Ostatní

Nepřítomnost člena výboru na shromáždění společenství

Vložil LucieF., 23. Květen 2020 - 14:51 ::

Dobrý den,

jak se řeší situace, kdy je svoláno shromáždění vlastníků společenství a člen výboru (předseda, místopředseda, člen výboru) se nemůže např. ze zdravotních důvodů dostavit? Musí být schůze odvolána nebo může proběhnout, pokud se na schůzi nebude o ničem hlasovat a bude jen informativní? Stanovy tento případ neřeší, řeší jen situaci, že se nemůže dostavit vlastník, který se může nechat zastoupit na základě plné moci.

Děkuji

Lucie

Neoprávněné platby z účtu SVJ na soukromé účely předsedkyně

Vložil SVJ ME (bez ověření), 23. Květen 2020 - 7:39 ::

1.Předsedkyně našeho SVJ měla schváleno výborem SVJ proplácení svého telefonu pro soukromé potřeby a potřeby SVJ, zjistili jsme, že to využila dokonale, platili jsme telefon i manželovi a vnučce, chystáme trestní oznámení, je šance a bude trestně odpovědna? Dle našeho názoru je to trestné. 2.Předsedkyně našeho SVJ po naší dlouholeté důvěře a z její strany citové výmluvy „ty mi neveříš…“ neprováděla od roku 1998 učetnictví. V květnu 2019 byla výborem po několikáté vyzvána, aby předložila dokumenty, kdo nám dělá učetnictví. To se už lekla a narychlo mimo vědomí zbylých členů výboru SVJ provedla dodatečné dodělání učetních roků 20156,2017,2018 a 2019, našla si učetní, se kterou uzavřela sama smlouvu bez druhého člena výboru SVJ, v našem případě musí za výbor uzavírat právní smlouvy vždy dva členové výboru SVJ, učetní provedla platby, vždy v různých časech a různých částkách. Přišlo se na to následující rok v lednu, kdy po několikáté odmítala popisovat platby z účtu SVJ a výmluva, že neví, jak se to popisuje. Bylo jí to v internetovém bankovnictví ukázáno, na základě toho popsala platby z účtu SVJ a zjistilo se, že platíme učetní měsíčně v částce 3 tis kč a za dodělávané ročníky učetnictví učetní, které nedělala odešlo v různých částkách cca 105 tis kč.

Sdělování hospodaření SVJ potencionálnímu kupci bytové jednotky

Vložil Michal (bez ověření), 22. Květen 2020 - 9:56 ::

Dobrý den

chci se zeptat, zda musí SVJ poskytovat informace o hospodaření všem potencionálním zájemcům o koupi bytu v SVJ.

Realitní makléř vedení SVJ neustále bombarduje dotazy, vymýšlí si v jakém formátu mu máme dané dokumenty zasílat a podobně.

Děkuji za odpověď

Vrácení přeplatku a GDPR

Vložil Jiří P. (bez ověření), 18. Květen 2020 - 18:53 ::

Dobrý den, z vyúčtování loňského roku máme přeplatek, zálohy platíme trvalým příkazem z bankovního účtu. Správcovská společnost Jiviš, s.r.o. ale přeplatek nechce vrátit, což zdůvodňuje tím, že nemáme uveden účet v databázi Jiviše. Vůbec nevíme, o jakém účtu Jiviš mluví a proč bychom jej měli vůbec mít. Naši přátelé, kteří bydlí jinde a jejichž SVJ využívá jiného správce, tyto problémy nemá. Přeplatky z vyúčtování se jim automaticky vracejí na účet, z kterého posílají každý měsíc zálohy. Je postup společnosti Jiviš, s.r.o. v souladu se zákonem?

§ 13 zákona 67/2013 Sb.

Vložil Drev24 (bez ověření), 18. Květen 2020 - 17:46 ::

Dobrý den, chci Vás požádat o názor. Pročítám diskuzi na dané téma na tomto portálu již nějaké to odpoledne, a přesto bych měla na Vás dotaz k ust. § 13 zákona 67/2013 Sb., ve znění pozdějších předpisů. V našich schválených Stanovách Společenství za přítomnosti notářky je mimo jiné zakotvena povinnost výboru coby statutáru vymáhat jménem Společenství plnění povinností uložených členům Společenství v souladu se zákonem č. 67/2013 Sb. a na něj navazující legislativu. Přestože naše Společenství nerozúčtovává služby podle počtu evidovaných osob v BJ, zastávám názor, že povinnost vlastníka oznamovat bezodkladně změny v užívání bytu z legislativy ČR vyplývá (§ 1177 a § 1178 NOZ), a vyplývá i ze základních dokumentů Společenství (§ 1176 NOZ).

náhradní termín schůze - existuje právo?

