Ostatní

Věcné břemeno

Vložil Petra (bez ověření), 20. Duben 2020 - 15:55 ::

Dobrý den, zakoupila jsem nový byt a ČEZ nám všem poslal smlouvy na zřízení věcného břemena na pozemek, na kterém je přípojka pro náš dům. Tomu zatím rozumím, ale věcné břemeno se má týkat i přímo bytových jednotek. Náš předseda mi tvrdí, že je to zcela normální řešení, ale podle mě to není v souladu ze zákonem. Předsedovi moc nevěřím, tak se raději ptám jinde. S pozdravy Hájková

Členství v BD a SVJ

Vložil Karel (bez ověření), 19. Duben 2020 - 19:07 ::

Jsme společenství vlastníků i BD které nám řeší správu ,bylo nám navrženo vystoupení z BD. Jaké z toho plynou výhody a nevýhody".

Hluk v bytě a konstrukční vady stropu - má řešit SVJ nebo majitel bytu?

Vložil Jana Chmelařová, 19. Duben 2020 - 10:00 ::

Dobrý den, jako člen/předseda výboru SVJ jsem byla požádána řešit stížnost jednoho z vlastníků na hluk v bytě nad daným vlastníkem. Jedná se o mezonetový byt, ve kterém je kovové schodiště s dřevěnými nášlapy. Majitel spodního bytu si stěžuje na hlučnost při chůzi po těchto schodech a zejména při tom, když po nich běhají děti. Domnívá se, že schody a celkově strop má konstrukční vady (po 10 letech bydlení v tomto bytě). Nyní požaduje, aby měření hluku a akustické prostupnosti a šetření kolem možných konstrukčních vad provedlo SVJ na náklady SVJ – svůj názor hájí tím, že strop je součástí společných částí domu.

Spoluvlastnictvi

Vložil M.LIDÁK (bez ověření), 17. Duben 2020 - 20:19 ::

Dobrý den. Dle kupní smlouvy na bytovou jednotku máme spoluvlastnický podil 487/3528 na Společných částech budovy,na stp.č.zastavěna plocha a nádvoří výměra 375m2 a na ppč . Zahrada 330m2 podíly Spoluvlastnické .Zajímá mě proč dům, nádvoří a zahrada spravuje SVJ, Nevím proč není zahrada samostatná když je zde Spoluvlastnícky podil je každého jiný a není shoda ,je zde 7 vlastníků a presto 1 se neptali a dělají si někteří co chtějí, já s timto způsobem nesouhlasím ,prosím o vysvětlení jak to má správně být. Děkuji za odpověď. M.Lidák

Jak prověřit SVJ?

Vložil Anonymous, 17. Duben 2020 - 15:58 ::

Je nějaká služba, která by prověřila dodržování právních předpisů ze strany SVJ?

Hodila by se jak budoucímu vlastníkovi, který hodlá zakoupit byt, tak stávajícímu vlastníkovi, který nechce být poškozován a usiluje o dodržování právních předpisů.

Jaké jsou v tomto ohledu zkušenosti se službami nemoinspekt.cz a bytecheck.cz ?

Ručí prodávající za společnou vadu domu?

Vložil Michal (bez ověření), 16. Duben 2020 - 23:13 ::

Dobrý den,

ručí prodávající za společnou vadu domu (např. střechy)?

V roce 2017 jsem koupil byt v OV v bytovém domě, který byl kompletně revitalizován v roce 2008 (kdy byla mimo jiné dělána zcela nová střecha).

V roce 2018 začalo do domu téct, následně byl zpracován posudek s tímto závěrem:

Střecha měla konstrukční vady již od roku 2008. Střecha neplní ani jednu ze svých základních funkcí, které jsou definovány v normě ČSN 73 1901. Střecha musí být demontována a udělána zcela nová.

SVJ chtělo vady reklamovat po zhotoviteli, ten zkrachoval a nemá žádné finanční prostředky. SVJ si chce vzít na pokrytí nákladů úvěr, který bude znamenat navýšení FO.

vyúčtování služeb 2019?

Vložil Zdravím (bez ověření), 15. Duben 2020 - 1:10 ::

Zdravím, můžete mi někdo potvrdit zda vyúčtování služeb za rok 2019 (vyúčtování do 4/2020, podklady do 5/2020) má termíny dle zák. 67/2013 nebo zda se na nich projeví nějak COVID-19? … tj. něco jako odklad nájmů v důsledku opatření vlády?

Anebo platí klasicky: termíny dle §7 zákona?

díky

Jak legálně zbohatnout

Vložil Anonymous, 9. Duben 2020 - 23:10 ::

Jeden náš vlastník úspěšně praktikuje tento postup, jak legálně zbohatnout: Podá žalobu proti žalovanému, o němž ví, že se nebude a nemůže bránit (je dlouhodobě mimo svoje trvalé bydliště, v nemocnici, nevyzvedne si poštu, handicapovaný, osamělý senior ad.). Soud bez jednání vydá rozsudek pro uznání, úspěšné odvolání proti takovému rozsudku je takřka vyloučeno. A je to. Jednoduché. Když to náhodou nevyjde, vezme žalobu zpět.

Policie pomoc odmítá, neboť ve věci rozhodl nezávislý soud. Že o nároku nebylo meritorně rozhodováno, ji nezajímá.

Dotaz k per rollam

Vložil Śárka (bez ověření), 9. Duben 2020 - 13:21 ::

Dobrý den,

omlouvám se hloupý dotaz, ale stejně se raději zeptám, jestli tomu dobře rozumím. Vzala jsem funkci předsedkyně a měla bych dotaz k hlasování. Pokud jednotku vlastní dva vlastníci (každý polovinu), tak pokud bude jeden s usnesením souhlasit a druhý ne, tak se počítá ta půlka jednoho vlastníka jako „ANO“ nebo se to vynuluje a je to jako kdyby ani nehlasovali? Děkuji

Má místopředseda pravdu ohledně per rollam?

Vložil Michael (bez ověření), 3. Duben 2020 - 18:40 ::

Dobrý den, poprvé máme v plánu udělat hlasování per rollam. Nastudoval jsem si věci ohledně per rollam a zároveň pročetl stanovy. Ale již k mému dotazu. Místopředseda mi stále tvrdí, že po sečtení souhlasných hlasů můžeme lidem poslat procentuálně výsledek, ale nemůžeme jim poslat excel s tím, jak každý vlastník hlasoval. Prý je to poručení GDPR a neustále se mnou dohaduje. Já tvrdím, že to žádné porušení GDPR není. Jenom bych to neposílal všem automaticky, ale jen kdyby se to někdo vyžádal. Děkuji za vaše názory.Michael

Syndikovat obsah