Ostatní

Externí předseda SVJ- právní vztah

Vložil VN (bez ověření), 17. Září 2020 - 10:43 ::

Chtěl bych se zeptat těch, kteří využívají služeb externího předsedy SVJ. Jak máte zajištěný smluvní vztah s tímto předsedou ? Smlouva o výkonu funkce , nebo nějaká příkazní smlouva (kým však podepsaná ??) Anebo nějaká jiná forma ??

Rozpor mezi stanovami SVJ a NOZ od 1.7.2020 v působnosti shromáždění

Vložil query20 (bez ověření), 15. Září 2020 - 16:15 ::

Dobrý den, chystáme se na částečné sloučení bytových jednotek. Se změnou prohlášení vlastníka máme jasno. Nicméně tápeme, jak postupovat v případě rozhodnutí shromáždění. Ve stanovách SVJ je citován NOZ platný do 30.6.2020, tj. že do působnosti shromáždění patří rozhodování o úplném nebo částečném sloučení nebo rozdělení jednotek. Nicméně od 1.7.2020 byla tato působnost shromáždění z NOZ vyjmuta. Mezi stanovami SVJ a platným právním předpisem je tedy rozpor, avšak otázkou je, zda tento rozpor způsobuje neplatnost tohoto bodu stanov, či nikoliv (resp. zda je § 1208 NOZ ustanovením kogentním nebo dispozitivním). V tomto případě tedy nevíme, zda postupovat v souladu s aktuálně platným zákonem (což by pro nás bylo v mnoha ohledech jednodušší a méně časově náročné) nebo zda postupovat v souladu se stanovami SVJ a považovat toto ustanovení za smluvní ujednání členů SVJ nad zákonné minimum.

nájemníci

Vložil GABRIELA (bez ověření), 14. Září 2020 - 11:20 ::

DOBRÝ DEN,KOUPILA JSEM SI BYT I S POZEMKEM PŘED BARÁKEM V DOMĚ JSOU MAJITELÉ TAKTÉŽ VLASTNÍ JEDNU 27 POZEMKU.(KAŽDÝ BYT MÁ KUS POZEMKU)MÁME TU NÁJEMNÍKY KTEŘÍ NA MÉM POZEMKU NEÚSTALÉ OPÉKAJÍ A DĚLAJÍ TAKZVANĚ BORDEL.(OMLOUVÁM SE ALE JINAK TO NEJDE SLUŠNĚ NAZVAT) MAJÍ NÁJEMNÍCI NÁROK NA POZEMEK? NEBO POTŘEBUJÍ SOUHLAS OD MAJITELE KTERÝ JIM BYT PRONAJÍMÁ?:NETUŠÍM CO MAJÍ VE SMLOUVĚ.NEUSTÁLE ŘEŠÍM POŠKRÁBANÉ AUTO ALE NÁJEMNICI JSOU JEŠTĚ UŠTĚKANÍ AŽ UŘVANÍ.TEN KDO JIM BYT PRONAJÍMÁ NECHCE NIC SLYŠET.A NÁJEMNICI SE HÁJÍ ŽE ZAHRADA JE V

Hudební produkce v domě

Vložil Richard (bez ověření), 10. Září 2020 - 20:12 ::

Hezký den,

chci se zeptat – u nás v Kolíně máme v městském nebytovém prostoru v našem bytovém domě (město je tedy členem SVJ) hospodu, která chce pořádat hudební akce a žádá naše společenství o souhlas. Nelíbí se mi to, protože bydlím nad hospodou a hluk mě ruší. Podle mě hospoda není primárně prostor určený k hudebním koncertům. Musím to vůbec akceptovat? A může tohle vůbec shromáždění odsouhlasit? Případně co všechno musí žadatel doložit?

Děkuji za pomoc!

Náhlovský Richard

za úvěr sjednaný podvodem člen SVJ neručí - I.ÚS 3705/19

Vložil anon1234 (bez ověření), 9. Září 2020 - 17:50 ::

díky Bohu za Ústavní soud a za vlastníky, kteří si rozhodnutí nižších soudů a Nejvyššího soudu nenechali líbit! soudci NS Brzobohatá, Ferák, Jackwierthová porušili právo stěžovatelů vlastnit majetek.

Nález Ústavního soudu I.ÚS 3705/19 ze dne 14.7.2020:

Ústavní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy Vladimíra Sládečka a soudců Tomáše Lichovníka (soudce zpravodaj) a Kateřiny Šimáčkové ve věci ústavní stížnosti Evžena Lévaie a Marie Lévaiové, zastoupených Mgr. Antonínem Stanislavem, Ph.D., Bulharská 66, Trutnov, proti usnesení Nejvyššího soudu ze dne 27. 8. 2019, č. j. 26 Cdo 1432/2019–215, rozsudku Krajského soudu v Hradci Králové ze dne 27. 11. 2018, č. j. 47 Co 186/2018–160 a rozsudku Okresního soudu v Trutnově ze dne 28. 5. 2018, č. j. 108 C 30/2014–107, za účastenství Okresního soudu v Trutnově, Krajského soudu v Hradci Králové a Nejvyššího soudu ČR, takto:

Opakované chození do schodů - stížnosti od SVJ / osvětlení chodby

Vložil Larsen Nielsen, 9. Září 2020 - 17:28 ::

Dobrý den,

Měl bych tu až jedno možná velmi úsměvné téma k diskuzi, sice používání schodů jako prostředku k cvičení.