Vložil ceilidh, 18. Květen 2020 - 16:51 ::

Hezký den, už jsem vypisovala v předchozích příspěvcích své peripetie se soužitím v malém svj na venkově. Chtěla bych se jen zeptat vás, kdo máte přehled a znalosti zákona. Děkuji pěkně předem za vaši radu. Je nás 6 vlastníků v malé bytovce. Dvě třetiny jsou v rodinných vztazích či přáteli, zbytek je „plonkový“. Chtěla bych se zúčastnit schůze SVJ, ale zvolený den pracuji. Datum schůze nevyhovuje také další jednotce. Poprosila jsem o posunutí termínu a dala 4 možnosti. Přišla mi ale zamítavá odpověď, že je jedno že nemůžu, ať někoho zplnomocním. Já bych se ale moc chtěla zúčastnit.Už půl roku netuším, co se v domě děje, jelikož nepatřím mezi příbuzné ani přátele, čili asi není potřeba mě informovat.

Co můžeme, jako SVJ dělat, pokud jeden ze členů pronajímá nebytové prostory k bydlení dalším lidem?

Vložil Anonymous, 18. Květen 2020 - 15:18 ::

Dobrý den,

máme malé SVJ, o pěti členech. Bohužel jeden z našich členů začal svůj nebytový prostor pronajímat k bydlení dalším osobám, které se, zjednodušeně řečeno odmítají přizpůsobit pravidlům domu (úklid odpadků, třídění odpadu, rušení nočního klidu). Máme šanci / nástroj, co s tím můžeme dělat?

Předem díky a pěkný den

Jak donutit SVJ, aby zasílalo vyúčtování?

Vložil 32812, 18. Květen 2020 - 13:02 ::

Jsem už nějaký rok členem SVJ v Mostě. Což nějak fungovalo do té doby, než jsem si dovolil odstěhovat se do zahraničí v rámci EU. Zrušil jsem současně trvalý pobyt v ČR. Řádně jsem nahlásil novou adresu do zahraničí pro zasílání vyúčtování, jenže tím to skončilo. Vyúčtování řeší kdo jiný, než SBD Krušnohor.

Řádně jsem platil zálohy za rok 2018, ale vyúčtování za rok 2018 nikde. Začal jsem se po tom loni pídit, načež jsem zjistil, že SBD Krušnohor odmítá evidovat mou nahlášenou adresu v zahraničí, „protože ve stanovách je napsáno, že zasílací adresa musí být v ČR“. Co na tom, že zde máme rozpor se Smlouvou o fungování EU, která garantuje volný pohyb osob (viz čl. 10 Ústavy)? Namísto mé nahlášené adresy v zahraničí u mě SBD Krušnohor eviduje jako korespondenční „adresu prostoru“, tedy adresu předmětného bytu v Mostě. A tam mi patrně i vše zasílají. A možná vzhledem k bordelu s doručováním v ČR i nějak doručují, což ale netuším.

Vyúčtování faktury

Vložil Kat_Helm, 18. Květen 2020 - 12:20 ::

Dobrý den, jsme vlastníkem půdní nástavby s vlastním zdrojem vytápění a ohřevu vody. Ostatní byty v domě jsou napojeny na centrální soustavu tepla a teplé vody. Společnost, která provádí odečty poměrových měřidel tepla a SUV, účtuje za naší bytovou jednotku náklad za odečet a rozúčtování SUV asi 80 Kč, podlahové plochy pro teplo a teplou vodu 0,00 Kč. Zpracovatel finálního vyúčtování, které zhotovuje pro SVJ, k naší bytové jednotce ovšem poté připočítává k této faktuře přibližně 600 Kč. Jako důvod uvádí, že shromáždění vlastníků rozhodlo, že faktura za odečty a rozúčtování topných nákladů bude ve vyúčtování rozúčtována poměrem plochy bytu, nikoliv uvedeným nákladem rozúčtovací společnosti a to z důvodu využívání společných prostor všemi vlastníky.

Zahrada a spoluvlastnictvi

Vložil Jimu52 (bez ověření), 13. Květen 2020 - 21:24 ::

Potřebuji znát názor jak je to se zahradou bez vody, kteří vlastní spoluvlastníci s určitým podílem.1 spo­luvlastnik si dal 1 Hl nádrž a z okapu si bere dešťovou vodu.Jsem též spoluvlastnik a nemám jinou šanci získat vodu ,přitom nádrž neproběhla schůzi, jak se mohu bránit když platím do fondu oprav, není lepší se obrátit o právní pomoc. Děkuji za odpověď Jimu.

Syndikovat obsah