchodové dveře). Bohužel výbor nedokázal kontrolovat kvalitu prací a poté raději odstoupil. Nový výbor si chce nyní brát půjčku 6 milionů a provést tyto opravy znovu a prý lépe, včetně oken na chodbách, rozvodů vody, plynu a elektřiny v domě. Tedy před 10 lety jsem přenechal (můj podíl na SVJ je 2%) půdní prostory za nějakých cca 80.000,– a nyní si mám vzít úvěr 120.000,– Kč + úroky (pokud se neobjeví více-práce) na opravy v domě. To je víc než cena mé garáže a hlavně nic z výše uvedených oprav nijak nevyužiji.
Poplatek za správu
Dobrý den, máte někdo zkušenost kdy správce si neúčtuje správní poplatek za vedení a když to zjistí chce si tento poplatek vyúčtovat zpětně. Jak dlouhé období zpětně si takto správce může vyúčtovat? Děkuji
Petr
Úklid společných prostor
Dobrý den! Již rok máme nového souseda, který i přes upozornění (ustni) neplní stanovy a domovní řád a nezabezpečuje (neprovádí) úklid společných prostor. Jak se můžeme domáhat plnění povinností vlastníka?Děkuji
venčící se pes na terase
Dobrý den,
jsme nájemci v bytovém domě. Nad námi mají sousedi salašnického psa, který se chodí venčit na terasu. Takže chcanky při dopadu na terasové zábradlí jsou všude. Už ti nájemci před nimi měli psa, který toto dělal, proto se muselo i na náklady SVJ vybrousit a znovu natřít zábradlí. Jak se můžeme jako nájemci bránit? SVJ ani správce s námi nechce samozřejmě komunikovat, jelikož jsme pouzí nájemci. Pokud tuto záležitost nebude majitel bytu řešit, může to vést k okamžité výpovědi z naší strany bez výpovědní lhůty dvou měsíců?
Zápis ze schůze
Dobrý den všem, nechtěně jsem se dostal k ověřování zápisu schůze SVJ a chtěl bych to provést svědomitě. Proto mám pár dotazů:
- Jsou nějaké předpisy jak takový zápis má vypadat a co má obsahovat?
- Slova do zápisu si může zapisovatel psát sám nebo by mělo být řečeno, do zápisu dáváme:…
- Měl by být zápis ze schůze být přečten po jeho skončení?
- Když je jeden bod o financování nějaké opravy v úvodní části napsán jak byl projednán a na konci v Usnesení je doplněna zmínka o možnosti navýšení této částky o 30% (prý všemi schválená) bez nutnosti dalšího schvalování, je toto vůbec možné? Nebo do Usnesení nesmí přijít nic co nebylo během schůce projednáno?
Jak zaslat vlastníkovi do jeho datové schránky?
Rádi bychom zaslali vlastníkovi jednotky do jeho datové schránky. Problém je v tom, že sami datovou schránku nemáme. Je nějaká služba, která by takovéto zasílání zprostředkovala?
členství ve společenství
Jsem předseda výboru již 3 období, svůj byt jsem před časem přepsala na dceru s doložkou že v bytě dožiju /zástavní právo/, jsem stále členem společenství nebo ne? Budou nové volby mohu být i nadále členem výboru /pokud to vlastníci odsouhlasí/. Někde jsem vyčetla pojem profesionální předseda /nečlen/, jak takovýto stav /pokud je v souladu se stanovami/ zaregistrovat, co je třeba k registraci. Lze před volbami výboru zároveň odsouhlasit změnu ve stanovách a poté volit? Děkuji
Zákaz grilování v domovním řádu
Zdravím a prosím o radu. Lze domovním řádem platně (a vymahatelně) zakázat grilování?
Jsem nájemník a byl jsem sousedy upozorněn, že nemůžu gril používat, protože to je zakázáno v domovním řádu.
konkrétně: „Grilování na dřevěném uhlí nebo pomocí jiného zdroje tepla na balkonech a terasách je zakázáno“
Domnívám se, že takto plošný zákaz je neplatný, protože je v rozporu s §1013 NOZ – který se ale týká pouze vlastníků (nevím, zda analogicky platí i pro nájemníky).
Domovní řád není součástí stanov, žádné konkrétní pokuty v něm nejsou definovány. V nájemní smlouvě jsem se k žádnému dodržování domovního řádu nezavázal.
NS 26 Cdo 1301/2019 - vyhrazení společné části domu či pozemku k výlučnému užívání
USNESENÍ
Nejvyšší soud České republiky rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Pavlíny Brzobohaté a soudců JUDr. Miroslava Feráka a Mgr. Lucie Jackwerthové v právní věci navrhovatelů a) D. B., narozeného XY, a b) M. B., narozené XY, obou bytem v XY, zastoupených Mgr. Janem Borošem, advokátem se sídlem v Ostravě, Sokolská třída 936/21, za účasti Společenství vlastníků pro dům XY, se sídlem v XY, IČO XY, zastoupeného Mgr. Piotrem Adamczykem, advokátem se sídlem v Českém Těšíně, Hrabinská 498/19, o neplatnost usnesení shromáždění vlastníků jednotek ze dne 7. 8. 2017, vedené u Krajského soudu v Ostravě pod sp. zn. 24 Cm 250/2017, o dovolání společenství vlastníků proti usnesení Vrchního soudu v Olomouci ze dne 29. listopadu 2018, č. j. 5 Cmo 208/2018–83, takto:

Poslední komentáře