Ostatní
Společný pozemek
Na malém sídlišti máme pozemek, jenž je ve vlastnictví šesti družstev. Pozemek se nachází mezi domy, je tvořen čtyřmi otevřenými vnitrobloky. Na každém vnitrobloku jsou umístěny různé herní prvky – houpačky, kolotoč, prolézačky. O tyto herní prvky by měla pečovat všechna družstva, zajišťovat revize, menší i větší opravy. A jak už to bývá, čím víc spoluvlastníků, tím mizernější starost o společný majetek. Přitom všechna družstva samozřejmě odpovídají za případný úraz způsobený vlivem špatného technického stavu zařízení.Uvažovali jsme o rozparcelování společného pozemku, jednání o tom nevedlo k cíli.
plná moc správě domu k zajištění právních úkonů
Dobrý den.
Jedná se o uzavření smlouvy na dodávku výtahu do bytového domu. Záměr stavby výtahu byl schválen shromážděním vlastníků. V domě není SVJ jakožto právnická osoba, společenství je bezformální. Existuje smlouva o vykonávání správy domu, v níž je vyznačena povinnost správce vykonávat právní úkony, k nimž je potřeba plné moci, právě na základě udělené plné moci.
Otázka je, zda tuto plnou moc pro uzavření smlouvy o dílo: a/ musí vystavit všichni vlastníci nebo b/ se dá důvodně uvažovat s tím, že zplnomocnění udělí shromáždění správci svým rozhodnutím prostou většinou hlasů při usnášeníschopnosti, stejně jako jakékoli jiné rozhodnutí ve věci správy společných částí domu.
Zahrada a Spoluvlastnické podíly.
Díky za odpověďi,zjistila jsem ,že podíly jsou ve stejné výši jak na bytový dům tak na plochu nádvoří a zahradu .Každý spoluvlastnik må jiný podil. Zahradní domek mě napadl proto,že v domě je málo místa a není skladovaci prostor, nemáme kam umístit kola a jiné, pro mě je to velký problém a proto bych potřebovala poradit jestli na můj podil je potřeba souhlas většiny vlastníků anebo všech spoluvlastníků a jestli zahrada je součástí Svj o které rozhodují všichni. Děkuji.
Hlídač výboru
Nedávno mi v mailu „přistál“ odkaz na www.hlidacvyboru.cz . Pokud dobře chápu, tak oceňují výbor jen na základě toho zda je u případného člena SVJ/vlastníka bytu záznam v insolvenčním rejstříku a podána přihláška do insolvenčního řízení. Psal jsem jim dotaz na základě čeho usuzují, že výbor nesplnil svoji povinnost dle §159 OZ a způsobil škodu. Zatím nereagovali… Máte s nimi někdo zkušenost?
Konec výboru - jak dál?
Dobrý den, můžete poradit prosím? Jsme malé SVJ – celkem 6 b. j. Náš výbor je tříčlenný, jeden ze členů z funkce odstoupil a je docela problém uvolněné místo doplnit – nikdo ze zbývajících členů SVJ nechce být zvolen a funkci vykonávat. Navíc se začínají cukat i zbývající členové výboru… Jak máme pokračovat? Je možné doplnit počet členů výboru jiným způsobem? Můžeme to celkově přenechat na nějaké externí firmě? Stanovy máme takové ty „univerzální“. Děkuji
Pořízení pozemku pro SVJ -práv.os.
Členové SVJ odsouhlasili koupit pruh pozemku podél příjezdové cesty k domu za účelem zbudování parkoviště =prodávající město a kupující SVJ-práv.os.=(město odmítalo prodej jednotlivým vlastníkům kvůli délce řízení). Financováno z dlouhodobé zálohy na opravy (úč.955) a pořízení pozemku evidenčně zaúčtovat na podrozvahovém účtu. Máte někdo podobný postup? edita
Jste jako SVJ pojištěni u GeneraliČeská pojišťovna - utíkejte
ANO utíkejte dokud nedojde ke škodní události Před necelým rokem bez jakéhokoli náznaku došlo k odpaření omítky na domě a jejího pádu na chodník a zaparkovaná auta. Ok jsme pojištěni.Díky Bohu to nikoho nezabilo a byla jen mat.škoda na cizím majetku a na domě Problém nastal s plněním škody na domě Zachraňovací práce pojišťovna zamítla uhradit – máme ve smlouvě Oprava domu byla tedy odsouhlasena omezeně kontrolním revizákem pojišťovny Ok aspoň něco JENŽE – o další dva týdny přišlo sdělení, že neuhradí NIC supééér. 1.6.2020 nám cizí společnost poškodila rozvody osvětlení v domě.
Změna prohlášení vlastníka
Dobrý den, mám dotaz ohledně kolize staré a nové právní úpravy ve vztahu ke změně prohlášení vlastníka. V důsledku změny podlahových ploch některých jednotek na úkor dosud společných chodeb a dalších věcí se v domě mění prohlášení vlastníka. SVJ vzniklo a jednotky byly vymezeny podle zákona 72/1994 Sb., ZOVB, tudíž v prohlášení jsou u jednotek i dispozice bytů a výměry místností. To podle úpravy v OZ už být nemusí. Má to dopad ryze praktický. Jde o panelák, kde postupně lidé rekonstruují jádra a provádějí různé stavební úpravy. Nezasahují-li do nosných konstrukcí a nemění-li vzhled stavby, nepodléhá to ani ohlášení a dispozice bytu může být v zásadě měněna libovolně. Pokud ale prohlášení vlastníka obsahuje i výměry jednotlivých místností, mělo by správně být též změněno dle každé jednotlivé stavební úpravy, což je v praxi nerealizovatelné. Je možné nyní z prohlášení vlastníka vypustit bez náhrady popis vybavení a dispozice jednotek, když podle OZ to v prohlášení už být nemusí, abychom nekomplikovali život vlastníkům, kteří ještě nerekonstruovali? Děkuji mnohokrát.
odkoupení pozemku
Může SVJ odkoupit od Kraje pozemek o výměře 2200 m2 ke stávajícímu majetku SVJ. Jedná se o rozdělený pozemek kraje
Řešení problémů SVJ
Řešení problémů SVJ je zde i s uvedením realizační firmy:

Poslední komentáře