Zkrátka, začal jsem v denních dobách mimo noční klid používat schodiště panelového domu jako „improvizovanou tělocvičnu“, tudíž z přízemí vyběhnu do nejvyššího patra, tam se otočím a zase bězím dolů a to třeba 10–11krát Používám sálové boty, abych omezil co nejvíce hluk. Po několika takových sprintech, které buď ostatní překvapilo pozitivně, anebo to ignorovali, začal mě pravidelně osočovat technik z SVJ, že kvůli mě často vypadávají jističe, praskají žárovky ve společných prostorech apod. Na což jsem reagoval tak, že nemáme v domovním řádu zmínku ani odvolávku na jiný předpis, který by mi to zakazoval. Dokonce několikrát ten stejný pán osočil i jiné obyvatele, kteří místo výtahu používají schody, že kvůli nim také praskají stále žárovky

Rozdělení sklepů a půd a přepis na byty

Vložil Sykorova (bez ověření), 9. Září 2020 - 10:36 ::

Dobrý den, v našem domě s osmi bytovými jednotkami řešíme přepis společných prostor – sklepy a půdy – na bytové jednotky. Ke každému bytu bude náležet prostor nad nebo pod bytem, dle umístění nebo dohody. Je potřeba souhlas všech vlastníků jednotek, nebo stačí většina? Musí ze zákona zůstat ke každému bytu nějaký sklepní prostor – kóje? Můžete, prosím, poslat odkaz na oficiální stránky s konkrétním zákonem nebo paragraf? Děkuji Sýkorová

Agenda, kterou řeší SVJ na konci roku

Vložil Anonymous, 7. Září 2020 - 8:35 ::

Dobrý den,

rád bych se touto formou požádal o informace, jakou agendu je v rámci SVJ nutno řešit koncem každého roku?

Vím, že je to např. účetnictví, odečty, ale které další úkony sem prosím patří?

Předem děkuji za odpověď.

jak to vypadá v realitě u soudů.

Vložil tomas 22, 4. Září 2020 - 12:20 ::

Protože Justitian opět maže příspěvky, které se mu nehodí, nezbývá než založit téma a dát sem ten příspěvek znovu (on totiž nemůže mazat témata.

Považuji popis reálného fungování soudů za důležitý.

Je sice pěkné se tu vzájemně trumfovat zněním zákonů.. jenže realita vypadá úplně jinak

znovu proto vypíši průběh sporu a klíčové názory soudů v odůvodnění. Nechť si každý udělá obrázek sám.

1. reklamovali jsme postupně tři vyúčtování, protože cena za ohřev stejného množství vody stoupla na dvojnásobek. (dodavatel zdražil o 7%).

Rozdělení parcely ve spoluvlastnictví

Vložil JD (bez ověření), 4. Září 2020 - 9:42 ::

Dobrý den,

prosím o radu či názory. Nejdříve, jaká je u našeho SVJ situace. Jedná se o bytový dům s pěti bytovými jednotkami, který leží na pozemku o výměře 2510 m2. Na tomto pozemku je několik vlastníků podle podílu, ten náš je cca 32 %. V poslední době diskutujeme o tom, že bude lepší, když pozemek rozdělíme na více parcel a každá bytová jednotka bude vlastnit vlastní parcelu/zahradu. Historicky je tato společná parcela rozdělena ploty a každá bytová jednotka tedy užívá část této parcely. Písemná dohoda o tomto však není. Ostatní vlastníci by rádi tento stav zachovali a my si nejsme jisti, zda je to pro nás výhodné… Z těch 2510 m2 by zůstalo ve spoluvlastnictví cca 227 m2, zbývá tedy 2283 m2, z toho je našich 32 % cca 735 m2. Po rozdělení by nám ale připadlo jen 459 m2, tj. o 276 m2 méně. Otázka tedy zní, zda je pro nás i tak výhodné společnou parcelu rozdělit, abychom měli zcela vlastní parcelu nebo nechat společnou parcelu společnou parcelou? Je např. výhodnější prodávat bytovou jednotku s tím naším podílem na společné parcele nebo případně s vlastní parcelou, i když menší než podle podílu? Případně prosím o názory, jak se zachovat. Snad jsem to správně popsal pro pochopení.

Syndikovat obsah